Οι, εν είδει ηττημένων διαδίκων,  αρνητικές εκτιμήσεις και αντιδράσεις  υπουργών και  βουλευτών  του κυβερνώντος κόμματος για τους δικαστικούς λειτουργούς και τις  δικαστικές  αποφάσεις  που δεν  είναι σύμφωνες  με την κυβερνητική πολιτική,   τροφοδοτούν  επικίνδυνα  έλλειψη εμπιστοσύνης  των  Ελλήνων και όχι μόνο  πολιτών και  δημιουργούν  διεθνώς την αίσθηση ότι είμαστε τριτοκοσμική χώρα.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες παρεμβαίνουν  απροκάλυπτα  στην εσωτερική  λειτουργία της Δικαιοσύνης,   αμφισβητούν το   ρόλο της και  πλήττουν  το κύρος   των δικαστικών  λειτουργών    με  απαξιωτικούς γενικευτικούς χαρακτηρισμούς  που θέτουν σε δοκιμασία  την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας  και το  επίπεδο  προστασίας της ανεξαρτησίας  της.

Η οργή και οι κραυγές που  επέλεξαν κυβερνητικοί παράγοντες   για να κάνουν κριτική ιδίως  στους δικαστές και τις  αποφάσεις  του     Συμβουλίου  της Επικρατείας (τηλεοπτικές άδειες κλπ και πρόσφατα  και για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες)  στο οποίο εκκρεμούν  υποθέσεις  μείζονος  οικονομικής και κοινωνικής σημασίας  έχουν σαφή στόχευση  και αντικατοπτρίζουν τη συνεχή έντονη  ενόχληση της κυβέρνησης  για δικαστικές αποφάσεις που  αποτελούν  «θεσμικά εμπόδια»  στην υλοποίηση  της κυβερνητικής πολιτικής.

Η εικόνα  είναι ανησυχητική  και  το κοινωνικό  αποτύπωμά  της εξαιρετικά   επικίνδυνο. Καλό  είναι να αντιληφθούν  ότι  η λειτουργία της Δικαιοσύνης, ιδίως σε  περιόδους  κρίσης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα   για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και πρέπει  να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα  από    αυτούς  που κατέχουν δημόσια αξιώματα   και  επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Η δημοκρατία έχει ανάγκη από θεσμούς  κανόνες  και όρια.   Κάποιοι προφανώς λησμονούν ότι  σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία  ο νόμος δεν μπορεί  να είναι  η βούληση της κυβέρνησης, αν ο νόμος αυτός  δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα  της χώρας.

Κάποιοι προφανώς λησμονούν ότι  σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία  ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι να ελέγχει την κάθε εξουσία αν τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα.

Αν αυτοί οι κάποιοι που μας κυβερνούν  δεν γνωρίζουν τα όρια  της διάκρισης των λειτουργιών   τότε είναι επικίνδυνοι   για τη δημοκρατία. Η πολιτική γελοιοποίηση που βιώνουμε από την άσκηση σήμερα της εκτελεστικής εξουσίας θα περάσει  αργά ή γρήγορα. Οι θεσμοί όμως έχουν διαχρονικότητα και η κυβέρνηση  πρέπει     να αναλογιστεί  τις ευθύνες της    απέναντι  στους θεσμούς  και την ιστορία  της χώρας μας.

ΥΓ: Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι δεν είμαι νομικός και συνεπώς με την επιστήμη αυτή δεν έχω καμία σχέση. Με ενδιαφέρει όμως εξαιρετικά η λειτουργία των θεσμών στην πατρίδα μας, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει αυτοδύναμη και όχι ώς ο παρίας του Δυτικού κόσμου.

 

* Ο Γρηγόρης Πασπάτης είναι πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου Ηρακλείου