Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στις 3 Οκτωβρίου. (Σημειώνουμε ότι τις 17 Δεκεμβρίου τιμά επίσης την μνήμη του άλλου Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου. Επίσης σε άλλες ημ/νίες, τιμά τις μνήμες του Αγίου Διονυσίου, κτήτορος της ομώνυμης Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους κ.α. συνώνυμων Οσίων).

Από την Πολιτεία έχει νομοθετηθεί (με το άρθρο 25 του νόμου 1941/1991) ότι την 3η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (και Πολιούχου Αθηνών), εορτάζει η Ελληνική Δικαιοσύνη, ως συνταγματικά ανεξάρτητη εξουσία και οι συλλειτουργοί της, δικαστικοί και δικηγόροι, οπότε τα  Δικαστήρια είναι κλειστά.

Επομένως, σήμερα είναι επίκαιρο να σημειώσουμε ελάχιστα από τη ζωή του ιερομάρτυρος αυτού Άγίου.  Είχε  μεγάλη μόρφωση και όλα τα προσόντα ενός ακέραιου και αμερόληπτου δικαστή της εποχής του. Υπήρξε ένα από τα εννέα μέλη του Αρείου Πάγου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αρχαίας Αθήνας.

Ως γνωστόν, ο Άρειος Πάγος πήρε το όνομά του από τον βράχο (πάγος εδώ σημαίνει βράχος) πάνω στον οποίο, κατά την Μυθολογία, είχε γίνει μία δίκη του αρχαίου θεού Άρη. Εκεί οι Αθηναίοι διαλέγονταν και εξέφραζαν ελεύθερα τις πολιτικές και φιλοσοφικές ιδέες τους. Μάλιστα, είχε ταξιδέψει και εκτός Ελλάδος.

Ειδικά την Μ. Παρασκευή  της Σταυρώσεως του Χριστού ήταν για μελέτες στην Αίγυπτο. Είδε τότε με απορία το πρωτοφανές γεγονός του σεισμού και του μεσημεριανού σκότους και ως σοφός που ήταν κατάλαβε ότι δεν επρόκειτο απλά για μία φυσική έκλειψη ηλίου, αλλά για δυσερμήνευτο συμβάν, λέγοντας: «Η Θεός πάσχει ή το παν απόλλυται».

Όταν το έτος 51 μ.Χ. ο κορυφαίος Απόστολος των Εθνών Παύλος επισκέφθηκε την Αθήνα, στον Άρειο Πάγο τον «ήγαγον» τιμητικά οι φιλοσοφούντες Αθηναίοι, (που ήδη  είχαν πληροφορηθεί για το κήρυγμά στους απλούς Αθηναίους για τον ένα Θεό,  για τον Εσταυρωμένο Ι. Χριστό και την Ανάστασή Του). Είχε πάρει αφορμή από τους πολλούς βωμούς «στον Άγνωστο Θεό», που είχε δει στην Αθήνα του δωδεκάθεου.

Ο λόγος αυτός του Αποστόλου Παύλου είχε ως αποτέλεσμα, από το δύσπιστο ακροατήριό του, να πιστέψουν μόνον ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, μία γυναίκα με το όνομα Δάμαρις και μερικοί άλλοι. Έτσι ο Άγιος έγινε ο πρώτος Έλληνας που απέκτησε χριστιανική πίστη  και λίγο μετά ο χειροτονήθηκε Επίσκοπος των Αθηνών. Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, εκτός από τα εμπνευσμένα κηρύγματά του, έχει συγγράψει και σημαντικά έργα, κατά πάντα ορθόδοξα, τα οποία αν και κάποιοι είχαν αμφισβητήσει, η Εκκλησία μας τα έχει κρίνει ως γνήσια. Ταξίδεψε δύο φορές στη Ρώμη για να κηρύξει το Ευαγγέλιο.

Την πρώτη επί αυτοκράτορα Νέρωνα, οπότε ξανασυνάντησε τον δάσκαλό του Απ. Παύλο. Είχε επίσης ταξιδέψει και στο τότε Παρίσι, όπου με τους μαθητές του Ρουστικό και Ελευθέριο κήρυξαν τον μόνο αληθινό Θεό. Όμως για το λόγο αυτό, στις 3 Οκτωβρίου του 96 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Δομιτιανού συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν και οι τρεις. Δίκαια λοιπόν οφειλόμενη η Τιμή στον ιερομάρτυρα Άγιο, με τον θρησκευτικό μας εορτασμό της εορτής του.

[Ως ενδεικτικές πηγές αυτού του σημειώματός μας, βλέπε:. 1) Χ. Βασιλόπουλου, «Ο Άγ. Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης», έκδοση Ορθόδοξος Τύπος, Αθήναι 1975, 2)  Ε. Καραμανώλη, «Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης», περιοδικό Ελληνική Δικαιοσύνη, τομ. 34 (1993)].

 

* Ο Διονύσης Ν. Ζουδιανός είναι συντ/χος δικηγόρος – συγγραφέας, μέλος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Όρους Ηρακλείου