Το πολίτευμά μας λέμε ότι είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει «κράτος του Δήμου». Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαική κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και επιστρέφουν στο λαό. Το πολίτευμα έχει οργανωθεί πάνω στην αρχή της «διακρίσεως” των εξουσιών».

Αυτό σημαίνει ότι η κρατική εξουσία δεν ασκείται από ένα μόνο όργανο, αλλά κατανέμεται σε εξουσία νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, με σκοπό να υπάρχει αμοιβαίος έλεγχος. Η βαθύτερη ουσία του Δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ο σεβασμός και η προστασία της  αξιοπρέπειας του πολίτη [αρθ.2 Συντάγματος]. Ακολουθούν άλλες διατάξεις που εξασφαλίζουν  τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης. Περιβάλλον, εργασία, υγεία, παιδεία, κατοικία.

Αυτά αποτελούν κοινωνικά δικαιώματα. Υπάρχουν και ατομικά. Ελευθερία σκέψης και έκφρασης, ελευθερία διακίνησης και θρησκείας, ασφάλεια. Δεν είναι δημοκρατία μόνο η μορφή του πολιτεύματος αλλά ο εμποτισμός με δημοκρατικό πνεύμα όλου του κρατικού οργανισμού. Ολόκληρη η πολιτική, εξωτερική, οικονομική, διοικητική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επιδιώκει εξυπηρέτηση γενικών λαικών συμφερόντων, ‘Όλα αυτά πρέπει να εξασφαλίζει το πολίτευμα για να είναι δημοκρατικό.

Τα τελευταία χρόνια τα στερηθήκαμε ή τα είχαμε ελλιπή. Επί 8 χρόνια καταφέραμε να γίνουμε όμηροι μιας αλλοπρόσαλης πολιτικής. Για να απαλλαγούμε από τον παλαιοκομματισμό μπερδευτήκαμε σε ένα άθλιο πολυκομματισμό χωρίς ελπίδα διεξόδου. Προχωρούμε με ένα βαρύ αίσθημα ανησυχίας για επερχόμενα δεινά. Από τους πολιτικούς χάσαμε κάθε ελπίδα.

Τους παραχωρήσαμε εξουσία για να ασχοληθούν με τα προβλήματά μας και την οικειοποιήθηκαν για ιδιωτική χρήση. Υπουργοί 50 με διπλάσιο αριθμό συμβούλων και 300 έποικοι της Βουλής πίνουν τον ιδρώτα του λαού και η δουλειά τους είναι να βρίζει ο ένας τα τον άλλο. Η πολιτική ζωή εξαιτίας της Novartis περνά σε έναν νέο κύκλο στον οποίο θα κυριαρχήσει μεγαλύτερη όξυνση, εντονότερη πόλωση, εθνικός διχασμός.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και 8 υπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης και ο Έλληνας επίτροπος, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές ατιμωτικές κατηγορίες. Αδιαφορούν αν μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου τα σημαντικότερα στοιχεία για την οικονομία θα είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και η πολιτική σταθερότητα. Ενώ παράλληλα μένουν ανοιχτά τα εθνικά θέματα, όπως Μακεδονικό, Ελληνοτουρκικά, Αλβανική διαφορά και αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κύπρου.

Τους απολαύσαμε στην τελευταία ολονύχτια κοινοβουλευτική ολομέλεια. Τους πολιτικούς τους ξέραμε και δεν μας εξέπληξαν. Στη δικαιοσύνη όμως στηρίζαμε τις ελπίδες μας. Όσοι είχαμε τη δύναμη να τους ακούσομε, κυριολεκτικά απογοητευθήκαμε βλέποντας να γκρεμίζεται και το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας. Τη δικαιοσύνη είχε τοποθετήσει το αρχαίο  ελληνικό πνεύμα στην κορυφή των αξιών.

Ο Μύθος του Πρωταγόρα την παρουσιάζει ως δώρο του Δία στην ανθρωπότητα για να σωθεί από τον αφανισμό που είχε περιπέσει. Την έφερε στον άνθρωπο ο ταχυδρόμος των θεών, Ερμής, όχι μόνη της αλλά μαζί με την αιδώ [ντροπή]. Η λεπτομέρεια αυτή συμβολίζει τη συνείδηση και την ανεξαρτησία του δικαστή. Αν κατευθύνεται από εξωτερικές δυνάμεις ο δικαστής, είναι άχρηστος και επικίνδυνος.

Ο λόγος του Βενιζέλου διέφερε λίγο από τους άλλους. Δεν έβριζε μόνο τους αντιπάλους, αλλά απευθύνεται και στη δικαιοσύνη. Λειτούργησε κάπου σαν καθηγητής του Δικαίου και όχι σαν πολιτικός. Πρώτα μάς έδωσε τον ορισμό της «εσχάτης προδοσίας» στην οποία κινδυνεύουν να πέσουν οι κυβερνήτες μας, αλλοιώνοντας θεμελιώδεις θεσμούς του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Εδώ προσωποποιείται ο αρμόδιος υπουργός που χρησιμοποιεί απρόσωπη δοτή εξουσία της θέσης του για να επηρεάσει τον αντίστοιχο υπό την εποπτεία του δικαστή στις  αποφάσεις του. Στη συνέχεια απευθύνεται προς τους δικαστές [προσέξετε, κύριοι, γιατί ύστερα από πολλές δεκαετίες το βαθύ κράτος εισχωρεί και πάλι στο χώρο της δικαιοσύνης. Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει].

Μας θύμισε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προσχώρησε στην Χούντα και τον έκανε πρωθυπουργό. Ασφαλώς υπαινίσσεται αναλογία σήμερον με την πρώην πρόεδρο του  Αρείου Πάγου που υπηρετεί σύμβουλος του πρωθυπουργού, και προσπαθεί να επηρεάσει δικαστές προκαλώντας τον πρόεδρο των δικαστών. Ο  τέως υπουργός που βρίσκεται σε ποινική διερεύνηση ζητάει από τους δικαστές να αντισταθούν στην προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Αυτά τα λέω για να τονίσω τι θα επακολουθήσει την επόμενη μέρα. Είναι βέβαιο ότι η δικογραφία της Novartis θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη. Θα ακολουθήσει η μηνυτήρια αναφορά του τέως πρωθυπουργού και των υπολοίπων όπως και ο γρίφος των προστατευομένων μαρτύρων είναι δουλειά των δικαστών. Ήδη η δικαιοσύνη βρίσκεται στη μέση της πολιτικής θύελλας διχασμένη. Πόσο θα αντέξει το τελευταίο αυτό οχυρό της δημοκρατίας για να κλείσει το ρήγμα και να αποφύγομε την πλήρη διάλυση;