Οχι, δεν έχω επηρεαστεί από την επιδημία του κοροναϊού, απλώς σίγουρα τα μεταδοτικά και λοιμώδη νοσήματα, ανέκαθεν απασχολούσαν τους ανθρώπους. Ειδικότερα τους περασμένους χρόνους αποτελούσαν μάστιγα για τους ανθρώπους.

Κάποιοι από τους συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα, ευεργέτες αυτής της πόλης, προσπάθησαν να βοηθήσουν όπως μπορούσαν, δίνοντας κάποιο χρηματικό ποσό ή παραχωρώντας κάποια έκταση προκειμένου να συμβάλουν και να συνεισφέρουν.

Στην πρώτη γραμμή σίγουρα ήταν και ο αείμνηστος συμπολίτης μας, Ανδρέας Λ. Καλοκαιρινός, που “προτίθεται” να δωρήσει μετά της συζύγου του στην χριστιανική κοινότητα Ηρακλείου μια οικία με τον περιβάλλοντα αυτήν κήπο, για να χρησιμεύσει ως νοσοκομείο μεταδοτικών νοσημάτων.

Η έκταση συνολικά ανερχόταν στα 15 περίπου μουζούρια. Το μουζούρι χρησιμοποιούνταν στο νησί μας για τον καθορισμό έκτασης ακινήτων αφενός και αφετέρου χρησιμοποιούνταν και ως μέτρο μέτρησης σιτηρών.

Για παράδειγμα ένα μουζούρι σιτάρι, αντιστοιχούσε με δεκαπέντε οκάδες του σιτηρού αυτού. Σε μια έκταση που την έσπερναν και καταλάμβανε δεκαπέντε οκάδες σπαρμένου σιταριού, το περιεχόμενο δηλαδή ενός μουζουριού, αυτή η έκταση, αυτό το χωράφι, ήταν ενός μουζουριού. Ας είναι όμως και ας γυρίσω στην ουσία της δωρεάς του Καλοκαιρινού!

Εν Ηρακλείω τη 2α Μαρτίου 1929, Προς τον κύριο Δήμαρχο Ηρακλείου:

“Κύριε Δήμαρχε

Ο συμπολίτης μας κ. Ανδρέας Λ. Καλοκαιρινός εξεδήλωσε προς την Α. Σεβασμιότητα του τοποτηρητήν της Μητροπόλεως κ. Τίτον την πρόθεσίν να δωρίσει μετά της συζύγου του προς την χριστιανικήν κοινότητα Ηράκλειου μιαν οικίαν του μετά του περιβάλλοντος αυτή κήπου εκτάσεως 15 περίπου μουζουρίων, κειμένην παρά το Πανάνειον Νοσοκομείον, όπως χρησιμεύσει ως Νοσοκομείον μεταδοτικών νοσημάτων, αφήκε δε εις χείρας της Σεβασμιότητος του τους όρους, οίτινες εξ αντιγραφής είναι οι επόμενοι:

Εντός εξ μηνών από σήμερον να επισκευάσει, επιπλώσει, εκγαταστήσει και συντηρεί πάντοτε επαρκώς ιδία δαπάνη η δωρεοδόχος, το νοσοκομείο των μεταδοτικών νοσημάτων και επιγραφή “ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ Λ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ”

1) Αναλαμβάνει δε η δωρεοδόχος και την ευθύνη της παραλαβής της οικίας από τον ενοικιαστή

2) Η δωρεοδόχος, ιδία δαπάνη θα κατασκευάσει εντός του αυτού χρονικού διαστήματός τους μαρμαρίνους προτομάς φυσικού μεγέθους καλής τέχνης των δωρητών και τοποθετήσει αυτάς, επί καταλλήλων βάθρων εκατέρωθεν της εισόδου. Κατ’ έτος δε, την εορτήν του Αγίου Ανδρέου η δωρεοδόχος θα τελεί αρχειρατικήν λειτουργίαν εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ

3) Οι δωρηταί επιφυλάσσονται το δικαίωμα να κάνουν χρήσην άνευ αποζημιώσεως αναλόγου χώρου προς έγερσιν ναϊδρίου του Αγίου Ανδρέου εν τω κέντρω του κήπου, οψέποτε θελήσουν. Πάντες οι φόροι και τα συμβολαιογραφικά βαρύνουν την δωρεόδοχον. Τέλος οι δωρητές μπορούν να ασκούν ελέγχους με τους απεσταλμένους τους, για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου”. Η χριστιανική κοινότητα Ηρακλείου αναφέρει:

“Η Α. Σεβασμιότης ανεκοίνωσεν ημίν τα της δωρεάς ταύτης, εκρίναμεν δε καθήκον να εκφράσωμεν εις επίσκεψιν την οποίαν επί τούτω εκαμαμεν προς τους δωρητάς τους ευχαριστίας της κοινότητος αποδειχθέντες προφορικώς εξ ονόματος αυτής την δωρεάν, η οποία πραγματοποιουμένη θα καλύψει μίαν σοβαράν αναγκην της πόλεως.

Επειδή όμως, κύριε Δήμαρχε ως καλώς γνωρίζετε, η χριστιανική κοινότης της πόλεώς μας, δεν έχει καμμίαν χρηματικήν πρόσοδον, μήτε διαθέτει, επί του παρόντος τουλάχιστον και το ελάχιστον έστω χρηματικόν ποσόν δεν δυνάμεθα όχι μόνον την επίπλωσιν ή την συντήρησιν να αναλάβωμεν εξ ονόματος της κοινότητος, αλλ’ ουδέ τον φόρον του Δημοσίου και τα συμβλαιογραφικά δικαιώματα να καταβάλωμεν.

Επειδή εν τούτοις γνωρίζομεν, ότι το Δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου εσκέπτετο άλλοτε ν’ αγοράσει το αυτό κτήμα, όπως το χρησιμοποιήσει προς τον αυτόν ακριβώς τον σκοπόν, ως παράρτημα του Πανανείου νοσοκομείου το οποίον υφ’ υμάς Δήμος συντηρεί.

Λαμβάνομεν την τιμήν να σας παρακαλέσωμεν όπως εισηγηθήτε εις την ολομέλειαν του Δημοτικου συμβουλίου, επειγόντως επί τούτω προσκαλομένου την πρότασιν ημών, όπως αντί της Χριστιανικής κοινότητος αποδεχομένης την δωρεάν και διατηρούσης την κυριότητα του δωρουμένου κτήματος, αναλάβει ο Δήμος την εκτέλεσιν των όρων της δωρεάς με την ελπίδα, ότι ταύτην θα επακολουθήσουν και άλλαι πλησιότεραι προς την πόλιν δωρεαί εκ μέρους των αυτών δωρητών. Δέξασθε, κύριε Δήμαρχε, την διαβεβαίωσιν της εξόχου προς υμάς υπολήψεως.

Οι αντιπρόσωποι της κοινότητος

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Μπαμιεδάκης

Τα μέλη Ιωάννης Αργυράκης, Γεώργιος Ηλιάδης”.

Δήμαρχος εκείνη την επρίοδο και συγκεκριμένα από το 1916-1920 είναι ο Ιωάννης Βογιατζάκης. Εξ αιτίας της παρουσίας του μουσουλμανικού στοιχείου στην Κρήτη υπήρχαν εκτός των χριστιανικών κοινοτήτων και οι μουσουλμανικές κοινότητες, οι οποίες φρόντιζαν να επιλύσουν προβλήματα των Μουσουλμάνων. Υπό τον έλεγχον της χριστιανικής κοινότητας επίσης ήταν τα Ρωμαϊκά σπιτάλια, νοσοκομείο πριν ιδρυθεί το Πανάνειο στο χώρο του σημερινου 8ου Δημοτικού σχολείου στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου.

Επίσης στην χριστιανική κοινότητα υπαγόταν το Πανάνειο νοσοκομείο, ο Μητροπολιτκός Ναός του Αγίου Μηνά και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης. Ολα αυτά λίγα χρόνια μετά την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ενα μεγάλο γεγονός που συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς εκδηλώσεις. Αιώνες αγώνων, δακρύων και αίματος που βρήκαν την ιστορική τους δικαίωση!