«Πολιτικός σεισμός» χαρακτηρίστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η εκκωφαντική ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τη συνέχιση διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι πολίτες έστειλαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο προεξοφλητική εντολή αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία για τις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Ο σημερινός τίτλος του σχολίου προέρχεται από την απλή πολιτική ανάλυση που είχε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο τον Μάιο του 2021 σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών κος Νίκος Μαραντζίδης, γράφοντας ότι με ορισμένες προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να επικρατήσει πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Η παραπάνω ανάλυση είχε αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία γιατί ο καθηγητής εκτός του ότι είναι έμπειρος δημοσκόπος, σε παλιότερα άρθρα δεν είχε εκφράσει ποτέ τη συμπάθειά του προς τη Νέα Δημοκρατία.
Μετά από τα παραπάνω και με δεδομένο τον προχθεσινό ιστορικό εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ., εύλογα τίθεται το ερώτημα:
Μπορεί η Ν.Δ. να κυβερνήσει την Ελλάδα μέχρι το έτος 2030; Η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί μελετώντας και αναλύοντας απλά και αντικειμενικά τα παρακάτω στοιχεία:
Οι Έλληνες πολίτες πέρασαν μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης, της χρεωκοπίας, των μνημονίων, της προσφυγικής, αλλά και εθνικής κρίσης με την Τουρκία. Από το 2010 και μετά στην Ελλάδα ζήσαμε πολλές εκπλήξεις, απογοητεύσεις, κοινωνικές εκρήξεις και πολιτικές ανακατατάξεις.
Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην κυβέρνηση με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και από το 43% λίγα χρόνια αργότερα έφτασε στο 6%.
Η Ν.Δ. πήρε το 2012 18% και στη συνέχεια έγινε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3% έφτασε το 36% και το 2015 σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έγινε κυβέρνηση της χώρας. Το πρώτο εξάμηνο καλλιεργήθηκε η ελπίδα στο λαό για αντίσταση στα μνημόνια και στην κατάργησή τους. Έγινε το δημοψήφισμα του 62% Όχι που μετατράπηκε σε Ναι και ακολούθησε η υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Αργότερα ήρθε η μεγάλη ανατροπή και η Ν.Δ. με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές το 2019.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά γενική ομολογία θεωρείται ότι παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα της οικονομικής, εθνικής και υγειονομικής κρίσης, αλλά και τις επιπτώσεις από την ακρίβεια που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με σωστό δείγμα γραφής στην αντιμετώπισή τους.
Με αρκετά λάθη, παρεκκλίσεις και ορισμένες αστοχίες που ομολογουμένως μπορεί να είχαν προκύψει, μαζί με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το αναπάντεχο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ακόμη και στα σοβαρά περιστατικά πολιτικής προστασίας, κατάφερε με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά αποδεικνύοντας την ικανότητά της στη διακυβέρνηση της χώρας.
Με όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση Μητσοτάκη ύστερα από μια μικρή περίοδο κάμψης άρχισε να ανακτά τις απώλειές της όπως έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο. Από την άλλη πλευρά υπήρχε μια ασταθής αντιπολιτευτική τακτική με την έλλειψη ποιοτικών πολιτικών χαρακτηριστικών και τη λανθασμένη αναπαλαίωση συνθημάτων της εποχής του 2012, που ήδη είχαν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής η πλειοψηφία της κοινωνίας ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος, για να οδηγηθεί η χώρα με υψηλότερες ταχύτητες σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η κοινωνία επιβράβευσε την προσπάθεια του πρωθυπουργού που κράτησε το τιμόνι της χώρας σταθερά σε συνθήκες πρωτόγνωρων κρίσεων, τις περισσότερες και σοβαρότερες κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.
Η κοινωνία ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει μπροστά, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις παλιές επιζήμιες νοοτροπίες που χρεωκόπησαν τη χώρα, τηρώντας με ακρίβεια «το σύμφωνο της αλήθειας» που υπερηφανεύεται ότι έχει υπογράψει με τον Ελληνικό λαό.
Με την κατάθεση των παραπάνω στοιχείων για τα κυριότερα πολιτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μαζί με τα εξαγόμενα σχετικά συμπεράσματα που προκύπτουν, δίδεται εύκολα η απάντηση στο ερώτημα, αν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει την πολιτική κυριαρχία στη διακυβέρνηση της χώρας με ορίζοντα δεκαετίας.