Η δημοφιλία του ποδοσφαίρου είναι δεδομένη και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι γιορτάζουν άλλο ένα Μουντιάλ που φέρει τη σφραγίδα της εποχής της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης.
Οι μουντιαλικοί αστέρες «σημαδεμένοι» από δεκάδες τατού με νεκροκεφαλές, πτηνά, πεντάλφες κλπ, με κεφάλια που τα σχέδιά τους θυμίζουν πλακάκια σε αραβικά τεμένη, αρέσκονται σε ανεπάλληλες πάσες και πασάκια μέχρι κάποιος ν’ αποφασίσει να σεντράρει στην αντίπαλη εστία. Μπουχτισμένοι στα εκατομμύρια των συμβολαίων τους με τους συλλόγους τους, βαριούνται και στην ανάκρουση του εθνικού τους ύμνου, τρόπος του λέγειν δηλαδή «εθνικού τους», αφού όλες οι ομάδες αποτελούν ένα απίστευτο «τούτι φρούτι» παικτών με καταγωγή απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Αλβανοί με το εθνόσημο της Ελβετίας, Τούρκοι και Γκανέζοι με το εθνόσημο της Γερμανίας, μελαψοί Σουηδοί και Δανοί παίζουν στα τερέν την ίδια ώρα που χιλιάδες φίλαθλοι ντυμένοι και βαμμένοι σαν κλόουν, κάνουν πως παρακολουθούν απ’ τις κερκίδες των γηπέδων∙ και λέω πως «κάνουν πως παρακολουθούν» αφού άπαντες αν προσέξτε τα στιγμιότυπα από τις κερκίδες, έχουν προτεταμένο το κινητό και βγάζουν φωτογραφίες σέλφι και κάποτε ρίχνουν και μια ματιά στον αγωνιστικό χώρο.
Στο ποδοσφαιρικό πανηγύρι βέβαια συμμετέχουν και οι διαιτητές που πλέον έχουν τη δυνατότητα να «ξεστραβώνονται» από τις οθόνες που δείχνουν σε επανάληψη τις φάσεις, μέχρι να δώσουν το πέναλτι, βάζοντας σε μπελάδες τους Έλληνες συναδέλφους τους, αφού αν εφαρμοστεί αυτό αντίστοιχα στο πρωτάθλημά μας δε θα παίζεται αγώνας, αλλά όλοι θα πετάγονται στη σέντρα να συμβουλεύονται τις οθόνες των ριπλέι!
Στα αξιοπερίεργα του φετινού Μουντιάλ και οι εμφανίσεις των ομάδων που άλλες θυμίζουν «σημαδούρες» (Νιγηρία, Κροατία», άλλες φωτογραφίες του παππού μου απ’ το στρατό με το κουμπάκι της φανέλας στο λαιμό (Γαλλία) και άλλες στολή στρατονόμου σε άλλα χρώματα (Περού).
Συμπαθέστερη ομάδα αναμφίβολα η Ν. Κορέα –λόγω αποκλεισμού της Γερμανίας- θεαματικότερη η… Ισλανδία που έκανε παιγνίδι με τα… αράουτ, θυμίζοντας σε μας τους παλαιότερους τον… Λ. Σημαιοφορίδη και πιο «εκνευριστική» η Ισπανία με τις τρεις χιλιάδες πάσες που άλλαζαν οι παίκτες της σε κάθε παιχνίδι!
Από τους παίκτες την παράσταση έως τώρα έχει κλέψει ο… Ν. Μαραντόνα, ο οποίος ευρισκόμενος σε μόνιμη κατάσταση «ευφορίας», αλλά όχι και ευεξίας, παρακολούθησε την ομάδα του να αγωνίζεται και να αποκλείεται πρόωρα από το θεσμό. Ελπίζουμε να έχουν ενημερώσει τον Ντιέγκο για τον αποκλεισμό της Αργεντινής, διότι δεν ήταν και πολύ νηφάλιος και δε θα ήταν σωστό να τον συλλάβει ο φακός να προσεύχεται για την Ουρουγουάη!
Το fair play της διοργάνωσης δικαίως το παίρνει ο … Παναμάς, αφού οι αντίπαλοί του μπορεί να του έριχναν εξάρες, αλλά τους υποχρέωνε και σε… προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες για να βεβαιωθούν πως ήταν εν ζωή μετά τον αγώνα!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά βάζουμε στην πλάτη μας άλλο ένα «Μουντιάλ» εμείς οι μεσήλικες αναπολώντας τη Βραζιλία του 1982 με τον Σόκρατες και Ζίκο, το χέρι και το πόδι του Μαραντόνα του 1986, την αρμάδα του Ζιντάν του 1998 και την υπερηχητική Ισπανία του 2010!