Εκείνες τις μέρες του Τριωδίου… Τέτοιες μέρες, μέρες ξεφαντώματος του 1956. Οι Καστρινοί γιορτάζουν, όπως ήξεραν και συνήθιζαν αυτοί να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη τους. Μοναδικές εορταστικές στιγμές ξεγνοιασιάς και κεφιού. Η Τσικνοπέμπτη και ειδικά οι μέρες του Τριωδίου, έδιναν ιδιαίτερη χροιά στην πόλη μας.
Μασκέ μικροί και μεγάλοι περιφέρονταν από τις πρωινές ώρες στην πόλη και η κίνηση αποκορυφωνόταν τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Εξαιρετική βέβαια ήταν και η κίνηση στα χορευτικά κέντρα του Μεγάλου Κάστρου. Θ’ αναφερθώ σε μερικά απ’ αυτά, έτσι απλά για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι πιο νέοι.
Η αίθουσα “ΑΠΟΛΛΩΝ” συγκέντρωνε τότε τον περισσότερο κόσμο, ο οποίος ξεφάντωνε για τα καλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χάρη στην εξαιρετική της ορχήστρα. Φυσικά δεν υστερούσε το “ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ” που χάρη στην ορχήστρα του Μυρογιάννη το κέφι και η ευθυμία που επικρατούσαν ήταν χαρακτηριστικά. Ανάλογες εξαιρετικές ορχήστρες, αλλά και καλή εξυπηρέτηση με προσιτές τιμές είχαν τα κέντρα “ΜΑΜΠΟ” και “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”.
Όλα αυτά ήταν χορευτικά κέντρα. Αντίστοιχη κίνηση είχαν και οι κινηματογράφοι της πόλης μας. Οι κινηματογρατόφιλοι μπορούσαν να απολαύσουν διάφορες ταινίες, όπως: Στον κινηματογράφο Ηλέκτρα με το έργο “Νύχτες της Μονμάρτης”, στον Κρόνο με μια ταινία που αφορούσε στη ζωή του Χίτλερ και φυσικά στη Μινώα, με το έργο “Πάντα σε είχα αγαπήσει”.
Μεγάλη κίνηση παρουσιάζει η Λέσχη Ηρακλείου “Ο ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ”, η οποία πέρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις καλεί τα μέλη του, την ερχόμενη Κυριακή 11η Μαρτίου 1956 και ώρα 11η π.μ. να συγκεντρωθούν σε μια από τις αίθουσες της λέσχης, προκειμένου να συμμετάσχουν στην τακτική γενική συνέλευση.
Εξαιρετική επιτυχία σημειώνει τούτες τις μέρες και ο χορός των παιδιών του συνδέσμου σχολικών υποτροφιών. Πολλά παιδάκια βρήκαν αληθινή ψυχαγωγία και διακρίθηκαν για τις μεταμφιέσεις τους. Μια μεγάλη πραγματικά προσπάθεια του συνδέσμου, ο οποίος εργαζόταν με όραμα και στόχο για ένα υψηλότερο κοινωνικό και παιδαγωγικό σκοπό. Καλό είναι να αναφερθούμε στις παρακάτω παιδικές παρουσίες που τόσο διακρίθηκαν ενδυματολογικά, αλλά και χορευτικά:
Μ. Δουκουμετζίδου, Μ. Γλύκα, Α. Τερζάκη, Θ. Βασιλείου, Ε. Σκεπετζή οι οποίες πήραν και διάφορα δώρα. Επίσης αναφέρουμε τα ονόματα και άλλων δεσποινίδων όπως: Χ. Παρασύρη, Κ. Χατζηδάκη, Λ. και Μ. Ιερωνυμίδου, Μ. Μαυράκη, Φ. Ζουράρη, Γ. Αποστολίδου, Ε. Τσαγκαράκη, Φ. Γωνιωτάκη, Εμ. Ιερωνυμίδουκαι αρκετά άλλα παιδιά. Ο προαναφερόμενος σύλλογος είχε αμέριστη και πολύτιμη συμπαράσταση από την κοινωνία του Ηρακλείου, η οποία ήταν πάντοτε στο πλευρό του, ενισχύοντάς τον!
Τσικνοπέμπτη στο Ηράκλειο! Η εορταστική κίνηση υπήρξε πράγματι ζωηρή και τα κέντρα της πόλης γέμισαν από κόσμο. Δεν υστέρησαν όμως και οι παιδικοί χοροί που γίνονταν στη λέσχη Ηρακλείου, στο κέντρο Ρεγκινάκη, στον Απόλλωνα, στο Μάμπο και σε διάφορα άλλα στέκια, όπου παρέστη ολόκληρος ο μικρόκοσμος, με ωραιότατες αμφιέσεις.
Ιδιαίτερα στη λέσχη Ηρακλείου η συγκέντρωση των μικρών παιδιών υπήρξε πολυπληθής και ο τότε αρθρογράφος διέκρινε ανάμεσα στο όμορφο και τόσο ζωντανό και ενθουσιώδες σύμπλεγμα του παιδόκοσμου, τα παρακάτω παιδιά, που έπρεπε και αυτά να διασκεδάσουν, τιμώντας το έθιμο αυτό:
“Την μικράν του κ. Λαμπάκη ως ωραιοτάτην κυρίαν του 18ου αιώνος, τη χαριτωμένη μικρούλα του Οδοντιάτρου κ. Αλεξάκη ως χορεύτρια, την υπέροχη κορούλα του κ. Ν. Τζανάκη ως κάου-γκερλ, τη λυγερή κοπέλλα του λαδέμπορου κ. Τζανάκη ως τσιγγάνα, έκτακτη η μικρούλα του Νομομηχανικού κ. Λασσιθιωτάκη ως χορεύτρια, η μικρούλα του κ. Ζουλφάκου ως Ουσάρος, υπέροχο το καλλίκορμο κοριτσάκι του κ. Ν. Κωνσταντινίδη Δ) του εμπορ.
Επιμελητηρίου ως γατάκι, τρισχαριτωμένη η Πρετούσα Ιερωνυμάκη, ως κοκκινοσκουφίτσα, σωστό μπιμπελό η μικρή του κ. Σ. Μαγαράκη ως κούκλα. Ασπρο λαγουδάκι ο γυιός του κ. Καλοκαιρινού, ωραιότατα το αγοράκι και το κοριτσάκι του κ. Τ. Βαρουδάκη, μπιμπελουδάκι το παιδάκι του κ. Ι. Μηλιαράκη ως λαγουδάκι γκρουμ ο μικρός γυιός του Νομομηχανικού κ. Λασσιθιωτάκη, Μεξικανός ο γυιός του Ιατρού κ. Σαριδάκη, ωραιοτάτη η μικρή του Α. Σκουλιδά ως Σκάρλετ, κομψοτάτη η μικρά του Ν. Διακάκη ως μπαλαρίνα, ωραιοτάτη η μικρούλα του κ. Καλοκαιρινού ως Βασίλισσα, πολύ όμορφη η μικρή του κ. Γαβριλάκη ως παπαρούνα, και πλήθος άλλαι που μας διαφεύγουν.
Και όλα αυτά μέχρι την 10η εσπερινή, τότε τα παιδιά παραχωρούσαν τις θέσεις τους στους μεγάλους… οι οποίοι διασκέδαζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι γιόρταζαν οι Καστρινοί τις απόκριες, έτσι γλεντούσαν και ξεφαντώνανε… τέτοιες μέρες!