Από πολύ μικρός άκουγα την μακαρίτισσα τη γιαγιά μου να λέει αυτή τη φράση. Όλο και κάποιο λόγο θα είχε προκειμένου να τη λέει. Από εμένα βέβαια, ούτε καν περνούσε από το μυαλό μου η σημασία της, αλλά και η ερμηνεία της. Η Αθήνα και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή της, αισθάνθηκε μεγάλη ανακούφιση, όταν στις 16 του Νοέμβρη 1946, συνελήφθη ο περίφημος “Παναής”. Ένας μεγάλος απατεώνας, συχνά υποσχόμενος γαμπρός, με τόσες βρομοδουλειές στο ενεργητικό του που είχε μαδήσει πολλές προίκες ταλαίπωρων κοριτσιών.

Περιόδευε κυρίως σε χωριά, ως ένας επιτυχημένος έμπορος, έκλεινε συμφωνίες με αγρότες, σε υπερβολικά καλές τιμές γι αυτούς, πάντοτε με το παραπάνω, σεβόμενος τάχα τους κόπους τους και τον αγώνα τους. Έτσι ήταν επόμενο να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και απόρροια όλων αυτών ήταν να γίνεται περιζήτητος γαμπρός, κάνοντας ιδιαίτερα ευτυχισμένα τα κατά τόπους πεθερικά  του, με τις γενναίες του εμπορικές χειρονομίες.

Πριν από ένα χρόνο είχε γίνει γνωστή η φράση σ’ όλη την Ελλάδα: “Μήπως τον είδατε τον Παναή;”. Αστεία φράση για αρκετούς η οποία δεν έπαυε να περικλείει το δράμα πολλών οικογενειών, οι οποίες είχαν πέσει θύματα αυτού του απατεώνα. Συνήψε με τους αδίσταχτους τρόπους του πάνω από δεκαπέντε αρραβώνες.

Ειδικότερα η δράση του είχε αναπτυχθεί στην περιοχή των Μεγάρων, όπου πολλές απογοητευμένες Μεγαρίτισσες, νύφες – θύματά του, δίκαια τον περίμεναν. Μαζί με τις νύφες και τα πεθερικά του που δεν έχαναν την ευκαιρία να κατεβαίνουν στις πλατείες των χωριών των Μεγάρων, περιμένοντας να έρθει το λεωφορείο από την Αθήνα, φέρνοντας τον καλό τους. Μάλιστα λέγεται ότι σ’ όλες τις νύφες, ως μέρα γάμου, έταξε την ίδια ημερομηνία.

Δίκαια λοιπόν η περιοχή αυτή της Αττικής εδονείτο από την ιστορική ερώτηση: “Μην τον είδατε τον Παναή;”. Όπως έγινε γνωστό στην Αθήνα, η ασφάλεια Πατρών, είχε βάλει τέρμα στη δράση του Παναή”; ο οποίος  εμφανιζόταν με πολλά επώνυμα: Φωτόπουλος, Μπομπότας, Αρκαδινός, Παϊδολος, Καραντινός ή Γαλάτης. Επίσης κάθε φορά χρησιμοποιούσε και άλλο τόπο καταγωγής: Αθήνα, Θεσσαλονίκη,Ναύπακτος, Πάτρα και Βάρδα Μανωλάδος.

Ο περίφημος λοιπόν Παναής συνελήφθη ύστερα από “προδοσία”. Είχε δώσει κατά τη συνήθειά του υπόσχεση γάμου σε μία κοπέλα από την Πάτρα, ονόματι Μαρία και αφού απέσπασε όλο το κομπόδεμα των γονιών της, έγινε άφαντος. Ήταν όμως αχόρταγος και οι απάτες που έκανε η μια ήταν συνέχεια της άλλης. Από ανύποπτους πολίτες αφαιρούσε κατά καιρούς μεγάλα χρηματικά ποσά. Εκείνη την εποχή παρίστανε τον προϊστάμενο ενός γραφείου παραλαβής δεμάτων από την Αμερική. Τα δέματα φυσικά αυτά ήταν απ’ όλους πολυπόθητα.

Ο μεγαλοαπατεώνας Παναής πλησίασε λοιπόν κάποιο Πατρινό και του είπε ότι μπορεί να του δώσει κάποιο δέμα, αφού προηγουμένως του συστήθηκε γνωστός κάποιου φίλου. Εκανε μάλιστα και τον δύσκολο, όταν ο Πατρινός θέλησε να τον περιποιηθεί στο σπίτι του. Με τη συνοδεία κάποιου συγγενικού προσώπου του νέου θύματος πήγε σε μια δήθεν αποθήκη για να πάρει το δέμα, μπήκε μέσα αλλά βγήκε γρήγορα λέγοντας ότι δεν μπορεί να το παραλάβει, γιατί βρίσκονται εκεί κάποιοι άλλοι υπάλληλοι.

Βρήκε όμως την ευκαιρία να ζητήσει τα χρήματα προκαταβολικά και να πει ότι θα τους πάει το δέμα στο σπίτι. Ο Παναής εξαφανίστηκε για μια ακόμα φορά, παίρνοντας ένα σεβαστό χρηματικό ποσό από τον ανύποπτο Πατρινό, δήθεν κοινό γνωστό. Ένα βράδυ όμως σκάλωσε σε κάποια αστυνομική περίπολο. Του ζήτησαν ταυτότητα, αυτός δεν είχε, οδηγήθηκε στο τμήμα και εκεί έκανε το μοιραίο λάθος, δίνοντας το όνομα Φωτόπουλος, με το οποίο είχε κάνει την απάτη σε βάρος της καημένης της Μαρίας από την Πάτρα.

Οι γονείς της υποψήφιας νύφης που γέλασε ο Παναής είχαν κάνει μήνυση στον άγνωστο Φωτόπουλο και η ασφάλεια τον κράτησε για να ξετυλιχτεί πια το νήμα των άπειρων θυμάτων, που άρχισαν να καταφθάνουν στο αστυνομικό τμήμα και να τον αναγνωρίζουν.

Ο “Παναής” είχε αρραβωνιασθεί με τον δικό του πρωτότυπο τρόπο 15 φορές και είχε αρπάξει ισάριθμες προίκες.

Έκανε δεκάδες απάτες και έφαγε τα λεφτά φτωχών βιοπαλαιστών και άλλων πλούσιων επιχειρηματιών που πίστεψαν στα λόγια του. Το άστρο του έδυσε και τα θύματά του ικανοποιήθηκαν αφού “είδαν τον Παναή” τελικά!