Είναι πολύ δύσκολο να μιλά κανείς στις ημέρες μας για παράδοση και παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες. Όμως όλα γίνονται πιο εύκολα όταν μιλάς μ’ έναν άνθρωπο που αγαπά την παράδοση και την υπηρετεί δεκαετίες ολόκληρες.
Πιστός προσκυνητής της παράδοσης και των παραδοσιακών τεχνών είναι η αγαπητή κα Μεσσαριτάκη Βασιλική. Η κα Βασιλική η οποία υπήρξε μαθήτρια – η πρώτη – στην σχολή Οικοκυρικής στην Ι. Μ. Παναγίας Καλυβιανής όταν Επίσκοπος ήταν ο μακαριστός κυρός Τιμόθεος.
Θυμάται πλημμυρισμένη η ψυχή της από συγκίνηση τότε που οι γονείς της επισκέφτηκαν το μοναστήρι την «Τιμοθεάδα» όπως έλεγαν τότε την Καλυβιανή γιατί εκεί ήταν το μικρό Πανεπιστήμιο όπου όλες οι τέχνες και τα γράμματα είχαν τη θέση τους και το χώρο τους.
Εκείνη νεαρή κοπέλα με τη συγκατάθεση των γονιών της κάθισε στην Καλυβιανή μαθήτευσε στη σχολή της Οικοκυρικής για τρία χρόνια και συνέχισε εκεί ως εργαζόμενη. Μου αφηγείται ότι στα υφαντήρια της Μονής δίδασκαν όλες τις τεχνικές της υφαντικής στις οποίες είχαν δώσει και τις σχετικές ονομασίες.
Τις έμαθε όλες. Πράγμα ιδιαίτερο και μοναδικό γιατί οι υφάντρες της εποχής ήταν εξαιρετικές στην τέχνη τους αλλά συνήθως σε μια τεχνική κι όχι σε όλες μαζί όπως η κα Βασιλική.
Πέρασαν τα χρόνια κι εκείνη έκανε τη δική της οικογένεια και έφυγε από την Κιβωτό Πολιτισμού Παράδοσης και Ορθοδοξίας, όμως δεν άφησε την τέχνη της. Αφού μεγάλωσαν τα παιδιά της, εκείνη φρόντισε να αποκτήσει την πιστοποίηση και να κάνει σεμινάρια – να διδάσκει την τέχνη της υφαντικής με πολλή αγάπη και συγκίνηση – έφτιαξε το Εργαστήριο της στις Βασιλειές κοντά στο Ηράκλειο και σιγά-σιγά φρόντισε να μεταγγίσει την αγάπη της σε πολλές γυναίκες φυσικά παρουσιάζοντας τα υφαντά και τις τοπικές ενδυμασίες, ανδρικές, γυναικείες και παιδικές, στις διάφορες εκθέσεις όπως εκείνη του Αυγούστου στην πλατεία Ελευθερίας.
Τώρα στη φωλιά της, το «Παραδοσιακό Εργαστήρι – η Ανέμη», στο κέντρο του Ηρακλείου, δημιουργεί διαρκώς με τις μαθήτριές της και με αγάπη και ιδιαίτερη ευαισθησία, προωθεί την κρητική παράδοση και τον πολιτισμό μας.
*Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος
Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “FedericoII