Άραγε, τι μπορεί να γράψει ένας ενεργός, σκεπτόμενος πολίτης, ο οποίος συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης του και της πατρίδας του; Η απορία του αναγνώστη λύνεται διαβάζοντας τη συλλογή των άρθρων του Γιώργου Σχορετσανίτη από την εφημερίδα «Πατρίς», τον ηλεκτρονικό τύπο και τα περιοδικά της περιόδου (2013-2015).
Ο εύστοχος τίτλος του βιβλίου Μικρές εξομολογήσεις στις αγωνίες της εποχής απηχεί το πνεύμα γραφής, το οποίο αντιστοιχεί στον όρο εξομολόγηση, καθώς ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι ακούει ένα φίλο που αφουγκράζεται και μοιράζεται μαζί του κοινά προβλήματα και προβληματισμούς.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλες συγγραφικές αρετές. Ο συγγραφέας-ιατρός στην παρούσα δοκιμιακή συλλογή αρθρογραφεί με μετριοπάθεια, οξυδέρκεια και σαφήνεια. Με τον τρόπο αυτό, αμφισβητεί, ερωτά και απαντά δίνοντας εξακολουθητικά το “παρών” στη μάχη της καθημερινότητας και των προβλημάτων της. Η πένα του ξεκινά από την αρχή δυναμικά, δεν ψιθυρίζει, αλλά φωνάζει και αφυπνίζει, μάχεται και διεκδικεί γράφοντας την αλήθεια (υπενθυμίζεται ότι η λέξη αλήθεια είναι αντίθετη με την έννοια της λήθης, α-λήθεια).
Ο κ. Σχορετσανίτης αποφεύγει την υποκειμενικότητα στην εκφορά κρίσεων και απόψεων, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εκφράσει την συλλογική γνώμη. Οι προσεγγίσεις του -σε όλα τα ζητήματα- έχουν ιστορικό υπόβαθρο, εγκυκλοπαιδική ενημέρωση, καθώς και σφαιρική γνώση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του εκάστοτε θέματος.
Δεν ξεχνά, βέβαια, και τον πολιτισμό, τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο καταθέτοντας κι εκεί τους προβληματισμούς του. Σε όλα αυτά το σωστό επαινείται, ενώ το λανθασμένο στηλιτεύεται με κόσμιο τρόπο, με αποτέλεσμα την δημιουργία γόνιμου δημόσιου διαλόγου με τους αναγνώστες. Ο τίτλος «Αγωνίες της εποχής», αλήθεια, απηχεί το προσωπικό συναίσθημα που νοιώθει και μοιράζεται ο συγγραφέας με τον αναγνώστη.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του πονήματος είναι ο σεβασμός του ιδιωτικού και η ελεγχόμενη προβολή του δημόσιου βίου των προσώπων της τοπικής, αλλά και της πανελλήνιας κοινωνίας. Η προσεκτική διαχείριση της πληροφορίας, η οποία έχει πρώτα διασταυρωθεί και επιβεβαιωθεί, καθώς και η ευγενής εκφραστική γραφή προστατεύουν τον άοκνο και φιλαλήθη ιατρό και συνάδελφο από λανθασμένες εκτιμήσεις και παρανοήσεις.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο Γιώργος Σχορετσανίτης με τον ρεαλισμό που τον διακρίνει είναι ο άνθρωπος που ζει στο «σήμερα» και δρα «τώρα». Ο ταχύς, σύγχρονος ρυθμός ζωής, ο οποίος θέτει πολλές και γρήγορες νέες προκλήσεις απαιτεί συχνά αστραπιαίες λύσεις-απαντήσεις. Ο Τρικαλινός συγγραφέας-αρθρογράφος το γνωρίζει και το εφαρμόζει τόσο στα γραπτά του όσο και στη ζωή του.
Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να είμαστε παρόντες στην τετραπλή βιβλιοπαρουσίαση που θα γίνει την Τετάρτη βράδυ στις 6/6/2018 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για μια συνομιλία με τον συγγραφέα για τα νεοεκδοθέντα έργα του: «Το πιο διάσημο πρόσωπο που κανένας δεν ήξερε. Μάργκαρετ Γουώκερ», «Μικρές εξομολογήσεις στις αγωνίες της εποχής», «Βιετνάμ: Η γη των ατελείωτων ορυζώνων» και «Μπροστά σε αλλότριες προκλήσεις».
* Ο Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισμολόγος.