Λίγα μέτρα έξω από το σπίτι μου, ο Δήμος Ηρακλείου έχει στήσει μια τεράστια χωματερή. Πάνω στον δρόμο με τη μεγαλύτερη κίνηση στην Κρήτη (Ε.Ο. Ηρακλείου- Μοιρών, 9° χιλιόμετρο αριστερά, ακριβώς πριν τη βιοτεχνία Αθηναϊκό). Απίστευτη δυσωδία, ποντίκια, κατσαρίδες παντού. Θα αρρωστήσουμε. Το καλοκαίρι, η βρώμα φθάνει χιλιόμετρα μακριά. Εγώ μένω δίπλα. Δεν μπορούμε ούτε τα παράθυρα του σπιτιού μας να ανοίξουμε. Αυτό είναι το Ηράκλειο του 2017!

Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 30 σπίτια. Επίσης, υπάρχει και η βιοτεχνία. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται όγκοι από σκουπίδια. Αλλά δεν φθάνει αυτό. Βλέπουν τη χωματερή οι περαστικοί και σταματάνε και εκείνοι με τα φορτηγάκια τους για να πετάξουν ό,τι άχρηστο έχουν, ακριβώς στην πόρτα του σπιτιού μου (στρώματα, λεκάνες από τουάλετες, μπάζα κλπ). Μια κατάσταση τριτοκοσμική.

πόλη-χωματερή : Ε.Ο. Ηρακλείου-Μοιρών
Τι κάνει ο Δήμος; Έβαλε έναν φορτωτή για να δημιουργήσει μεγαλύτερο χώρο και να διευκολύνει την κατάσταση, να βοηθήσει στη μεγέθυνση της χωματερής, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα σκουπίδια, και τοποθέτησε ΔΥΟ ΜΟΝΟ κάδους απορριμμάτων. Ο όγκος των σκουπιδιών είναι για 20 κάδους αφού υπάρχουν πολλά σπίτια και άλλοι κάδοι κοντά δεν υπάρχουν για να παραλάβουν τα απορρίμματα. Γεμίζουν, λοιπόν, στη στιγμή οι κάδοι και μετά λειτουργεί η χωματερή.

Γιατί το κάνει αυτό ο Δήμος; Είναι τόσο ακριβοί οι κάδοι; Ασφαλώς όχι, και δεν το κάνει μόνο εδώ. Είναι η στρατηγική του, που εφαρμόζει παντού και συστηματικά. Λίγα μέτρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης στον δρόμο προς τα Σταυράκια, εκεί τουλάχιστον που θα έπρεπε να υπάρχει η μέγιστη καθαριότητα, η ίδια κατάσταση. Το ίδιο θέαμα παντού! Ο λόγος είναι απλός. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η δουλειά της αποκομιδής των σκουπιδιών. Τα απορρίμματα μένουν εκεί εβδομάδες. Ουσιαστικά σε μόνιμη βάση υπάρχουν χύμα σκουπίδια και λειτουργεί ο στρατηγός άνεμος (στα νησιά πνέουν ισχυροί άνεμοι). Τα σκουπίδια, λοιπόν, τα παίρνει ο αέρας και έτσι λιγοστεύει η δουλειά της καθαριότητας (τι λιγοστεύει; εξαφανίζεται εντελώς). Τέλειο σχέδιο! Όμως, τα σκουπίδια μεταφέρονται παντού. Πλήρης διάχυση της βρωμιάς. Σακούλες, χαρτιά, πλαστικά, αποφάγια που τα παίρνουν οι σκύλοι, σε κάθε σημείο της πόλης και των προαστίων. Αυτό είναι το σατανικό σχέδιο αυτών που το επινόησαν και το εφαρμόζουν. Να πώς μειώνεται η δουλειά. Εφεύρεση του αεικίνητου. Όμως, η εικόνα είναι αποκρουστική, η κατάσταση αηδιαστική. Δυσωδία και κίνδυνος για μολυσματικές αρρώστιες.

Τα γνωρίζουν αυτά οι αρμόδιοι; Δεν ξέρω, μπορεί και όχι, αφού δεν βγαίνουν έξω από τη Λότζια (το δημοτικό μέγαρο αριστούργημα που μας άφησαν οι Ενετοί). Καλά έξω από τη Λότζια δεν βγαίνουν, αλλά τη μυρωδιά από το γραφείο τους δεν την αισθάνονται; Αφού ακριβώς μπροστά στη Λότζια, στην οδό Μιλάτου έχει στηθεί και εκεί μια μικρή χωματερή.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πληρώνω φόρους (συνολικά στο κράτος, στην Πολιτεία, στο Δήμο) που κανείς άλλος πολίτης στην υφήλιο δεν πληρώνει. Φόρους πολλαπλάσιους από ό,τι πλήρωνε ο υπόδουλος ραγιάς επί τουρκοκρατίας. Η παρούσα δημοτική αρχή τριπλασίασε τους φόρους για να μας αποδώσει μια πόλη καθαρή, αφού μας κοπανάει καθημερινά ότι «στην κρίση απαντάει με πολιτισμό». Αυτός είναι ο πολιτισμός τους; Τι απίστευτες κοροϊδίες από όλους! Αποτέλεσμα, η πόλη έγινε χειρότερη και από Ουγκάντα. Πληρώνω, πληρώνω, πληρώνω αυτό το αδηφάγο κράτος! Τουλάχιστον δεν ανέχομαι να ζω με τα ποντίκια και τις κατσαρίδες. Το αντιλαμβάνεστε οι αρμόδιοι; Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό.

Τι πρέπει να γίνει; Είναι απλό και φθηνό. Χρειάζονται τετραπλάσιοι τουλάχιστο κάδοι από αυτούς που σήμερα υπάρχουν στο Ηράκλειο ώστε να μη γεμίζουν και μετά τα σκουπίδια να πετιούνται στον δρόμο και να περιπλανιούνται σε ολόκληρη την πόλη. Ειδικά κατά μήκος της Ε.Ο. Ηρακλείου-Μοιρών όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες και βιοτεχνίες χρειάζονται πενταπλάσιοι κάδοι. Χρειάζεται, επίσης, οι κάδοι να κλείνουν με ελαφριά καπάκια τα οποία να ανοίγουν μέσω μοχλού, όχι εντελώς αλλά μέχρις ενός σημείου (γωνία μικρότερη των 90 μοιρών), ώστε αναγκαστικά οι κάδοι να παραμένουν κλειστοί για να μην κυκλοφορούν γάτες και ποντίκια, να μη παίρνει τις σακούλες ο άνεμος και να βρωμίζει ο τόπος. Να είναι ελαφριά τα καπάκια για να μπορεί και ο ηλικιωμένος να τα ανοίγει.

Γιατί δεν συμβαίνει ούτε αυτό; Γιατί έτσι βολεύει τα συνεργεία, σπασμένα καπάκια ή χωρίς καπάκι για να αδειάζει εύκολα ο κάδος, τα σπάνε επίτηδες οι ίδιοι. Επίσης, μεγαλύτερη διασπορά κάδων στην πόλη. Δεν γίνεται κάποιος να έχει στην πόρτα του σπιτιού του όλα τα σκουπίδια της συνοικίας γιατί έτσι βολεύει και μειώνεται η δουλειά.

Επομένως, η λύση του προβλήματος είναι απλή. Μόνο βούληση χρειάζεται. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια κατάσταση. Ίδια παντού! Ίδια και στην Εθνική (ΒΟΑΚ Κρήτης) αρμοδιότητας Περιφερειάρχη! Ο ένας βλέπει τον άλλο και ευθυγραμμίζεται, αφού δεν υπάρχει το καλό παράδειγμα από κανένα. Είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι βαρβαρότητα και όχι πολιτισμός κ. Δήμαρχε, δυστυχώς…

Με εκτίμηση
Νικηφόρος Γεωργιάδης