O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε αντίθεση με τους άλλους γυναικολογικούς καρκίνους είναι ο μοναδικός που μπορεί να προβλεφθεί όχι μόνο σε πολύ αρχόμενα στάδια αλλά πριν καν να γίνει, σε προκαρκινικές βλάβες, ακόμα και τρία χρόνια προτού εμφανιστεί.

Αυτό γίνεται χάρις στο τεστ Παπανικολάου όπου με μια απλή, εύκολη, ανώδυνη εξέταση η γυναίκα κερδίζει τη ζωή της, την υγεία της, τη μήτρα της και τη γονιμότητά της. Όμως το τεστ Παπ, όπως και άλλες εξετάσεις, έχει ένα ποσοστό λάθους πού δεν οφείλεται στον κυτταρολόγο που το ελέγχει (βέβαια η ικανότητα του γιατρού συμβάλλει σε ένα μεγάλο μέρος), αλλά στην εξέταση.

Υπάρχουν δύο τρόποι επεξεργασίας του δείγματος (υλικού) που παίρνουμε από τον τράχηλο για εξέταση: Ο πρώτος είναι το συμβατικό, κλασικό τεστ πάνω σε γυάλινο πλακάκι με μειονεκτήματα να μένει μεγάλο μέρος των κυττάρων πάνω στη σπάτουλα και τη βούρτσα και να πετιέται και επίσης το κυριότερο μη κατάλληλη ημέρα  του κύκλου για λήψη,   φλεγμονή, αίμα και μικρόβια να σκεπάζουν την εικόνα των κυττάρων στη μικροσκόπιση.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η τοποθέτηση του δείγματος σε μπουκαλάκι με υγρό και η παραπέρα επεξεργασία του με χρήση ειδικών μηχανημάτων και μέ μειονεκτήματα το υψηλό κόστος σε αναλώσιμα και  μηχανήματα, ο μικρός αριθμός κυττάρων, το μικρό μέγεθος των ενδοτραχηλικών κυττάρων απο την απώλεια της βλέννης.

Η καινούργια μέθοδος με το όνομα LOG METH PAP TEST (Τίτλος κατατεθημένος στο γραφείο προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUIPO) είναι ένας συνδυασμός και των δύο τρόπων (συμβατικό τεστ και υγρή φάση) τα οποία γίνονται την ίδια στιγμή χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία και επιβάρυνση.

Ο συνδυασμός και των δύο  έχει ως αποτέλεσμα η μία μέθοδος να καλύπτει τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματα της άλλης και σχεδόν να μηδενίζεται η πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης. Το δείγμα με την καινούργια μέθοδο περιέχει έναν τεράστιο αριθμό κυττάρων με βελτιωμένη μορφολογία και εύκολη αναγνώριση της υφής τους.    Επιπλέον η μέθοδος έχει χαμηλό κόστος, δεν χρειάζονται ειδικά μηχανήματα και ακριβά αναλώσιμα, μπορεί να γίνει στο πιο φτωχό εργαστήριο και στο πιo απομακρυσμένο νοσοκομείο.

 

* Η Πολυξένη Λογοθέτου είναι κυτταρολόγος, παθολογοανατόμος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών