Ο λόγος για το Συνεταιριστικό Εργοστάσιο της «Αγίας Μαρίνας» που βρίσκεται στο κέντρο του κάμπου της Μεσσαράς.
Το Εργοστάσιο βρίσκεται μεταξύ 3 κόμβων (των χωριών ΣΙΒΑ, της Φαιστού και των Ματάλων και τριών ειδικών τόπων και εγκαταστάσεων. Της βρύσης της «Αγίας Μαρίνας» του παραδοσιακού εργοστασίου και του γηπέδου), τα οποία και έχουν ιδιαίτερη αρχαιολογική, παραδοσιακή, ιστορική, παραγωγική, αθλητική και πολιτιστική αξία.
Ιστορικά στοιχεία
Το παραπάνω εργοστάσιο έχει κατασκευαστεί από το τέλος της 10ετίας του 1940 και άρχισε να λειτουργεί αρχές δεκαετίας του 1950 (αρχικά με πετρελαιοκινητήρα και αργότερα με ηλεκτρικό ρεύμα).
Μελλοντικά σχέδια που έχουν σχέση με τον πολιτισμό
Οργάνωση ελαιοκομικού μουσείου και μουσείου με παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία.
Εγκατάσταση ενός παραδοσιακού ελαιουργείου εφ’ όσον χρηματοδοτηθεί από κάποιον φορέα.
Συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής για οργάνωση ορισμένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Το Συνεταιριστικό εργοστάσιο έχει μετόχους από τα γύρω χωριά (7 τον αριθμό) και ως κύρια δραστηριότητα έχει το άλεσμα των ελιών.
Και προσφάτως (Σεπτέμβριος 2017) το επισκέφτηκε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νάπολη – Ιταλία ( εισηγήτρια στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Το Προσκύνημα ως τόπος συνάντησης λαών , πολιτισμών, θρησκειών στο Π.Κ. της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας) κα Lebro Marina, η οποία εξέφρασε θετικές κριτικές αναφορικά με την χρησιμότητα και «εκμετάλλευση» του εργοστασίου υπέρ της ανάδειξης του πολιτισμού και την προαγωγή του στη γείτονα χώρα.
Εμείς θα είμαστε δίπλα – αρωγοί-σ’ αυτή τη φιλότιμη προσπάθεια σε δύσκολους καιρούς.
* Η Εύα Καπελλάκη -Κοντού είναι (εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”).