Το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες μέρες βιώνει τις πιο σοβαρές ταραχές των τελευταίων ετών, με τις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις ως απάντηση στον βίαιο και απάνθρωπο θάνατο τριών κοριτσιών στο παραλιακό Σάουθπορτ, λίγο βόρεια του Λίβερπουλ.
Η αναταραχή, που τροφοδοτήθηκε από την παραπληροφόρηση, αλλά και από τα γενικότερα αισθήματα των Βρεττανών πολιτών κατά της μετανάστευσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας. Η βία ξεκίνησε όταν μασκοφόροι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο που φιλοξενούσε μετανάστες αιτούντες άσυλο στο Ρόδεραμ.
Αψιμαχίες ξέσπασαν επίσης σε συγκεντρώσεις στο Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Μπρίστολ. Οι ταραχοποιοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πέταξαν τούβλα και μπουκάλια και λεηλάτησαν καταστήματα, ενώ σύμφωνα με δήλωση της Αστυνομίας της Αγγλίας και της Ουαλίας, τα προβλήματα θα πλημμυρίσουν σύντομα όλες τις μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις.
Η κυβερνητική απάντηση στις ταραχές ήταν ότι η αστυνομία έχει όλα τα μέσα που χρειάζεται για να χειριστεί τις ταραχές, καλώντας χιλιάδες επιπλέον αστυνομικούς για να περιορίσουν τη βία. Οι διαμαρτυρίες επιδεινώθηκαν από ψευδείς φήμες για το ιστορικό του υπόπτου, ενός 17χρονου γιου μεταναστών, συγκεκριμένα από τη Ρουάντα και γεννημένου στην Ουαλία, ότι δήθεν ήταν μουσουλμάνος μετανάστης, και ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για φόνο και απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεξάρτητα αν ήταν ή όχι μουσουλμάνος ο νεαρός, έκαναν τη δουλειά τους για ακόμη μια φορά, ενώ οι ακροδεξιοί, μεταξύ πολλών άλλων κοινωνικών ομάδων, εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση για να ενισχύσουν τα αντιμεταναστευτικά τους μηνύματα, όπως «Φτάνει πια» και «Σταματήστε τις βάρκες».
Ίσως εδώ δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφέρουμε ένα βασικό πρόσωπο αυτών των διαμαρτυριών, τον Τόμμυ Ρόμπινσον. Η συνεχιζόμενη βία, όμως, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος καταδίκασε την αναταραχή ως ‘ακροδεξιό τραμπουκισμό’ (far-rightthuggery), ενώ η Αγγλία παραμένει σε συναγερμό καθώς οι αρχές προετοιμάζονται για περαιτέρω ταραχές.
Όσοι εμπλέκονται στη βία θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου, προειδοποίησε ο Βρεττανός πρωθυπουργός που προχώρησε σε σωρεία συλλήψεων.
Οι βίαιες αναταραχές είναι οι χειρότερες που παρατηρήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα και αποτελούν τεράστια πρόκληση για την εργατική κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Όμως, όλα αυτά έχουν τις ρίζες πολύ πίσω! Όσοι έχουν σπουδάσει ή εργασθεί στη χώρα αυτή γνώριζαν, και πολύ καλά μάλιστα, τι θα ξημέρωνε εκεί κάποια στιγμή.
Οι ιθύνοντες όπως βεβαίως και τα περισσότερα κόμματα του πολιτικού συστήματος κατά την προσφιλή και εύκολη συνήθεια τους, και σύμφωνα με τα ειωθότα, βαπτίζουν όλους τους διαδηλωτές ακροδεξιούς (!), αγνοώντας ή παραβλέποντας προκλητικά όλες τις αιτίες που οδήγησαν την κατάσταση μέχρι εδώ.
Οι πολίτες της συγκεκριμένης χώρας έχουν βαρεθεί με την πολλαπλή ανομία, την ανασφάλεια, την προκλητική ατιμωρησία των παρανομούντων, την παρουσία συμμοριών ανηλίκων και μεταναστών στις γειτονιές των πόλεων, τα γκέτο που ολοένα και πολλαπλασιάζονται, την παράλληλη και έκδηλη απουσία της αστυνομίας από τις συνοικίες, με την ανεργία και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας να εκτοξεύονται στα ύψη.
Όποιος έχει επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια, πόλεις όπως το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και άλλες της εν λόγω περιοχής, κατανοεί πλήρως γιατί γίνονται όλα αυτά.
Οι νεαροί μετανάστες, από την άλλη μεριά, ουδόλως επιθυμούν ή είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στη χώρα που τους φιλοξενεί και στο δυτικό τρόπο ζωής, αλλά αρέσκονται να συνεχίσουν εκείνον τον τρόπο που εγκατέλειψαν στα εδάφη τους, ενώ όμως δεν έχουν αντίρρηση να λαμβάνουν τα διάφορα επιδόματα που τους χορηγούνται αφειδώς και χωρίς λόγο από τους φόρους των αθώων Βρεττανών πολιτών!
Φυσικά στις ταραχές, είναι επόμενο ότι θα έχουν διεισδύσει ακραία στοιχεία, αλλά θα ήταν εξαιρετικά επιπόλαιο να τοποθετούνται ταμπέλες και να προσδίδονται διάφοροι επιπόλαιοι χαρακτηρισμοί σε όλους ανεξαιρέτως τους διαδηλωτές.
Έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε ότι η πλειονότητα των επεισοδίων λαμβάνει χώρα στη βόρεια Αγγλία, μια περιοχή όπου κάποτε δραστηριοποιούνταν πολλές βιομηχανικές μονάδες οι οποίες τώρα κατέρρευσαν και έκλεισαν αφήνοντας πολύ κόσμο σε απόγνωση, με χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα, ενώ σε αντίθεση, ενισχύθηκε το νότιο τμήμα της χώρας και κυρίως η πρωτεύουσα.
Έτσι εάν οι πολιτικοί τώρα ισχυρίζονται ότι οι ταραξίες είναι ακροδεξιοί, αναζητώντας προφανώς κάποιο άλλοθι για τις δικές τους αβλεψίες και εγκληματικές διαχρονικά πολιτικές, σίγουρα δεν κατάλαβαν τι έχει γίνει στη χώρα τους ή τι δυσάρεστο πρόκειται να ακολουθήσει του λοιπού στους κόλπους της βρεττανικής κοινωνίας, γιατί βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου!