Μία εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη για τη χώρα μας, η οποία όμως – για ευνόητους λόγους – πέρασε στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας, ήρθε την περασμένη Τετάρτη από το Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν την επαναξιολόγηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα.

Ένα ψήφισμα-κόλαφος που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα μας, πέρασε με 330 μέλη να υπερψηφίζουν να εξεταστεί αν δίνονται σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα ψήφισμα-καταπέλτη των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς, που κατατάσσει τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Όρμπαν, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες. Υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος τάχθηκαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν 254. Επίσης 26 ευρωβουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Στους 330 ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν, συμπεριλαμβάνονται προφανώς οι ευρωβουλευτές του προοδευτικού τόξου που συνέταξαν και στήριξαν το ψήφισμα: Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Αριστερά και Πράσινοι. Συμπεριλαμβάνονται όμως επίσης και 7 μέλη του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Ακόμα έξι μέλη του ΕΛΚ ψήφισαν αποχή.

Αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σημαίνει ότι, ακόμα και μέλη των Συντηρητικών, της «πολιτικής οικογένειας» δηλαδή που συμπεριλαμβάνει τη Ν.Δ., άσκησαν δριμύτατη κριτική στον «ομοτράπεζό» τους, Έλληνα πρωθυπουργό! Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, ούτε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, βρέθηκε εκεί για να ψηφίσει κατά, ούτε και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης της Ν.Δ., σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της Ν.Δ. που ψήφισαν βεβαίως αρνητικά.

Υπέρ, ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, ο φιλελεύθερος Γιώργος Κύρτσος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ο πράσινος πλέον Πέτρος Κόκκαλης και ο ανεξάρτητος Αλέξης Γεωργούλης. Αποχή επέλεξαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Δεν ήταν παρόντες (και άρα δεν ψήφισαν) οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, για λόγους υγείας.

Ανάμεσα σε εκείνους τους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν κατά του κειμένου «ξεχωρίζει» η κατηγορούμενη για το σκάνδαλο «Qatar Gate», Εύα Καϊλή, ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκος, όπως και ο εναπομείνας χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, Αθανάσιος Κωνσταντίνου.

Η υπερψήφιση του συγκεκριμένου ψηφίσματος σηματοδοτεί τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για σοβαρές απειλές που αφορούν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται, μέσω του ψηφίσματος, για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021.

Καταγγέλλουν, επίσης, ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις του απορρήτου τους με λογισμικό υποκλοπής και καταχρηστικές μηνύσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, με μια ειδική αναφορά για τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη και πρώην διευθυντή του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη. Η χώρα μας περιγράφεται, ως «εχθρικό περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δια των εκπροσώπων του, εκφράζει επίσης ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια των ολιγαρχών και τη διανομή κρατικών επιδοτήσεων.

Το Ευρωκοινοβούλιο, μέσω αυτού του ψηφίσματος-καταπέλτη, καταδικάζει σαφώς την αθέμιτη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια», που χρησιμοποιήθηκε για τις υποκλοπές και που οδηγεί σε παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων και ευρωβουλευτών.

Όσον αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το λεγόμενο «Predator Gate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν, μέσω του ψηφίσματος, να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια και της Europol.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να αρθεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού. Μέσω του ψηφίσματος εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας που αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, σε διαφορετικό εισαγγελέα, όπως και για τις πολιτικές πιέσεις, εκφοβισμούς και παρενοχλήσεις αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία η οποία καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς και να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων.

Το ψήφισμα τονίζει επίσης, την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, την μεγάλη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Άλλα θέματα που ανησυχούν τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, είναι «η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις», όπως και «οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, και ιδίως εκείνες οι εκστρατείες δυσφήμησης, αλλά και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι «η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη, τον Φεβρουάριο του 2023, φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Οι ευρωβουλευτές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της Ε.Ε. στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της Ε.Ε. στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με την μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

Με αυτό το ψήφισμα που εξέθεσε τη χώρα μας, εντός και εκτός συνόρων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ουσιαστικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου. Το ερώτημα είναι, κατά πόσο ελήφθη από την ελληνική πλευρά αυτό το μήνυμα που ήρθε από το Στρασβούργο, και κατά πόσο είναι διατεθειμένη η Ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτήν την υπόθεση, που αποτελεί βαριά σκιά για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Στην αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης, καλό θα είναι να συμβάλουν εποικοδομητικά και τα εγχώρια ΜΜΕ, βελτιώνοντας έτσι και την άσχημη εικόνα που τους αποδίδεται.

Γιατί, είναι τουλάχιστον αστείο να θέλουν κάποιοι να μας κάνουν να πιστέψουμε πως, για ό, τι κακό συμβαίνει σήμερα σε τούτο τον τόπο, οι μόνοι υπαίτιοι είναι ένας σταθμάρχης, ένας παπάς και ένας μάγειρας.

https://moschonas.wordpress.com