Ένα βήμα πριν την κήρυξη ανεξαρτησίας βρίσκεται σήμερα η Καταλονία, μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την 1η Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται η Γερουσία στη Μαδρίτη να δώσει την έγκρισή της που θα αναστέλλει το καθεστώς της αυτονομίας της.

Το τοπικό συμβούλιό της θα συγκληθεί την ίδια ώρα που στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα παίρνει την εντολή να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος με την πιθανότητα να τεθεί η Καταλονία σε επιτροπεία και την αναστολή της αυτονομίας να γίνεται υποχρεωτική και αναπόφευκτη.

Μπορεί στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και στην κοινή γνώμη οι εξελίξεις αυτές να αντιμετωπίζονται αδιάφορα, όμως η σκληρή σύγκρουση της αποσχιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας με τη Μαδρίτη προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στους ευρωπαίους εταίρους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε φανερά τον Ραχόι πριν από το δημοψήφισμα, απείλησε προειδοποιώντας ότι η ανεξαρτησία της Καταλονίας θα την οδηγήσει αυτομάτως εκτός της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά επέλεξε να παραμείνει σιωπηλή μετά την 1η Οκτωβρίου. Είναι προφανές ότι σήμερα η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια να βρεθεί σε μία νέα σοβαρή κρίση, τώρα που η οικονομία της έχει φτάσει στην καλύτερη θέση μετά τo 2008 που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική πιστωτική κρίση.

Στην ουσία της υπόθεσης τα κοινοτικά θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών έχουν αρνητική θέση σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων από αποσχιστικά κινήματα σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ε.Ε., γι’ αυτό και συχνά επικαλούνται το λεγόμενο «δόγμα Πρόντι» σύμφωνα με το οποίο, το κράτος που θα προκύψει από την απόσχιση κράτους μέλους θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ένωση και για να ενταχθεί εκ νέου υποχρεούται να ακολουθήσει τη διαδικασία τρίτης  χώρας.

Η Ευρώπη οφείλει να επιμείνει στη  σκληρή θέση της, γιατί, εάν χαλαρώσει, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου», αφού σήμερα καραδοκούν περιοχές με αποσχιστικές τάσεις.

Σε περίπτωση όμως που αυξηθούν οι κοινωνικές αναταραχές στην Ισπανία, η Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της για την κρίση και να πιέσει την Ισπανία να διαπραγματευθεί και να έρθει σε συμβιβασμό με την Καταλονία. Είναι επικίνδυνο για την οικονομική συνοχή της Ευρώπης να ανεχθεί μία παρατεταμένη αστάθεια στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, για αυτό και ήδη έχει καλέσει όλες τις πλευρές να περάσουν από την αντιπαράθεση στον διάλογο.

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες και οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών, οι οποίες προς το παρόν ωθούν την κρίση στα άκρα. Τα πράγματα στην Καταλονία το πιθανότερο θα επιδεινωθούν, είτε αυτή πετύχει την ανεξαρτησία της είτε η Ισπανία καταφέρει να κρατήσει τη χώρα ενωμένη. Η κρίση θα αφήσει σημάδια που θα διαμορφώσουν την ισπανική αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

Μετά το BREXIT της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δρομολογούνται απρόβλεπτες καταστάσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης. Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, άσχημα παιχνίδια κατά του οράματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ετοιμάζονται να παίξουν σε περιοχές όπως η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, στην Κορσική της Γαλλίας, στη Λομβαρδία της Ιταλίας, στη Φλάνδρα του Βελγίου και άλλες.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη δύναμη ενωμένοι να ανακαταλάβουν την εξουσία που σφετερίζεται ο σύγχρονος γνωστός θεός του χρηματοπιστοτικού ασύδοτου οικονομικού επεκτατισμού των παγκόσμιων αγορών, που ενθαρρύνει το μετέωρο βήμα των Καταλονών και άλλων φιλόδοξων ευρωπαίων αποσχιστών.