Η ιστορία των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο είναι  μεγάλη με  χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο επεισόδιο στη συνοριακή μας γραμμή.  Πίσω απ’  αυτά τα διαδραματιζόμενα, βρίσκεται η γειτονική μας χώρα, η οποία συνεχίζει ένα παιχνίδι ή μάλλον εκμεταλλεύεται διαχρονικά και με έξυπνο τρόπο  μια διαδικασία που γνωρίζει αρκετά καλά και το σπουδαιότερο αρκούντως επωφελώς για την ίδια.

Τα δραματικά γεγονότα της άνοιξης του 2020 στην μεθοριακή γραμμή στον Έβρο βρίσκονται ακόμη αρκετά κοντά στη μνήμη μας. Τότε η γειτονική μας Τουρκία προσπάθησε να αποσυντονίσει κυριολεκτικά την Ελλάδα στέλνοντας μετανάστες, προφανώς, και όχι πρόσφυγες όπως αρέσκονται πολλοί να αποκαλούν, για ίδιους λόγους, δημιουργώντας άπειρα προβλήματα στο εσωτερικό της κοινωνίας μας.

Πολλοί την αποκάλεσαν υβριδική απειλή. Τώρα για λόγους που αφορούν το εσωτερικό της ακροατήριο, η Τουρκία άρχισε ξανά την ίδια συμπεριφορά, όπως φάνηκε πριν λίγες μέρες, με κάποιες δεκάδες μεταναστών που έφερε στη συνοριακή γραμμή, κρατώντας τους για ένα χρονικό διάστημα εκεί και προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί όσα και όπως ήθελε. Το τι ακριβώς διημείφθη εκείνες τις μέρες φυσικά έγινε αντιληπτό  από τους δικούς μας οι οποίοι αντέδρασαν σωστότατα και ικανοποιητικά παρά τα αντίθετα λεγόμενα της Τουρκίας και κάποιων κύκλων στο εσωτερικό μας.

Όμως, η ουσία είναι ότι η γειτονική χώρα, χρησιμοποιώντας όλους αυτούς τους ταλαίπωρους μεθοδικά και συστηματικά, πολλούς από τους οποίους η ίδια φέρνει στο εσωτερικό της από τα γνωστά μέρη, απολαμβάνει άλλων πιο μυστικών και υπόγειων πλεονεκτημάτων, γιατί κάποιοι απ’ αυτούς σίγουρα είναι κατευθυνόμενοι και προσφέρουν υπηρεσίες κρίσιμες για την ίδια.

Κι αν  λίγα χρόνια πριν, μέσα σε όλους αυτούς υπερτερούσαν οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου στη Συρία, σήμερα οι συσχετισμοί άλλαξαν, και οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες με προορισμό κάποια ευρωπαϊκή χώρα, ή και κάποιοι που αναμφίβολα έχουν άλλους σκοπούς εναντίον της Ελλάδας. Εδώ έρχεται να φανεί και ο καίριος ρόλος της δικής μας Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών με αφορμή την παρακολούθηση γνωστού  πολιτικού στελέχους.

Μερικοί απ’ αυτούς,  θα ανήκουν σε υπόγειες οργανώσεις, θα είναι εκπαιδευμένοι σε τρομοκρατικές επιθέσεις ή για συστηματική συλλογή πληροφοριών και οι οποίοι μπορεί να φανούν εξαιρετικά πολύτιμοι στη γειτονική χώρα σε περιόδους κρίσεως. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι πάμπολλα, σε Έβρο και νησιά του ανατολικού Αιγαίου και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους ένα δύο μήνες, σύμφωνα με δήλωση υπουργού μας, κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να περάσουν από εκεί.

Αξίζει να τονισθεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών είναι άντρες με μέση ηλικία  το τριακοστό έτος, μια λεπτομέρεια η οποία από μόνη της αφήνει να εννοηθούν πολλά, τόσο για το παρελθόν στον τόπο τους όσο και τους μελλοντικούς τους στόχους και σκοπούς στη χώρα προς την οποία κατευθύνονται με τον τρόπο αυτό.

Αν κρίνουμε από τον αριθμό τους όπως τουλάχιστον αναφέρουν τουρκικοί ισχυρισμοί, κάπου επτά με δέκα εκατομμύρια βρίσκονται φιλοξενούμενοι στο εσωτερικό της Τουρκίας, περιμένοντας την φυγή τους προς τις χώρες της Δύσης. Ανάμεσά τους βέβαια βρίσκονται και πολλοί αντικαθεστωτικοί της τουρκικής κυβέρνησης. Ο αριθμός σίγουρα τρομάζει, γιατί είδαμε τα προβλήματα που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου κατευθύνθηκαν με διάφορους τρόπους.

Όμως, πέρα απ’ όλα αυτά, πρωτεύοντα ρόλο έχει η εθνική μας ασφάλεια. Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι μέσα σε αυτούς δεν βρίσκονται και πολλοί που εκπαιδεύτηκαν με απώτερο σκοπό τη συλλογή στοιχείων και  συγκεκριμένες   δολιοφθορές στο εσωτερικό μας;

Μπορούμε εύκολα να  αναλογισθούμε το ρόλο τους σε περιόδους μεμονωμένων και πιο σοβαρών πολεμικών επεισοδίων, με όσες πληροφορίες θα διοχετευτούν ανατολικότερα χρησιμοποιώντας την καθημερινή τεχνολογία που είναι διαθέσιμη ευρέως σε όλους!

Μετακινήσεις πολεμικού υλικού, στρατιωτών, μονάδων, αεροπορικές βάσεις, αποθήκες υλικού, γεωγραφικές τοποθεσίες που φιλοξενούν στρατιωτικές μονάδες δυνητικούς  στόχους και τόσες άλλες πληροφορίες. Μήπως δεν αποκαλύφτηκε ο βρώμικος ρόλος πολλών εξ’ αυτών σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, οσάκις προκλήθηκαν περίεργες ταραχές ανάμεσά τους;

Γιατί και  εν καιρώ ειρήνης μπορούν κάποιοι να προκαλέσουν επεισόδια με κατάλληλη ενεργοποίηση ομοεθνών και ομοθρήσκων τους, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τα νησιά μας και λιγότερο τον βασικό κορμό της Ελλάδας. Σύμφωνα με δικές τους εξομολογήσεις, μάλιστα, η γειτονική μας χώρα ενοχοποιείται για εμπρησμούς ορισμένες φορές συγκεκριμένων τοποθεσιών μας.

Τα προβλήματα που δυνητικά δημιουργεί η παραμονή συγκεκριμένων ξένων στελεχών στην χώρα μας και ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και τα νησιά απαιτεί την συστηματική, έξυπνη, μυστική και αποτελεσματική δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μας. Και γι’ αυτό τα τελευταία γεγονότα απαιτούν ιδιαίτερη σοβαρότητα απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος και όχι μόνον  από τους κυβερνώντες!