Παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μετά την πυραυλική επίθεση στο κτίριο που διέμενε ο επικεφαλής της Χαμάς στην Τεχεράνη προκαλώντας τον θάνατό του, αφού όλα δείχνουν ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του αναμένεται να συγκρουστούν πολύ σκληρά με το Ισραήλ.
Αν και το Ισραήλ επίσημα δεν έχει αναγνωρίσει τη συμμετοχή του, εκτιμάται ευρέως ότι πολλά περιστατικά σε στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους στο Ιράν ήταν αποτέλεσμα Ισραηλινών σαμποτάζ ή επιθέσεων με drone.
Σε συνδυασμό με φυσικές επιθέσεις το Ισραήλ κατηγορείται ότι ευθύνεται για δολιοφθορές που δημιούργησαν πολλές αναταραχές στο εσωτερικό του Ιράν τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και προσβλητικό για το Ιρανικό καθεστώς είναι η τελευταία επίθεση με την στοχευμένη εκτέλεση του επικεφαλής της Χαμάς στην Τεχεράνη Ισμαήλ Χανίγε την 31 Ιουλίου 2024, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πλήγματα του Ισραήλ μέσα στο Ιράν μέχρι σήμερα.
Επικρατεί ο φόβος στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι το Ιράν σύμφωνα και με εκτιμήσεις Αμερικανών και Βρετανών αναλυτών, μπορεί να πραγματοποιήσει μια συντονισμένη πολυμετωπική επίθεση μεγάλης κλίμακας με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ, μεγαλύτερη από εκείνη που εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2024.
Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα έχουν λιγότερο χρόνο να αντιδράσουν, από ότι είχαν τον Απρίλιο 2024 για να αναχαιτίσουν αυτά τα βλήματα.
Τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των ΗΠΑ εντείνονται οι πιέσεις προς το Ιράν για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια εκδικητικών ενεργειών και της αποτροπής της γενικευμένης σύρραξης και της μετατροπής της ευρύτερης περιοχής σε μία επικίνδυνη «μπαρουταποθήκη».
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν σε συνεργασία με δυνάμεις της Δύσης, το Ιράν να αναθεωρήσει τα σχέδια του για επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ισραήλ.
Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα βρίσκονται οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου αντιμετωπίσουν προβλήματα και επιπτώσεις από τις δυσμενείς εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Πρώτη ενέργεια η προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται στις εμπόλεμες χώρες, αλλά και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών μαζί με τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από μία νέα κρίση στο μέτωπο της ενέργειας.
Μπορεί μέχρι σήμερα οι τιμές του πετρελαίου να κινούνται καθοδικά, καθώς όπως φαίνεται οι διακινητές δεν ανησυχούν για πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι γεγονός ότι αυτή την περίοδο για πρώτη φορά επικρατεί μεγάλη γεωστρατηγική αστάθεια και ότι σήμερα υπάρχουν γύρω μας πολλές περιφερειακές συγκρούσεις και τόσα πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία προκάλεσε σόκ σε όλο τον δυτικό κόσμο. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εξελίχθηκε σε σύγκρουση Τελαβίβ με τη Χεσμπολάχ του Λιβάνου και τους Χούθι της Υεμένης και τώρα όπως δείχνουν οι εξελίξεις βαδίζουμε σε μία γενικευμένη σύρραξη Ισραήλ- Ιράν.
Η Μέση Ανατολή είναι έτοιμη να εκραγεί και να συμπαρασύρει τους ισχυρούς της γης σε μία ρήξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα.Η ένταση Κίνας-Ταϊβάν επιδεινώνεται καθημερινά ενώ οι συρράξεις στην υποσαχάρια Αφρική με την στήριξη των υπερδυνάμεων συνεχώς αυξάνεται.
Έχουν περάσει 80 χρόνια μετά τη Χιροσίμα, το Ναγασάκι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αλλά σήμερα οι ισχυροί της γης δεν βαδίζουν στον σωστό δρόμο.
Ξέχασαν μέσα σε λίγα χρόνια τις συνέπειες του ναζισμού, των θεοκρατικών και λοιπών ολοκληρωτικών καθεστώτων, με αποτέλεσμα ή δεκαετία του 1920 να μοιάζει πολύ με την δεκαετία του 2030 και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην ίδια πορεία που μας οδηγεί σε έναν Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Σύμφωνα με την επικρατούσα κατάσταση δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, ούτε μπορούν να δοθούν απαντήσεις με ποιο τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παγκόσμια αβεβαιότητα αυξάνεται από το κακό στο χειρότερο, οι εξελίξεις οδηγούν σε μη αναστρέψιμη την κατάσταση και ο σύγχρονος κόσμος μοιραία οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά…