Η Κρήτη προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της γνώσης και της καινοτομίας. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει αυτή την πρόκληση, με ένα άκρως δημιουργικό τρόπο, ο οποίος αποτυπώνεται στις Μέρες Καινοτομίας, τα INNODAYS.

Στη φετινή διοργάνωση, αποφάσισα να συμμετέχω ως εθελόντρια προκειμένου να δω από κοντά τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται στα κορυφαία μας πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και να αντιληφθώ ποιο είναι το επίπεδο της διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις. Η κρίσιμη παράμετρος σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας που οδηγεί σε αποτελέσματα παραγωγικής συνεργασίας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αγοράς και πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, γιατί με αυτόν τον τρόπο και οι επιχειρήσεις μας θα αποκτήσουν την τεχνογνωσία, θα γίνουν πιο δυνατές, πιο εξωστρεφείς, πιο καινοτόμες, και τα πανεπιστήμια θα βρουν έναν δίαυλο στην αγορά και μια πηγή χρηματοδότησης και αύξησης των εσόδων τους.

Είμαστε σε μια νέα εποχή στην οποία η επιστημονική έρευνα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία. Να έχει αποτέλεσμα για την κοινωνία. Τα εργαστήρια στο παρελθόν δημιουργούσαν για την επιστημονική γνώση και καταγραφή. Σήμερα, η μεγάλη πρόκληση είναι να δημιουργούν για την καθημερινή ζωή, την κοινωνία και την οικονομία. Κι αυτό απαιτεί να μιλήσουμε με τους ανθρώπους και την αγορά.

Τα βήματα είναι συγκεκριμένα και απαιτούν συνέπεια: Ανάλυση, έρευνα, επένδυση και δημιουργία εργαλείων και προϊόντων που καθιστούν τον χώρο των ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αναγκαίο και καθοριστικό σύμμαχο και συνεργάτη της επιχειρηματικότητας.

Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας είναι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της διασύνδεσης της έρευνας με την αγορά.

Αυτό που έζησα στη φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου, γιατί πέρα από το τεχνοκρατικό κομμάτι, περιελάβανε και τη γνωριμία και συνεργασία με τους ανθρώπους που λειτουργούν το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας, διαπιστώνοντας πως έχουν προσηλωθεί σ’ ένα σημαντικό έργο.

Μ’ εντυπωσίασε η διάδραση με άλλους εθελοντές, φοιτητές και αποφοίτους, ανθρώπους της αγοράς, πανεπιστημιακούς αλλά και στελέχη που έχουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Παράλληλα, ήταν εντυπωσιακό το ευρύ φάσμα των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Από την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, τις εφαρμογές στην ενέργεια και τα νανο-υλικά, μέχρι τα πρωτοπόρα προϊόντα για τον πρωτογενή τομέα και την διασύνδεση στον αγροδιατροφικό. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Προσωπικά εύχομαι η έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα μας να συνεχίσει να είναι κορυφαία, όπως διαπιστώνεται από τις συνεχείς διακρίσεις που λαμβάνει.

Είναι κρίσιμο και πιστεύω πως μπορεί να γίνει πράξη μέσα από τις συνέργειες που θα διαμορφωθούν με συνδετικό κρίκο την Περιφέρεια Κρήτης, να δυναμώσουμε τη σύνδεση αυτής της έρευνας και της καινοτομίας με τις κρητικές επιχειρήσεις, γιατί αξίζουν και μπορούν να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές και αναγνωρίσιμες.