Με την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού να καλπάζει σε όλο τον κόσμο  (και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη) και με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε το τέταρτο «κύμα», δηλαδή να μη βιώσουμε αυτά που συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι με τη χαλάρωση των μέτρων, είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλες τις ομάδες ηλικιών και σε όλους τους νομούς της χώρας και ιδιαίτερα όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει, δυστυχώς, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας το οποίο αρνείται τον εμβολιασμό  χωρίς να υπάρχουν λόγοι υγείας που δεν τον επιτρέπουν. Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μεταπειστούν δεν είναι η τιμωρία τους ούτε τα «φιλοδωρήματα». Η σωστή αντιμετώπιση  είναι η πειθώ. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις εργαζομένων σε διάφορους χώρους οι οποίοι  έρχονται σε επαφή καθημερινά  με μικρό ή μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατός τρόπος να μεταπεισθούν, πριν από την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους στην περίπτωση που δεν θα έχει τιθασευτεί η μάστιγα αυτή. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τη σχέση εμβολιασμένων-κρουσμάτων, δηλαδή το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στον πληθυσμού οι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό(ποσοστό εμβολιασμένων απ’ εδώ κι’ εμπρός) και  τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στους νομούς της χώρας χρησιμοποιώντας τα σχετικά στοιχεία από τον ιστότοπο IMED LAB (η Αττική είναι ταυτόχρονα περιφέρεια και νομός στη στατιστική του πληθυσμού).

Τα στοιχεία αυτά δίνονται στον Πίνακα:

Ο Πίνακας χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο αριστερό μέρος δίνονται οι νομοί κατά σειρά ύψους του ποσοστού των εμβολιασμένων (από το μεγαλύτερο στο μικρότερο ποσοστό) και στο δεξιό οι νομοί κατά σειρά των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (από τα λιγότερα στα μεγαλύτερα). Προκειμένου ο αναγνώστης να διαπιστώνει με μια ματιά τη θέση του κάθε νομού, στο κέντρο του Πίνακα δίνεται η σειρά.

δρεττάκης πινακας

Όπως φαίνεται από τα δύο μέρη του Πίνακα υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους νομούς της χώρας τόσο στο ποσοστό των εμβολιασμένων όσο και στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στους νομούς την 5.7.21:

* Ο νομός Λευκάδας κατείχε την 1η θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό και νομός Ευρυτανίας την τελευταία με το μικρότερο. Το ποσοστό του νομού Λευκάδας ήταν υπερδιπλάσιο εκείνου του νομού Ευρυτανίας.

* Ο νομός Κεφαλληνίας κατείχε την 1η θεση με το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων ανα 100.000 κατοίκους και νομός Θεσσαλονίκης την τελευταία. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στο νομό Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν επταπλάσιος (!) εκείνου του νομού Κεφαλληνίας.

Από τους νομούς της Κρήτης σειρά των νομών είναι η ακόλουθη την 5.7.21:

* Ο νομός Λασιθίου, την 5.7.21 κατείχε την 4ην υψηλότερη θέση σε ποσοστό εμβολιασμένων και την 5η χαμηλότερη σε κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους.

* Ο νομός Χανίων τη 10η και 16η θέση,

* Ο νομός Ηρακλείου την 27ην και 18η, και

* Ο νομός Ρεθύμνης την 33η και 27η, αντίστοιχα.

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα, ανάμεσα τους νομούς οι οποίοι κατείχαν καλές θέσεις τόσο στο ποσοστό εμβολιασμένων όσο και στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, την καλύτερη θέση κατείχε ο νομός Λασιθίου με τη μικρότερη διαφορά ανάμεσα στις δύο θέσεις (4η στο ποσοστό εμβολιασμένων και 5η στα κρούσματα ανα 100.000 κατοίκους.

Πολύ μεγάλες ήταν οι διαφορές στις θέσεις που κατείχαν στον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους οι τρεις νομοί με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων. Πιο συγκεκριμένα

* Ο νομός Λευκάδας, που κατείχε την 1η θέση σε ποσοστό εμβολιασμένων, βρισκόταν στη 7η θέση με το χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων ανα 100.000 κατοίκους,

–      Ο νομός Κυκλάδων τη 2η και την 10η, και

* Ο νομός Θεσπρωτίας  την 3η και 12η, αντίστοιχα.

Παρ’ όλες, όμως τις διαφορές που υπάρχουν στη σειρά των νομών  στο ποσοστό εμβολισμένων και στα κρούσματα ανά 100.000,  από τη στατιστική ανάλυση των στοιχείων αυτών προέκυψε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ τους (υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων συνοδεύονται με σχετικά (όχι απόλυτα) με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.0000), γεγονός που δείχνει ότι –ακόμα με τα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στη χώρα μας (47%)– τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Η συσχέτιση αυτή θα καταστεί ισχυρότερη όταν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων σε όλους τους νομούς και περιοριστούν οι μεταξύ τους διαφορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

 

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: Αντιπρόεδρος της Βουλής Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ