Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 19 Ιανουαρίου του 1919. Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη γέννησή του το μακρινό 1919, είναι όμως παρών, όχι μόνο επειδή συνέχιζε να αρθρογραφεί μέχρι τον θάνατό του στο κοντινό 2006 αλλά κυρίως επειδή είναι πολύ σπουδαίο το έργο που άφησε και έντονη η ανάμνηση της προσωπικότητάς του για όσους τον γνώρισαν.

Δεν θα ξεχαστούν οι κριτικές θεάτρου, οι μεταφράσεις θεατρικών έργων, τα πολιτικά άρθρα, τα βιβλία, η μνημειώδης τηλεοπτική ομιλία του κατά της Μοναρχίας εν όψει του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974. Δεν θα ξεχαστεί το ήθος, η συνέπεια λόγων και έργων, η ευφυΐα, η παρρησία, η ευρυμάθεια, η καταπληκτική μνήμη, ο λαμπρός χειρισμός της ελληνικής γλώσσας, το χιούμορ, η ωραία φωνή και η θαυμάσια άρθρωση, που έκαναν κάθε συνομιλία μαζί του μάθημα και αισθητική απόλαυση.

Στο «Βήμα της Κυριακής» 6 Ιανουαρίου, υπάρχει αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάριου Πλωρίτη και ασφαλώς θα υπάρξουν κι άλλα από αρμοδιότερους εμού. Γι’ αυτό επιλέγω να γράψω δυο λόγια για πράγματα λιγότερο γνωστά, όπως οι σχέσεις του με την Κρήτη:

Ο Μάριος Πλωρίτης παντρεύτηκε τρεις φορές. Η πρώτη σύζυγος ήταν η Έλλη Λαμπέτη, η μόνη που δεν ήταν από την Κρήτη. Η δεύτερη, η Μαρίκα Ανεμογιάννη, γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Ηράκλειο.  Παντρεύτηκε  τον Μάριο Πλωρίτη το 1964 και το ζεύγος έκανε γαμήλιο ταξίδι στην Κρήτη. Μετά τον θάνατό της, ύστερα από μακρά ασθένεια, κατά την οποία είχε την πλήρη στήριξη του συζύγου της, ο Πλωρίτης παντρεύτηκε την εκ Σητείας Κάτια Δανδουλάκη, που τον στήριξε σε δύσκολους καιρούς και του προσέφερε αγάπη και χαρά μέχρι το τέλος της ζωής του.

Θυμάμαι δύο ομιλίες του Μάριου Πλωρίτη στο Ηράκλειο: Η πρώτη έγινε λίγους μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας. Πριν τα κόμματα προλάβουν να δημιουργήσουν προσκείμενες σ’ αυτά συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι μηχανικοί του Ηρακλείου είχαν συσπειρωθεί στη Δημοκρατική Παράταξη Τεχνικών Επιστημόνων Ηρακλείου. Η παράταξη προσκάλεσε τον Πλωρίτη για μια επίκαιρη ομιλία σχετική με τη Δημοκρατία, που έκανε, μετά από 7 χρόνια, τα πρώτα της βήματα. Την εκδήλωση είχε συντονίσει η αρχιτέκτων Ευαγγελία Κανάκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της παράταξης.

Η δεύτερη ομιλία έγινε στις 29 Μαρτίου 1993 στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, μετά από πρόσκληση της Κίνησης Πρωτοβουλίας Πολιτών, μιας κίνησης ενεργών πολιτών από διάφορους πολιτικούς χώρους. Το θέμα της ομιλίας, που συνάρπασε το ακροατήριο, ήταν «Αρχαία Δημοκρατία και Νέα». Τον ομιλητή είχε προλογίσει ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γραμματικάκης. Στο πάνελ ήταν τα μέλη της Γραμματείας της Κίνησης Σκεπετζής, Παπουτσάκη, Τουτουντζάκης, Σωμαράκης, Δοκουμετζίδης.

Όσοι γνωρίσαμε τον Μάριο Πλωρίτη, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.