Η αφορμή για το σημερινό άρθρο ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί μένει μόνιμα η συμμαθήτριά μου Αναστασία Γραμματικάκη, μέχρι πρόσφατα, καθηγήτρια του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνεχίζει σε Χάγη, Νέα Ορλεάνη κ.α.

Ανάμεσα στα σχόλιά της, για το άρθρο του Εποχούμενου Περιπατητή, σχετικά με τη γλώσσα και την κακοποίησή της, στις μέρες μας, συμπεριέλαβε και κάποια μαργαριτάρια, που η ίδια είχε εντοπίσει σε καταλόγους για το μενού, σε χώρους εστίασης. Αυτό ήταν αρκετό για το σχετικό ψάξιμο, ώστε να στηθεί το άρθρο μας.

Φαντάζομαι την έκπληξη του αγγλόφωνου πελάτη, όταν διαβάζει στον κατάλογο, ότι το κατάστημα προσφέρει «μπριζόλες … λάμπας» (lamp chops), αντί lamb chops = αρνίσιες μπριζόλες δηλ. παϊδάκια… ή lamp on a spit, δηλ. «λάμπα … στη σούβλα»! … Σε άλλη περίπτωση, μπορεί κανείς να διαβάσει στον κατάλογο, ότι το μενού διαθέτει και «σχέδια αυγών»  (egg plans). Ασφαλώς, ο εστιάτορας θα ήθελε να γράψει eggplants, δηλ. μελιτζάνες… Επίσης, σε κατάλογο ψαροταβέρνας, διαβάζουμε: red mallets δηλ. «κόκκινα σφυριά», ενώ ο ταβερνιάρης, ασφαλώς θα εννοούσε red mullets, δηλ. μπαρμπούνια….

Τουριστικό εστιατόριο, γράφει στον κατάλογό του, στη στήλη «Της ώρας» (on the grill), ότι σερβίρει Pork Shops (χοιρινά μαγαζιά), αντί για Pork Chops (χοιρινές μπριζόλες)… Τι διαφορά μπορεί να κάμει ένα γράμμα !!! Ακόμα, ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να διασκεδάσει διαβάζοντας στο μενού… young cow (νεαρή αγελάδα), για να τονίσει ότι πρόκειται για μοσχαράκι, αντί του γνωστού beef stake, δηλ. μοσχαρίσια μπριζόλα…

Υπάρχει, επίσης, πινακίδα ψαροταβέρνας, όπου μετά από τα δυο ψάρια, που είναι ζωγραφισμένα με λευκή κιμωλία, σε μαύρο φόντο, ακολουθεί το κείμενο, με κεφαλαία γράμματα: ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΩΣ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ … Εκείνο, όμως, που είναι άπαιχτο, κυριολεκτικά … κόσμημα για ένα κατάλογο, στα αγγλικά, είναι το «unstudied» δηλ. … Αμελέτητα!!!

Σε διαφημιστικό δίπτυχο ξενοδοχειακής μονάδας, που μπορεί να σκοπεύει στην προώθηση χειμερινού τουρισμού, γράφει ότι το ξενοδοχείο προσφέρει … central hitting. Ο πελάτης μπορεί να φανταστεί, ότι τον βάζουν στο κέντρο (central) και τον χτυπάνε (hitting), ενώ ο συντάκτης της διαφήμισης εννοεί «central heating», δηλ. κεντρική θέρμανση!

Στην τζαμαρία άλλης ταβέρνας, κολλημένη με σελοτέιπ, υπάρχει ανακοίνωση, γραμμένη με μαρκαδόρο: ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ !!! Ευτυχώς, που είναι ζωντανοί… Φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια να μεταφραστεί το live music…

Σε άλλη περίπτωση, οβελιστήριο, περιφερειακά της Αθήνας, έχει πινακίδα με μεγάλα γράμματα: ΠΣΗΤΟΠΩΛΕΙΟΝ … Μέσα ο χώρος, δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, όμως έξω από την τουαλέτα υπάρχει η επιγραφή: «ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ W.C. ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ»… Όσους κατορθώνουν να πληκτρολογήσουν το σωστό κωδικό, εγκαίρως, τους περιμένει μια άλλη οδηγία, κολλημένη πάνω από τη λεκάνη: «Βάλτε στόχους στη ζωή σας – Βάλτε στόχο τη λεκάνη».

Κάτι σαν σκοπευτήριο, δηλαδή! Η εξυπηρέτηση στο χώρο εστίασης γινόταν από ένα νέο, με μπλε φανελάκι, στην πλάτη του οποίου, γράφει:  When you were discovering the meat,  we already had cholesterol –HELLAS OLE… Σε άλλη θέση, στην τζαμαρία, δίπλα στην πόρτα, υπήρχε η ανακοίνωση: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΑΚΙ…

Μάλιστα, φαίνεται ότι κάποιος, επιχειρώντας να προσθέσει χιούμορ στην, ήδη αστεία, ανακοίνωση, σε μια στιγμή που δεν έβλεπε κανείς και υπήρχε πεδίο ελεύθερο, είχε γράψει με μολύβι, μέσα σ’ ένα πλαίσιο, κάτω από την ανακοίνωση: «Ζητείται γεράκος με τρεμάμενα χέρια, να ρίχνει τυρί σε μακαρόνια. Τηλ. 210…».

Μια ταβέρνα στη Λάρνακα μας δίνει την ετυμολογία της λέξης μεζές. Γράφει στην αρχή του καταλόγου: Οι μεζέδες είναι μία ποικιλία εδεσμάτων της Κυπριακής και της Ελληνικής κουζίνας. Η λέξη «μεζές» προέρχεται από περσικό «μαζέ», που σημαίνει «γεύση»!

Τέλος, το γύρο του διαδικτύου κάνει ο κατάλογος μιας ταβέρνας στη Νάξο, ο ιδιοκτήτης του οποίου ενημερώνει τους πελάτες του για το πώς βιώνουν οι Έλληνες την οικονομική κρίση

. Στο εξώφυλλο, γράφει στα αγγλικά… ολόκληρη πολιτικο-οικονομική μελέτη: «Ο καταναλωτής πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι τα χρήματα, που η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει από το φορολογικό σύστημα δίνεται στις τράπεζες για να πληρώσουν ένα χρέος που οι ίδιες δημιούργησαν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πληρώνουμε φόρους για να ζούμε στην φτώχεια και τη ανεργία, παρακολουθώντας την κατάρρευση της δημόσιας εκπα

ίδευσης και του συστήματος υγείας. Η βρώμικη δουλειά γίνεται από τους πολιτικούς οι οποίοι συμμορφώνονται υπάκουα στις πολιτικές των πλούσιων και ισχυρών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι θεσμοί οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτό που αποκαλούν “οικονομική κρίση” απαιτούν από εμάς να είμαστε νομοταγείς και να πληρώνουμε τους φόρους μας», έγραφε ο κατάλογος.

Λίγο παραπέρα, στη βιτρίνα γραφείου, διαβάζουμε: ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ… ECDL- Από 199€, ΤΩΡΑ μόνο 198€ !!! … Κάνουμε στην άκρη για να περάσει ένα ογκώδες βυτιοφόρο λυμάτων. Αφού μας προσπέρασε, πάνω στην πίσω οβάλ όψη του βυτίου, διαβάζουμε: ΠΡΟΣΟΧΗ!… ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ !!!

Χιούμορ ή πραγματικότητα;

[email protected]