Φαίνεται πως ετούτη η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη αντί να εφαρμόζει πολιτική, να αντιμετωπίζει αναπάντεχες κρίσεις. Αν προστρέξουμε χρονικά λίγο πίσω, θα θυμηθούμε τις στιγμές που ζήσαμε όλοι, αλλά περισσότερο οι ακρίτες μας σε Έβρο και νησιά ανατολικού Αιγαίου, μια κατάσταση που θύμιζε υβριδική απειλή ή πιο απλά μια νέα μορφή πολέμου στην οποία υπεισέρχονται πέραν των γνωστών και συμβατικών επιχειρήσεων και άλλες που αφορούν την προπαγάνδα, τον εκφοβισμό πολιτών και την καταρράκωση της ψυχολογικής τους κατάστασης, για τους γνωστούς μακροπρόθεσμα λόγους.
Τον περασμένο χρόνο είδαμε και αναρωτηθήκαμε έως πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση με τους καταυλισμούς των προσφύγων και των όποιων μεταναστών, νομίμων ή παρανόμων, δεδομένου ότι με την όξυνση του προβλήματος επηρεάζεται δυσμενώς σωρεία καθημερινών δραστηριοτήτων των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών μας. Τα όσα δραματικά ζήσαμε όλοι, κατεγράφησαν πλέον στις σελίδες της ιστορίας, αν και είναι σχετικά πρόσφατα.
Και ενώ η κατάσταση φαινόταν πως βάδιζε προς μια κάποια ομαλοποίηση, ήρθαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα του Αφγανιστάν, οι οποίες και ξαναέφεραν στην επικαιρότητα καινούργιους προβληματισμούς, κι αυτό γιατί,όπως τείνουν να διαμορφώνονται τα πράγματα, τους επόμενους μήνες πιθανόν να εμφανιστούν εκ νέου ορδές μεταναστών τόσο στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, όσο και στα σύνορα του Έβρου.
Ως πρώτο μέτρο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες την επίσκεψη αξιωματούχων σε αυτούς τους προορισμούς, δηλώσεις για ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων και όλα εκείνα που δηλώθηκαν δημοσίως. Σημαντικός παράγων του όλου προβλήματος, για ακόμα μια φορά, θα αποδειχτεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας στον οποίο τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια συνεργασίας μαζί του και καλής συμπεριφοράς της Τουρκίας πάνω στο οξύτατο πρόβλημα το οποίο οσονούπω θα έρθει αναγκαστικά σε λίγο καιρό στην επικαιρότητα. ΄
Έως τώρα οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στις παραμεθόριες περιοχές έδωσαν κίνητρο και ερέθισμα στην κυβέρνηση για ενίσχυση των προστατευτικών δομών και αμυντικών ενεργειών από μεριάς μας, μειώνοντας αισθητά τον αριθμό των αφίξεων σε αυτούς τους προορισμούς και αντίστοιχα αυξάνοντας τις επιστροφές στη γείτονα χώρα. Τώρα, για ακόμα μια φορά, η ηρεμία εκεί δείχνει να απειλείται ξανά, παρά τις εύκολες δηλώσεις των υπεύθυνων υπουργών μας και παρά την εστιασμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με κύριο αντικείμενο τη συζήτηση για την ασφάλεια της χώρας μας και ενεργοποιώντας προφανώς τον στρατό στις μονάδες του Έβρου, την αστυνομία και το λιμενικό σώμα στις γνωστές ευένδοτες θέσεις-περάσματα, σε πρώτη φάση.
Απέναντι σε όλα αυτά, βρίσκονται οι αναμενόμενες, εν πολλοίς, δηλώσεις της νεολαίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης η θέση της οποίας είναι αντίθετη με εκείνη της κυβέρνησης την οποία επιπλέον κατηγορεί ότι μεθοδεύει την δημιουργία μιας Ευρώπης-φρούριο, κάποιοι ακτιβιστές και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις με ρόλο ακόμα σκοτεινό, ωσάν η ελληνική κυβέρνηση να μην είναι αυτή υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανθεκτικοί φράχτες, ασφαλή παρατηρητήρια με ειδικές κάμερες, καινούργια ραντάρ και τα περιβόητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα γνωστά με το όνομα drones, βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών δυνάμεων σε κείνους τους νευραλγικούς προορισμούς όπου αναμένονται αφίξεις.
Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις των Τούρκων στελεχών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις μελλοντικές τους προθέσεις, δηλώνοντας πως δεν θα γίνουν αυτοί προσφυγικός καταυλισμός της Ε.Ε. και λύση του προβλήματος σε μια προσπάθεια φυσικά άντλησης περαιτέρω κονδυλίων από την ευρωπαϊκή ένωση, ένα παιχνίδι που το γνωρίζουν και το παίζουν αρκετά καλά και αποτελεσματικά.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ειπώθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στην προ εβδομάδων μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία, κατά πληροφορίες, ήταν ιδέα της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρίσκεται εκτός νυμφώνος και του πολιτικού γίγνεσθαι. Όμως τελευταία ολοένα και πιο συχνά αιωρούνται άλλα σενάρια για κατευθύνσεις των προσφύγων και μάλιστα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, που δεν είναι άλλα από την δρομολόγησή τους από τα τουρκικά εδάφη, μέσω των βουλγαρικών συνόρων, προς την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία, δηλαδή να εγκατασταθούν στα βόρεια σύνορα της χώρας μας!
Με αυτό το σκεπτικό κατά νου, απορεί κανένας γιατί η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται τόσο επισταμένα με όσα περιεγράφηκαν παραπάνω, και δεν εστιάζει την προσοχή της σε αυτό το θέμα. Τι νόημα έχει το τείχος του Έβρου αν οι πρόσφυγες κατευθυνθούν μέσω Βουλγαρίας στα κράτη που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας;
Προφανώς και τα γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση! Όμως ας προετοιμάσει και τον ελληνικό λαό, αφού ένα καινούργιο και αρκούντως ύπουλο σενάριο εξυφαίνεται στα συρτάρια κάποιων άλλων.
Οι πρόσφυγες κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν προς το κρατίδιο της Βόρειας Μακεδονίας και τελικά ένας μεγάλος αριθμός τους θα εγκατασταθεί και θα αλλοιώσει γενναία τον ελληνικό πληθυσμό της Βόρειας Ηπείρου, ενώ ορισμένοι θα προσπαθούν εναγωνίως να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος κατευθυνόμενοι με όποιο τρόπο προς τη χώρα μας.
Οι πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ αυτών των δύο κρατών και της Τουρκίας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί αυτού. Το μεγάλο μήκος των ελληνικών συνόρων μας με τους βόρειους γείτονες θα απαιτήσουν πάλι καινούργιους σχεδιασμούς με μεγάλο αριθμό ανδρών και φυσικά θα εξασθενήσουν αναγκαστικά άλλες υφιστάμενες αμυντικές δομές. Έτσι το σκηνικό δείχνει να αλλάζει δραματικά και εμείς να οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για καινούργιες εξελίξεις.
Ελπίζουμε όλα αυτά να μην γίνονται εν αγνοία και ερήμην των κυβερνώντων τη χώρα. Αλλά μήπως είναι τελικά χειρότερο εάν γίνονται εν γνώσει τους;
* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι χειρουργός και διευθυντής του χειρουργικού τομέα στο ΠΑΓΝΗ