Το Κράτος είναι παιδί του Έθνους. Είναι γέννημά του και έθνος σημαίνει λαός και όχι γεωγραφική έκταση. Το όνομα επομένως του κράτους δεν το δίνουν οι πολιτικοί ούτε η γεωγραφική θέση αλλά ο λαός και η ιστορία του. Από πολιτική μας ανεπάρκεια μας βασανίζει χρόνια η ονομασία της FYROM. Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ρωτήσει τους ιστορικούς να μας εξηγήσουν κάποιες απλές και αδιαπραγμάτευτες αλήθειες. Ιστορικά πως δημιουργήθηκε αυτό το κρατίδιο και ποιος λαός το συγκρότησε και το κατοικεί. Αόριστα η γεωγραφική περιοχή μόνη της να δίνει εθνικό χαρακτήρα είναι ιστορική ανοησία. Η Μακεδονία, η Πελοπόννησος η Κρήτη είναι Ελλάδα. Έδωσε αυτή την ονομασία ένας λαός με Ελληνική εθνική συνείδηση. Διάφορα φύλα που μετακινήθηκαν από το Βορρά, Ίωνες, Αχαιοί, Αιολείς, Δωριείς όλοι μαζί αποτέλεσαν το Ελληνικό έθνος και ίδρυσαν το ελληνικό κράτος.
Μακεδονία, ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη [Μακεδνός] που σημαίνει ορεσίβιος υψηλός. Οι Δωριείς τμήμα των οποίων έμειναν στη Μακεδονία ήταν υψηλόσωμοι. Ο αντιφιλιππικός Δημοσθένης τους έλεγε βάρβαρους. Οι πόλεις τους είχαν ελληνικά ονόματα, τα παιδιά επίσης ελληνικά, Φίλιππος, Αλέξανδρος, Κλεοπάτρα κλπ. Η γλώσσα δωρική ελληνική διάλεκτος.
Στην ιστορία εμφανίζονται κατά τον Ηρόδοτο με βασιλιά τον Περδίκα. Πολλοί εναλλάσσονται στο θρόνο μέχρι την κυριαρχία του Φίλιππου του Β. Αυτός διπλασίασε τη Μακεδονία και την οργάνωσε με παρόμοιο καθεστώς των λοιπών ελληνικών πόλεων. Πρώτος στόχος η ισχυροποίηση της Μακεδονίας, δεύτερος η συνένωσης των ελληνικών πόλεων υπό την κυριαρχία της Μακεδονίας. Στην Κόρινθο αναγνωρίζεται ηγεμόνας της Ελληνικής συμμαχίας έτοιμος για την εναντίον των Περσών σεκστρατεία. Δολοφονήθηκε και ανάλαβε ο γιος του Μ. Αλέξανδρος. Διέλυσε το Περσικό κράτος και ίδρυσε μια αχανή αυτοκρατορία. Με το θάνατό του οι διάδοχοι έστρεψαν το ενδιαφέρον στην Ασία και η Μακεδονία άρχισε να εξασθενεί.
Έγινε πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Πύρρου της Ηπείρου και Λυσίμαχου Θράκης. Δέχεται συνεχείς επιθέσεις βαρβάρων μέχρι τη ρωμαική κατοχή. Η πίεση που δέχεται οδήγησε σε αραίωση του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Την βυζαντινή εποχή η κατάσταση χειροτέρεψε με επιδρομές βαρβαρικών φύλων. Γαλάτες, Βησιγότθους, Οστρογότθους, Ούννους ακόμη και Νορμανδούς. Τέλος οι Βούλγαροι οι πιο μεγάλοι εχθροί της Μακεδονίας. Οι Βυζαντινοί τους πολέμησαν σκληρά αλλά έφευγαν και ξαναγύριζαν. Για πολύ καιρό η Μακεδονία παρέμεινε σλαβική.
Η κατάληψη της Μακεδονίας από τους Τούρκους δημιούργησε αναταραχές στην εθνική και κοινωνική ζωή. Επεδίωξαν τον εκτουρκισμό του πληθυσμού με εποικισμό χιλιάδων Τούρκων της Μ. Ασίας στα εδάφη της Μακεδονίας. Τέλος ακολούθησαν και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των βαλκανικών εθνών ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο της Μακεδονίας. Με το τέλος του Ρωσοτουρκικού πολέμου υπογράφηκε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη. Προς όφελος της Ρωσίας η Βουλγαρία αναγνωρίζεται μεγάλη βουλγαρική εθνότητα που περιλαμβάνει όλα τα εδάφη της Ευρωπαϊκής Τουρκίας μέχρι τη Θεσσαλία. Αυτό έθιγε τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών δυνάμεων και η συνθήκη αναθεωρήθηκε στο συνέδριο του Βερολίνου.
Οι Βούλγαροι, αφού απέκτησαν εθνότητα και με φιρμάνι ανακηρύσσονται αυτόνομη Βουλγαρική εξαρχία, πέρασαν στην ένοπλη επίθεση στέλνοντας στη Μακεδονία οπλισμένα αντάρτικα σώματα τους Κομιτατζήδες που έδρασαν με σκληρότητα σφάζοντας και λεηλατώντας τα ελληνικά χωριά. Τον ίδιο χρόνο ο Παύλος Μελάς κατάρτισε αντάρτικο σώμα από Έλληνες Αξιωματικούς και μπήκε στη Δυτική Μακεδονία να προστατέψει τα ελληνικά χωριά. Μετά το θάνατό του σε συμπλοκή με Τούρκους το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι Έλληνες αξιωματικοί από όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερο ζήλο έδειξαν οι Κρητικοί με αρχηγό τον Γ. Τσόντο ως καπετάν Βάρδα.
Ο Μακεδονικός αγώνας εκτόπισε τους Κομιτατζήδες και κατέδειξε για άλλη μια φορά την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Προετοιμάστηκε το έδαφος για τους νικηφόρους αγώνες του 1912-13. Οι νεότουρκοι του Κεμάλ αρνούνται να ελευθερώσουν τα βαλκανικά έθνη. Το 1912 συμμαχούν Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία εναντίον των Τούρκων. Οι σύμμαχοι δεν είχαν σχεδιάσει κοινά σχέδια επιχειρήσεων και οι πολεμικές συγκρούσεις διαξήχθησαν σε τέσσερα μέτωπα. Στη Θράκη οι Βούλγαροι. Στην Βόρεια Μακεδονία οι Σέρβοι. Νότια και στη θάλασσα οι Έλληνες.
Οι Τούρκοι αναγκάζονται να υπογράψουν την συνθήκη του Λονδίνου. Αμέσως μετά άρχισαν οι διαφωνίες των συμμάχων στο μοίρασμα των εδαφών. Ιδιαίτερα οι Βούλγαροι δεν δέχονταν να εγκαταλείψουν τη Θεσσαλονίκη την οποία ο Τούρκος στρατηγός Χασάν Ταχσίν την παρέδωσε στους Έλληνες. Επίσης η Σερβοβουλγαρική συμφωνία αναγνώριζε το δικαίωμα στη Σερβία να έχει διέξοδο στην Αδριατική. Όμως οι μεγάλες δυνάμεις ίδρυσαν το αλβανικό κράτος και στέρησαν από τη Σερβία τη διέξοδο στην Αδριατική με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να αρνούνται να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία τα εδάφη της Μακεδονίας που ελευθέρωσε όπως τα Σκόπια.
Από το σημείο αυτό αρχίζει η ιστορία του κρατιδίου των Σκοπίων. Οι κάτοικοι που το συγκροτούσαν ήσαν το 70% Σλάβοι, 25% Αλβανοί και 5% Έλληνόφωνοι στο Μοναστηράκι. Για να γλυτώσουν το κρατίδιο οι Σέρβοι από Βουλγάρους και Αλβανούς του έδωσαν ελληνικό όνομα. Οι Βούλγαροι διαμαρτυρήθηκαν. Όμως ακολούθησε η συμμαχία Σέρβων και Ελλήνων και ο πόλεμος εναντίον της Βουλγαρίας. Την έδιωξαν εξολοκλήρου από την Μακεδονία που κατείχε την μερίδα του λέοντος και συγχρόνως επωφελείται η Ρουμανία από τα βόρια και φθάνει απ’ έξω από την Σόφια.
Η Ελλάδα δεν διαμαρτυρήθηκε έκανε παραχωρήσεις στον σύμμαχό της. Έκλεψαν το όνομα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν σχέση με τους Έλληνες της αρχαίας Μακεδονίας . Όμως το μικρό λάθος αν δεν διορθωθεί αμέσως ακολουθούν άλλα μεγαλύτερα. Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε γιατί οι Σέρβοι έκαναν το βασικό ιστορικό λάθος, ένωσαν μόνο τη γεωγραφική έκταση και όχι το λαό στην κοινή σερβική εθνική συνείδηση. Αυτό έκαναν οι Τούρκοι και μια μικρή νομάδα Μογγόλων δημιούργησε ένα ισχυρό κράτος σε ολόκληρη τη Μ. Ασία εφαρμόζοντας τον εκτουρκισμό των σκλάβων. Αυτό προσπάθησε να κάνει ο Μιλόσεβιτς όμως ήταν αργά πλέον και πέθανε στη φυλακή.
Το κρατίδιο των Σκοπίων βρίσκεται στο κενό και ψάχνει στηρίγματα και ρίζες να ριζώσει. Πήρε το όνομα γιατί να μην πάρει και την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Συνεχίζουν ν’ αλλοιώνουν την ιστορία και να μας παρουσιάζουν Σλάβο τον Μ. Αλέξανδρο και τους απογόνους του. Το τραγικό είναι κατόρθωσαν να τους πιστέψουν πολλοί. Ιστορικά φαίνεται ότι η Ελληνικότητα της Μακεδονίας κρατήθηκε όχι από πολιτικούς αλλά από συλλαλητήρια του λαού.
Οι Κρητικοί που έτρεξαν στην άλλη άκρη να πολεμήσουν για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας το έκαναν από αισθήματα πατριωτικά και όχι ακολουθώντας στρατηγικές πολιτικών. Σήμερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έρχεται χωρίς γραβάτα και αγκαλιάζει φιλικά τον δικό μας. Οι πολιτικοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν και τα υπόλοιπα. Ο λαός ξεσηκώνεται σύσσωμος να υπερασπίσει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και τους ξαφνιάζει.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με παραλογισμούς. Έχουν το θράσος να έρχονται σαν Μακεδόνες αναγνωρισμένοι από 130 κράτη να διαπραγματευτούν με εμάς που ασφαλώς δεν είμαστε αναγνωρισμένοι Μακεδόνες. Δυστυχώς έχουν την τύχη να μιλούν με ανιστόρητους. Κατά την ιστορία Μακεδόνες ονομάστηκαν μια υψηλόσωμη ορεσίβια φυλή, οι Δωριείς, που είχαν εθνικότητα ελληνική.
Εσείς είσαστε Σλάβοι πολύ νεότεροι, πως βρεθήκατε απόγονοι των Δωριέων και του Μ. Αλεξάνδρου. Αν μας λέγατε ότι “είμαστε Σλαβομακεδόνες”, να το δεχτούμε διότι πράγματι η ιστορία λέει ότι στη Μακεδονία δεν κατοικούσαν μόνο ελληνικοί πληθυσμοί, ήταν όμως μειοψηφία μέσα στο ελληνικό κράτος όπως οι Πομάκοι. Και συνεχίζει ο Αμερικάνος μεσολαβητής. Το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ονομάζεται όπως θέλει. Αν όμως τον πλησίαζε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων χωρίς γραβάτα και του έλεγε [Εγώ είμαι Αμερικάνος, εσύ δεν είσαι] θα το δεχόταν; Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες σήμερα ζούμε την εποχή του παραλογισμού. Όλα μας έρχονται βολικά, ζούμε μια οικονομική, ηθική και κοινωνική ανάκαμψη.
*Ο Στέλιος Μανουσέλης είναι συνταξιούχος εκπκός