Του Παντελή Πετυχάκη*

Κύριε διευθυντά,

Με αφορμή δημοσιεύματα στις τοπικές εφημερίδες για προσπάθειες, των υπεύθυνων διαχείρισης του φράγματος ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ Ιεράπετρας, για εξασφάλιση χρηματοδότησης κατασκευής συμπληρωματικών έργων, ζήτησα από τον δήμαρχο Θ. Πατεράκη να ενδιαφερθεί για την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής ΖΟΥ. Διαπίστωσα όμως ότι δεν γνωρίζει το ιστορικό του παραπάνω έργου, παρά το ότι, όπως διαβάσαμε σε παλαιότερο δημοσίευμα είχε συζητήσει το θέμα κατά την επίσκεψη του στην αρμόδια υπηρεσία στην Αθήνα μαζί με την αντιπεριφερειάρχη κ. Πετράκη.

Για ενημέρωση των υπευθύνων και κάθε ενδιαφερόμενο καταγράφω περιληπτικά το ιστορικό του έργου.

Το 1992 επισκέφθηκα τον τότε διευθυντή της Διευθύνσεως Γεωργίας Λασιθίου Ευάγγελο Μενεγάκη και του εξέθεσα ως πρώην πρόεδρος του ΤΟΕΒ τις ανάγκες του οργανισμού για εξασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας νερού για άρδευση.

Του πρότεινα την κατασκευή λιμνοδεξαμενής και συμφώνησε, μερίμνησε για τη μετακίνηση των ειδικών υπαλλήλων οι οποίοι ήρθαν, επισκεφθήκαμε την περιοχή ΓΚΙΡΛΗ και συμφώνησαν για την καταλληλότητα της θέσης.

Τον Σεπτέμβρη του 1993 επισκέφθηκα τον δ/ντη έργων του Υπουργείου Γεωργίας κ. Μαραγκουδάκη, ο οποίος μου παρουσίασε έτοιμη την οριστική μελέτη, αρκετές δεκάδες σελίδες, και μου παρέδωσε και τον πίνακα δύο σελίδων με τίτλο “εγγειοβελτιωτικά έργα προς δημοπράτηση”. Τρίτο στην κατάσταση ήταν η Λιμνοδεξαμενή ΖΟΥ χωρητικότητας 500 χιλιάδων κυβικών, προϋπολογισμού 1 δισ. 27 εκατομμυρίων δραχμών. Σε ερώτηση μου πότε υπολογίζει το χρόνο δημοπράτησης, μου είπε Φεβρουάριο – Μάρτιο του 1994.

Δυστυχώς με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έγινε η δημοπράτηση και παρά τις συχνές αναφορές μου για την ύπαρξη της μελέτης, την αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου και τα δημοσιεύματα στον Τύπο δεν έγινε καμία πρόοδος.

Το 2006 ενημέρωσα τον βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη για την ιστορία του έργου, μου ζήτησε και ανέβηκα στην Αθήνα, επισκεφθήκαμε την αρμόδια υπηρεσία, επείσθη ο υπεύθυνος και εγκρίθηκε η δημοπράτηση και άρχισε η κατασκευή το 2007.

Για τεχνικούς λόγους έγιναν τροποποιήσεις στη μελέτη και τελικά το 2010 το έργο σταμάτησε λόγο μη χρηματοδότησης.

Ο δήμαρχος μού είπε ότι τον ενημέρωσαν για την ανάγκη σύνταξης μελέτης για δίκτυα διάθεσης του νερού.

Από όσα γνωρίζω με ένα προωθητικό μηχάνημα και μια γραμμή μεταφοράς χίλια πεντακόσια μέτρα, το νερό θα διοχετευθεί στα δίκτυα του ΤΟΕΒ για τον οποίο έγινε η δεξαμενή. Εδώ έχουμε την επιβεβαίωση της λαϊκής παροιμίας «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει».

Έτσι περιμένουμε να γίνουν και τα άλλα έργα που άλλοι πρότειναν και προώθησαν; Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών, Φράγμα Λιθινών και άλλα μικρότερα για εμπλουτισμό του υδροφορέα που στην Κύπρο και στο Ισραήλ με λιγότερες βροχοπτώσεις από ό,τι στην περιοχή μας εξασφαλίζουν επάρκεια νερού για άρδευση. Ιεράρχηση αναπτυξιακών έργων χρειάζεται με προτεραιότητα στα εγγειοβελτιωτικά τα οποία εξασφαλίζουν εισόδημα και είναι άμεσης απόδοσης.

Κύριε δήμαρχε και κυρία αντιπεριφερειάρχη, αν θέλετε να ενδιαφερθείτε για την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου, σας πληροφορώ ότι η εργολαβία σταμάτησε λόγω μη χρηματοδότησης από το δημόσιο και δεν έχει διαλυθεί, ισχύει ακόμα.

Εάν δοθούν χρήματα θα συνεχίσει βάσει της υφιστάμενης μελέτης.

Υπολειπόμενες εργασίες είναι: 1) η συμπλήρωση με 3Α του αναχώματος σε ύψος 60 εκατοστά, μήκος 1.200 μέτρα επί 6 πλάτος, 2) η επένδυση με την ειδική μεμβράνη, 3) η σύνδεση με τα υπάρχοντα δίκτυα του ΤΟΕΒ μέσω ενός ηλεκτρικού προωθητικού συγκροτήματος του αγωγού 1.500 μέτρων.

Αν έχουν αντίρρηση, ας μας πουν ποιο άξιο λόγου αναπτυξιακό έργο έχουν κάνει στην περιοχή του δήμου μας εκτός από την γέφυρα Χαμεζίου της οποίας ο σχεδιασμός συμπτωματικά ξεκίνησε το 1992.

Πρόσφατα διαβάσαμε στον Τύπο ότι η αντιπεριφερειάρχης κα  Πελαγία Πετράκη συμμετείχε σε πανελλαδική σύσκεψη με θέμα τα υδραυλικά έργα και την προσφορά τους στην  εθνική οικονομία.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Κοζυράκης όπως διαβάζουμε, έχει επισημάνει τον κίνδυνο συνέχισης ανομβρίας και εκφράζει την ανησυχία του.

Ακόμα σωστά προτείνει τον περιορισμό της κατανάλωσης του νερού.

Διεκδικήστε δυναμικά να γίνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχουν μελετηθεί για την περιοχή μας πριν είναι αργά.

* Ο Παντελής Πετυχάκης είναι πρώην πρόεδρος του ΤΟΕΒ