Μετά την κορύφωση της πανδημίας που έφερε την ανατροπή της καθημερινότητας στη ζωή όλων των ανθρώπων, ήλθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να αλλάξει ακόμη προς το χειρότερο τα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι πλέον ορατές και οι επιπτώσεις στον τομέα της παγκόσμιας ενέργειας είναι δραματικές.
Οι τιμές στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν εκτιναχθεί και η άνοδος του πληθωρισμού επέστρεψε στις σύγχρονες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες.
Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα που προκύπτουν, για την εξασφάλιση της ενεργειακής και της καταναλωτικής επάρκειας και την αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ηρεμήσει ούτε στιγμή τα τελευταία 2,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, αφού οι κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν πολλές και συνεχείς.
Δεν σταμάτησε να διαχειρίζεται έκτακτες καταστάσεις που προκάλεσαν , το μεταναστευτικό, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κορωναϊός , φωτιές, πλημμύρες, σεισμοί και τώρα ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.
Μέχρι τώρα σε όλες τις κρίσεις μαζί με όποια λάθη ή παραλείψεις που είχαν γίνει, η κυβέρνηση παίρνει θετικό πρόσημο στην διαχείριση των.
Αυτό δεν το λέμε εμείς που υποτίθεται ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση , το λένε ντόπιοι και ξένοι ανταποκριτές, το λένε οι δημοσκοπήσεις που προκύπτουν καθημερινά, κρίνοντας τις αποφάσεις της και την αποτελεσματικότητά της.
Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί όπως εξελίσσεται η κατάσταση η σημερινή οικονομική κρίση είναι χείρον της πρώτης.
Εδώ πρόκειται για το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που κτυπάει κόκκινο και ανεβάζει την πίεση όχι μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά στην συντριπτική πλειονότητα στον μηνιαίο προϋπολογισμό της μεσαίας τάξης.
Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται ο τόπος είναι βέβαιο ότι δεν έχουμε περιέλθει με ευθύνη της κυβέρνησης, όμως αυτή έχει την ευθύνη της αντιμετώπισης όλων των επιπτώσεων που θα προκύψουν και αναμένεται να κριθεί από την ψύχραιμη και αποτελεσματική διαχείριση της.
Είναι γνωστό ότι η τσέπη είναι παράγοντας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην τελική απόφαση του Έλληνα ψηφοφόρου.
Ο πολίτης ψηφίζει εκείνον που πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία, εκείνον που μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες και να συμβάλει στην αύξηση των εισοδημάτων του.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση για τη σημερινή ακρίβεια φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και την ακρίβεια του πολέμου δεν την έχουμε ακόμη δει στη χώρα μας.
Είναι λογικό πάντοτε η αντιπολίτευση στις δύσκολες καταστάσεις να ασκεί αυστηρή κριτική εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία της λαϊκής δυσαρέσκειας για να κερδίσει τις εντυπώσεις και το χαμένο έδαφος μέχρι τις κάλπες.
Αυτές οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού αποτελούν συνήθως τροφή για τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Το έχουμε ζήσει το έργο την εποχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων με τη διαφορά ότι τότε υπήρξαν περικοπές μισθών και συντάξεων χωρίς ακρίβεια και πληθωριστικές πιέσεις.
Σήμερα περιμένουμε από την κυβέρνηση να τηρήσει υπεύθυνη στάση στήριξης και παροχών προς τους πολίτες με βάση τον προγραμματισμό και τις αντοχές του κράτους, μέτρα με μέτρο απέναντι στην πρόταση της αντιπολίτευσης για τη λήψη γενικευμένων παροχών με κίνδυνο την δημοσιονομική εκτροπή της χώρας.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η κυβέρνηση να κερδίσει τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού και τις ακρίβειας, με αντάλλαγμα την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως αυτή αποτυπώνεται μέχρι σήμερα στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν είχε διψήφια διαφορά από την αντιπολίτευση, μετά από τόσες κρίσεις ύστερα από τρία χρόνια στην εξουσία.