Είναι δεδομένο το κύρος και ο σεβασμός γύρω από το κορυφαίο πνευματικό άθλημα, ωστόσο η ανάπτυξη που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γενικότερα και στην Κρήτη ειδικότερα δεν έχει γίνει αντιληπτή  ευρύτερα στην κοινωνία. Ξεκινώντας από την πορεία του σκακιού σε όλη τη χώρα, μια χώρα που φαινομενικά δεν έχει παράδοση στο σκάκι, που το εθνικό της άθλημα είναι το… τάβλι, το σκάκι μέχρι και πριν 2 δεκαετίες ήταν ένα παιχνίδι για λίγους.

Κι όμως, πλέον, η χώρα μας βρίσκεται σε μια τροχιά εκπληκτικής ανάπτυξης έχοντας δημιουργήσει τα τελευταία 15 περίπου χρόνια 3 σημαντικά επιτεύγματα: Πρώτον, παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις αθλητών μας (Σταυρούλα Τσολακίδου και Ευγένιος Ιωαννίδης οι πιο μεγάλες εξ αυτών).

Δεύτερον, μαζική ανάπτυξη του σκακιού μέσω των σχολείων κατά κύριο λόγο μέσω των δραστηριοτήτων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στα σχολεία σε όλη τη χώρα και τρίτον και δυσκολότερο τη δημιουργία διεθνών και ντόπιων σκακιστικών διοργανώσεων που θεσμοποιούνται χρόνο με το χρόνο και φέρουν διαρκώς στη χώρα πλήθος κορυφαίων σκακιστών καθώς και επισκεπτών που επιλέγουν σταθερά τη χώρα μας και ειδικά το νησί για σκακιστικό τουρισμό.

Η Κρήτη πρωταγωνιστεί και στους τρεις αυτούς τομείς. Παράγει αθλητές όπως ο Αντρέας Κελίρης και ο Νικόλας Θεοδώρου που βρίσκονται στους κορυφαίους σκακιστές του κόσμου στις νεανικές κατηγορίες, διδάσκει το σκάκι ΜΑΖΙΚΑ στα σχολεία στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στα Ανώγεια, στη Χερσόνησο, στα Μάλια, στην Επισκοπή, στις Μοίρες, στην Ιεράπετρα, στο Κίσαμο, στον Αποκόρωνα, στον Πλατανιά, παντού! Κυριολεκτικά παντού!

Το σκάκι είναι πλέον, σε όλη την Κρήτη! Και αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία. Η αρχή ήταν το μεράκι μερικών παθιασμένων σκακιστών που αποφάσισαν να μηύσουν τη νέα γενιά. 20 χρόνια πριν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, έχοντας μια πολύ καλύτερη από σήμερα επιχορήγηση από τη Γ.Γ.Α. δημιούργησε βοηθητικά προπονητικά κλιμάκια που σε αρκετές περιπτώσεις βοήθησαν νεαρούς σκακιστές να εξελιχτούν.

Ταυτόχρονα στήριξε τα περιφερειακά τουρνουά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας βρήκε την ομοσπονδία με ελάχιστους πόρους και την πορεία αυτή προσωρινά να ανακόπτεται.

Στην Κρήτη όμως ήταν η στιγμή της μεγάλης ανάπτυξης. Ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης από την πρώτη στιγμή συνένεσαν σε μια στρατηγική ανάπτυξης του σκακιού σε περιφερειακό επίπεδο ενώ καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη συντελεί σήμερα ο Νίκος Συριγωνάκης, ειδικός σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Μαζί τους χέρι -χέρι σε αυτό το παγκρήτιο σχέδιο και οι δήμοι του νησιού με πρωταγωνιστή τα τελευταία χρόνια το Δήμο Χερσονήσου ο οποίος αποφάσισε να παντρέψει με τον καλύτερο τρόπο την αθλητική και πολιτιστική ανάπτυξη με το τουρισμό. Ο δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Χερσονήσου Δέσποινα Πλευράκη εκπόνησαν ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη του σκακιού που τα αποτελέσματά του έχουν αρχίσει να αποδίδουν εκπληκτικούς καρπούς, γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Η Χερσόνησος έγινε πλέον σημείο αναφοράς όχι μόνο για όλο το νησί αλλά και για όλον τον σκακιστικό πλανήτη.

Μέσα στα τελευταία 4 χρόνια ο Δήμος Χερσονήσου διοργάνωσε 5 σχολικά πρωταθλήματα με τη συμμετοχή 2.500 παιδιών από όλο το νησί, 3 διεθνή τουρνουά με παίκτες προερχόμενους από 32 διαφορετικές χώρες, 2 διασυλλογικές διοργανώσεις με σκακιστές από όλο το νησί που δεν είχαν διοργανωτικό προηγούμενο επιτυχίας και ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια για το διοργανωτικό του επίπεδο στη διεθνή σκακιστική κοινότητα η οποία αριθμεί περί τα 650 εκατομμύρια σκακιστές σε όλον το κόσμο πολλοί από αυτούς άλλωστε προερχόμενοι από τη Ρωσία και τις λοιπές πρώην Σοβιετικές χώρες καθώς και τη Γερμανία, χώρες ειδικού βάρους για τον τουρισμό.

Εξαιτίας αυτής της σπουδαίας φήμης που αναπτύχθηκε σχετικά με το σκάκι στο Δήμο Χερσονήσου η Quality Chess Academy διοργανώνει το κορυφαίο προπονητικό σκακιστικό camp του πλανήτη από το Νοέμβριο του 2018 σε ετήσια βάση στη Χερσόνησο. Σπουδαία προβολή για τη χώρα μας, σπουδαία ευκαιρία για τα παιδιά μας.

Πόσο βαθιά στην κοινωνία μας βρίσκεται πλέον το σκάκι; Πολύ περισσότερο από ότι νομίζαμε ίσως. Άραγε για ποιο λόγο να επενδύσει στο σκάκι η τοπική αυτοδιοίκηση; Τι τελικά κερδίζουν οι πολίτες γενικά και ειδικά τα μικρά παιδιά από αυτό; Τα οφέλη είναι τεράστια και αισθητά σε όλη τη κοινωνία, εγώ θα διαλέξω δύο: σκεπτόμενοι πολίτες και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

*Ο Κώστας Κλώκας είναι διοργανωτής αγώνων σκακιού