Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στην κοινή γνώμη η δημοσιοποίηση ευρημάτων δημοσκόπησης της Pulse στην “καθημερινή” για την άρνηση ενός μεγάλου αριθμού πολιτών της ελληνικής κοινωνίας, να παραδεχτούν την αλήθεια – πραγματικότητα για την αναγκαιότητα λήψης των μέτρων κατά της πανδημίας του κοροναϊού.
Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δείχνει ότι εξακολουθεί να αγνοεί τον κίνδυνο τώρα που υποχώρησε ο κίνδυνος και προτιμά να βρίσκει διέξοδο σε θεωρίες συνωμοσιολογίας.
Ένας στους δύο πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse πιστεύει ότι ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και σε ποσοστό 30% ότι είχε κάποιο συγκεκριμένο στόχο . Το 41% θεωρεί πως πίσω από τον κορωνοϊό κρύβονται κάποιες χώρες και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και το 33% πιστεύει ότι χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα για τον εκφοβισμό της κοινωνίας.
Το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι χρησιμοποιείται ως μέσο για την επιβολή ενός παγκόσμιου ανθρώπινου εμβολιασμού. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν είναι φυσιολογικά για μια σύγχρονη προηγμένη ελληνική κοινωνία, απαλλαγμένη των ανθρώπινων ιδεοληψιών που δυσκολεύουν διαχρονικά την αποδοχή της πραγματικότητας.
Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε διάφορες άλλες δύσκολες περιστάσεις, γι’ αυτό δεν πρόκειται να επιχειρηματολογήσουμε κατά της αμφισβήτησης και της λανθασμένης θεωρητικής συνωμοσιολογικής αντίληψης του.
Είναι νωπές οι μνήμες της περιόδου 2010 – 2015 όταν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας πίστευε ότι η Ελλάδα δεν είχε χρεωκοπήσει στην πραγματικότητα. Πως τα Μνημόνια κατασκευάστηκαν σε κάποιο εργαστήριο των Βρυξελών ή του Βερολίνου και πίσω από αυτά κρύβονταν εταιρίες και μεγαλοσυμφέροντα.
Πως χρησιμοποιήθηκαν από τους δανειστές για να κόψουν τους μισθούς και τις συντάξεις, να αρπάξουν τα φιλέτα των ιδιωτικοποιήσεων και να υποδουλώσουν τους Έλληνες. Είναι γνωστά τα επιχειρήματα της Αριστεράς και άλλων συνοδοιπόρων κομμάτων στην Ελλάδα ότι θα σκίσουν τα μνημόνια, επιτυγχάνοντας απίστευτα ποσοστά στις εκλογές. Θα περίμενε κανείς μετά τη δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων η ελληνική κοινωνία να αντιδρούσε διαφορετικά σε αυτή την υγειονομική κρίση.
Γιατί είναι βέβαιο ότι εάν το 2010 υπήρχε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση με μια πετυχημένη ανάλογη αντίδρασή, όπως στην υγειονομική κρίση του Κορωνοιού και οι πολίτες πειθαρχούσαν στα μέτρα, τότε θα είχαμε βγει πολύ νωρίτερα από την περιπέτεια των μνημονίων. Αν είχαν υλοποιηθεί έγκαιρα οι μεταρρυθμίσεις που ακόμα βρίσκονται στα συρτάρια, σήμερα θα είχαμε γίνει μια διαφορετική χώρα.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος αποδοχής της πραγματικότητας είναι ανάλογος των ιδεοληψιών της κοινωνίας.
Τα ευρήματα για την αποδοχή συνωμοσιολογικών θεωριών για την πανδημία του κορωνοϊού είνα ανησυχητικά για την κοινωνία και η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια για πειράματα επανάληψης φαινομένων λανθάνουσας πραγματικότητας.
Τώρα είναι μια νέα ευκαιρία γιατί έχουμε πάρει τα μαθήματά μας, να κινηθούμε με υπευθυνότητα, να παραμείνουμε ασφαλείς και να αλλάξουμε τη χώρα.