Παρά τα λεγόμενα, αναγραφόμενα και όλα όσα δηλώνονται με εμφατικό τρόπο από τους πολιτικούς αρχηγούς, όλες οι ενδείξεις  συγκλίνουν στην άποψη ότι μάλλον έχουμε εισέλθει στην προεκλογική περίοδο. Να αναφέρουμε με την ευκαιρία, ότι η χώρα ακόμα δεν μπόρεσε να δρομολογήσει και υιοθετήσει έναν πολιτικό πολιτισμό όσον αφορά τον ακριβή χρόνο των εκλογών, με αποτέλεσμα ο κάθε πρωθυπουργός να εξαγγέλλει εκλογές όποτε αυτές συμφέρουν το κόμμα του,  ενώ να έχουμε στη συνέχεια, μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογική διαδικασία, και κάθε λίγο και λιγάκι, το ξεκίνημα των  φαιδρών ερωτήσεων και δημοσκοπήσεων του τύπου ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, κάτι που ήδη έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για συγκεκριμένο βεβαίως χρονικό διάστημα!

Εν πάση περιπτώσει, τώρα έχουμε διανύσει σχεδόν τα τρία τέταρτα του βίου ετούτης της κυβέρνησης, και οδεύουμε ολοταχώς προς τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, λαμβάνοντας φυσικά υπ’ όψιν  τις επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας. Το καινούργιο στοιχείο της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης είναι η δυναμική εμφάνιση ή επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, ή όπως αλλιώς ονομασθεί τελικά απ’ τα υψηλόβαθμα στελέχη και τον πρόεδρό του, η οποία τάραξε τα νερά όχι μόνον των δύο άλλων πολιτικών σχηματισμών, αλλά και ολόκληρου του σκηνικού. Παράλληλα αρχίζουν να γίνονται πολιτικές μαζώξεις, δηλώσεις, αναλύσεις, συνέδρια, αντεγκλήσεις,  και τόσα άλλα που παρατηρούμε καθημερινά.

Μια γεύση πήραμε με το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (κατά δήλωσή τους) που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες. Η εντός παρενθέσεως αναφορά γίνεται για τον λόγο ότι  αν ρωτήσουμε όλους στο κοινοβούλιο αν είναι προοδευτικοί ή όχι, άπαντες θα απαντήσουν θετικά. Βεβαίως το κάθε πολιτικό κόμμα έχει την δική του  άποψη και επιλέγει τον τίτλο που επιθυμεί ή  του ταιριάζει καλύτερα ή εκείνον που θα του αποφέρει τη μεγαλύτερη διείσδυση στο εκλογικό σώμα, αφού η τελικά απόφαση είναι των πολιτών.

Στο πρόσφατο λοιπόν συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και απηύθυνε ευθεία πρόσκληση προς το νυν ΚΙΝΑΛ,  για μελλοντική δημιουργία προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας με αντικειμενικό σκοπό να φύγει η «χειρότερη» μεταπολεμική κυβέρνηση. Όλα καλά έως εδώ, αλλά δεν ανέφερε ούτε δήλωσε κάτι σχετικό, κάνοντας έστω κάποιον υπαινιγμό, με ποιον πρωθυπουργό! Είναι προφανές ότι το πρόβλημά του δεν είναι τι μέλλει γενέσθαι μετεκλογικά αλλά να μην είναι και μετά πρωθυπουργός ο σημερινός. Φυσικά ο έμπειρος στην πολιτική της βάσης των κομμάτων αρχηγός του ΚΙΝΑΛ του  απάντησε  κατάλληλα, αλλά αναρωτιέται και ο πλέον αδαής περί την πολιτική γιατί τότε την έκανε; Να τον δεσμεύσει ότι δεν θα συνεργασθεί με το σημερινό κόμμα που κυβερνά ή τι άλλο;

Όμως, το πρόβλημα των επόμενων εκλογών, είναι κάπως περίεργο, αφού το πιθανότερο είναι να έχουμε τουλάχιστον διπλές αναμετρήσεις, με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι έφεραν την απλή αναλογική στην ημερησία διάταξη, έτσι  ώστε όχι να μην  κερδίσουν οι αντίπαλοι, αλλά να μην δύνανται να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό και θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Θα μπορούσε κάποιος να προσδώσει στην εν λόγω πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφέλεια, έμμεσο εκβιασμό ή υπόγεια ώθηση προ όλους τους άλλους, ώστε να ανοίξουν από τώρα τα κρυφά χαρτιά τους. Πιθανόν να ισχύει ένα μόνο, ίσως όλα! Παράλληλα στο συνέδριο, αλλά και πριν, υποσχέθηκε σωρηδόν  προς όλους όσα κατά καιρούς έλεγε, αρχής γενομένης με τον κατώτατο μισθό, και τόσα άλλα που ακούμε συνεχόμενα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, είναι ότι δεν έχει φέρει μέχρι τώρα ένα κοστολογημένο και προσγειωμένο στην σκληρή και ανελέητη πραγματικότητα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας και ίσως αυτός να είναι τελικά ο λόγος που δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά.

Επενδύει συνεχόμενα και αποκλειστικά σε αποτυχία της κυβέρνησης, βρίσκεται απέναντι σε κάθε μέτρο που αυτή φέρνει με προκλητικό τρόπο για να κάνει κριτική φωνασκώντας, χωρίς να φέρει μπροστά τις δικές του ιδέες. Αλλά και οσάκις το κάνει, απλώς επαναλαμβάνει τις γνωστές δηλώσεις που παραπέμπουν χρονικά πολύ πίσω! Αυτό πιστεύουμε είναι το πρόβλημά του. Φυσικά τους πολίτες ουδόλως τους απασχολούν όλα αυτά. Εκείνοι εστιάζονται στα καθημερινά τους προβλήματα και την επίλυσή τους. Και τελικά προοδευτικό κόμμα και πετυχημένος πολιτικός σχηματισμός θα είναι εκείνος που λύνει  προβλήματα της κοινωνίας και όχι εκείνοι που απλώς αυτοπροσδιορίζονται έτσι!

Όσον αφορά τα εσωτερικά των κομμάτων και τις διάφορες διαφωνίες και εσωκομματικές αμφισβητήσεις για εκλογή προέδρου και επιτροπών, αποτελούν δικό τους και μόνο πρόβλημα.  Και κατά πως φαίνεται, η μπίλια της πολιτικής θα μετακινείται συνεχώς και κυρίως ανάμεσα στις πλευρές και τις γωνίες του νεοσχηματισθέντος πολιτικού τριγώνου, μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά και ακόμα πιο πέρα. Στις μεθεπόμενες,  εκεί όπου πιθανότατα θα κριθούν όλα!

 

* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι χειρουργός και διευθυντής του χειρουργικού τομέα στο ΠΑΓΝΗ