Την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, των Μ.Μ.Ε. και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, ασχολήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε τόση μεγάλη συζήτηση για το αν ένα μικρότερο κόμμα 8% που είναι σήμερα το ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε να προκαλέσει ανακατατάξεις διαταράσσοντας τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η μεγάλη συμμετοχή πολιτών στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, έστειλε μηνύματα σε όλους, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη θριαμβευτικά πιο εύκολα από όλες τις προβλέψεις, νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ή του ΠΑΣΟΚ όπως όλοι οι υποψήφιοι προεκλογικά δήλωναν ότι φιλοδοξούσαν να επανασυγκροτήσουν.

Κατά την εκτίμηση των ειδικών πολιτικών αναλυτών όλα τα παραπάνω ήταν αναμενόμενο να συμβούν στην Ελλάδα, γιατί μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι σήμερα ένα μικρό κόμμα, όμως υπάρχουν δύο παράμετροι που δικαιολογούν όλη αυτή τη συζήτηση και την ανησυχία.

Η επόμενη μέρα θα είναι η τελευταία ευκαιρία για το ιστορικό κίνημα, που ή θα ανεβάσει τα ποσοστά του, ή θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Υπάρχουν τρία σενάρια που μπορεί να καθορίσουν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα:

  • Αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικό στη ρητορική, στην πρακτική και τις πολιτικές προτάσεις από τη νέα ηγεσία, τότε απλά θα συνεχίσει για μερικά χρόνια να παραμένει σταθερά στα ίδια χαμηλά ποσοστά, αδιάφορο για την πλειοψηφία των πολιτών, κόμμα της κεντροαριστεράς ουδέτερο, που 200.000 με 300.000 Έλληνες θα συνεχίσουν να ψηφίζουν από παραδοσιακή συνήθεια.
  • Δεύτερο σενάριο είναι ο πρόεδρος και η νέα ηγετική ομάδα να αποτύχουν να οδηγήσουν σε πραγματική ανανέωση τον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσουν σε αποτυχημένες πολιτικές κινήσεις στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν το θετικό κλίμα που έχει επικρατήσει, απογοητεύοντας τους κενροαριστερούς ψηφοφόρους. Στην παραπάνω περίπτωση μπορεί να υπάρξει νέα πολιτική διαρροή προς την Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός κοινοβουλίου και στο τέλος να εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
  • Το τρίτο σενάριο που είναι κατά την γνώμη μας το επικρατέστερο, είναι ο νέος πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης να καταφέρει να δικαιώσει τη φήμη του και να δώσει νέα πνοή στο ΠΑΣΟΚ, να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά στους πολίτες ως παράταξη εκφραστής της κεντροαριστερής υπεύθυνης πολιτικής και πραγματική εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση της χώρας.

Επειδή κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις κρίνουν θετικά το έργο και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά στη διαχείριση της  εθνικής και υγειονομικής κρίσης τα δύο τελευταία χρόνια.

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποιο σενάριο θα γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια, όμως ο Ανδρουλάκης όπως  στις εκλογικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ κέρδισε και στις προβλέψεις και στο τελικό αποτέλεσμα, έτσι και τώρα προηγείται στις εκτιμήσεις και στη συνείδηση των πολιτών θεωρείται ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που τελικά μπορεί να τα καταφέρει.

Αυτός αναμένεται να είναι ο σημαντικότερος λόγος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αθετήσει τη δήλωση του και να ξανασκεφτεί το χρόνο των επόμενων εκλογών, βλέποντας ότι η δεύτερη θέση θα είναι ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και να μπει στον πειρασμό να οδηγήσει το νέο χρόνο σε νέες πολιτικές εξελίξεις την Ελλάδα.