Φέτος συμπληρώθηκαν 35 χρόνια παγκόσμιας δράσης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη (Μυρτιά, Ηράκλειο), 25 χρόνια εκδοτικής προσπάθειας της επιστημονικής επιθεώρησης «Η Κρητική ματιά» και 85 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση της Οδύσειας του Νίκου Καζαντζάκη.

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και φίλοι από την Ελλάδα (Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καλαμάτα, Κομοτηνή κ.α.) και το εξωτερικό (Καναδά, ΗΠΑ, Αργεντινή, Κίνα, Τυνησία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Κόσοβο κ.α.) συναντήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου βρίσκεται και η έδρα του Παραρτήματος Ελλάδας.  Το πρόγραμμα της επετειακής αυτής συνάντησης ήταν γεμάτο από καζαντζακικό πνεύμα και εικόνες.

Ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Μουσείο Νίκου  Καζαντζάκη στη Μυρτιά, το πατρογονικό χωριό του συγγραφέα. Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία «Ανεμογιάννη» έλαβε χώρα η κεντρική εκδήλωση για τα «40 χρόνια του Μουσείου» κατά την οποία ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ και Πρεσβευτής Ελληνισμού κ. Γιώργος Στασινάκης.

Τα μέλη της ΔΕΦΝΚ είχαν παράλληλα την ευκαιρία να συναντηθούν με τα μέλη του Παραρτήματος Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο και να πραγματοποιήσουν  ημερήσια εκδρομή στα Χανιά, με στάση στον Σταυρό Ακρωτηρίου, στην ακτή “Αλέξης Ζορμπάς” (“Zorbas Beach”), όπου γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία.

Το βράδυ της Παρασκευής 4 Αυγούστου, με τον ήχο της λύρας, του λαούτου και των άλλων οργάνων της ορχήστρας, το κοινό του Ηρακλείου παρακολούθησε τη συναυλία «Κρητική λαϊκή όπερα Οδύσσεια» του Μάνου Μουντάκη, που περιέχει την μελοποίηση του προλόγου και της Α´ ραψωδίας της Οδύσειας του Νίκου Καζαντζάκη στο Ανοιχτό Θέατρο «Πύλη Βηθλεέμ» στο Ηράκλειο, δίπλα στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο όπου βρίσκεται  ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.

Την τελευταία μέρα το πρωί τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πολλοί φίλοι καθώς και μέλη της από το Ηράκλειο επισκέφθηκαν το γραφείο του Παραρτήματος Ελλάδας στο Ηράκλειο, όπου φυλάσσεται μεγάλο μέρος του προσωπικού αρχείου του Προέδρου της ΔΕΦΝΚ κ.  Γ. Στασινάκη. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία μέσα σε πολύ εγκάρδιο κλίμα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι πήραν το λόγο και παρουσίασε καθένας το Παράρτημα της χώρας ή της περιοχής όπου είναι υπεύθυνος.

Η προτομή του Ν. Καζαντζάκη που φιλοτεχνήθηκε από τον 
κ. Π. Βουτσά δόθηκε ως δώρο στον κ. Στασινάκη
της Κατερίνας Ζωγραφιστού*

Το βράδυ της ίδιας μέρας έγιναν πιο αναλυτικές παρουσιάσεις γύρω από τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ παγκόσμια, στην κεντρική εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΑΣΤΟΡΙΑ στην πόλη του Ηρακλείου με συντροφιά το επιβλητικό graffiti του Νίκου Καζαντζάκη που έχει φιλοτεχνηθεί πάνω στην εξωτερική βόρεια πλευρά του κτιρίου.

Στην ίδια συνάντηση έγινε η απονομή ειδικών διακρίσεων στα σχολεία του Ηρακλείου (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Ηρακλείου) και στην Τοπική Διοίκηση Ηρακλείου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης των μαθητών που τα έργα τους (κείμενο, ζωγραφιά) πρώτευσαν στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής, που πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2022-2023 στα σχολεία της Β/μιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός Ελλάδας με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Τα παιδιά ταξίδεψαν με τους γονείς τους στο Ηράκλειο για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Το ταξίδι τους προσέφερε ως έπαθλο η Διεθνής Εταιρεία.

Η κ. Ζωγραφιστού και ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης με τους βραβευθέντες μαθητές
Η προτομή του Ν. Καζαντζάκη που φιλοτεχνήθηκε από τον κ. Π. Βουτσά δόθηκε ως δώρο στον κ. Στασινάκη

Οι βραβευθέντες μαθητές ήταν:  Ποίηση: Μιχαήλ Μαγκαφώσης, μαθητής της B’ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Τίτλος ποιήματος «Le voyageur des mots», στη γαλλική γλώσσα. Πεζογραφία: Thaddée Meurant, μαθητής της τελευταίας τάξης του Γαλλικού Λυκείου «Jean Monnet» Βρυξελλών, Βέλγιο. Τίτλος λογοτεχνικού κειμένου: «Je n’ai toujours pas fini mon Odyssée», στη γαλλική γλώσσα. Ζωγραφική: Μαρία Πηνελόπη Πασπάτη, μαθήτρια της Γ’  τάξης του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έργο ζωγραφικής. Και οι επιλαχόντες:

Ποίηση: Παναγιώτης Κατζάνης, μαθητής της Α´ τάξης του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τίτλος ποιήματος «Ο δικός μου Καζαντζάκης»

Πεζογραφία: Ελένη-Αναστασία Μενύχτα, μαθήτρια της Γ´ τάξης Γυμνασίου Δεμενίκων. Τίτλος λογοτεχνικού κειμένου «Η παλαιά παιδαγωγική».

Ζωγραφική: Οβαννισιάν Μαρία, μαθήτρια 10ης τάξης του Γυμνασίου Maria-A.H. Yeritsyan  στην Αρμενία.

Πρόθεση της ΔΕΦΝΚ είναι να εκδοθούν σε αυτοτελή τόμο τα έργα που έστειλαν οι μαθητές (96 λογοτεχνικά κείμενα και 108 έργα ζωγραφικής). Η συνάντηση ήταν μια ευφρόσυνη στιγμή για όλους μας,  μετά απο τριάμισι χρόνια. Κυρίως μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση η παρουσία του αγαπητού προέδρου της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργου Στασινάκη, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γενεύη στην Κρήτη ειδικά για τον λόγο αυτό. Ο κ. Παντελής Βουτσάς φιλοτέχνησε σε ξυλόγλυπτο την προτομή του Νίκου Καζαντζάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο του το προσέφερε ως δώρο.

Το επόμενο «παγκόσμιο» με φυσική παρουσία και «υβριδικό» ραντεβού, θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη, στο δεύτερο για το 2023 Διεθνές Συνέδριο της ΔΕΦΝΚ (25 & 26/11/23, Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης), με υπεύθυνη διοργάνωσης την Πρόεδρο του Παραρτήματος Κίνας της ΔΕΦΝΚ, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου κ. Έλενα Αβραμίδου.

* Η κ. Ζωγραφιστού είναι μέλος της ΣΕ και πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας  Φίλων Καζαντζάκη