Εντύπωση μού’ κανε το ανώνυμο δημοσίευμα, δεν θυμούμαι σε ποιο έντυπο, κάτι ανάλογο με τις δέκα εντολές. Το σκούρο φόντο, τα μαύρα και ζωηρά γράμματα δεν σου άφηναν περιθώρια να αμφιβάλλεις το πόσο κατηγορηματικός ήταν ο επινοητικός κύριος: ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ, γιατί οι μετοχές είναι καλύτερες από τις γυναίκες:

  1. Γιατί μπορείς να έχεις όσες σου αρέσουν.
  2. Γιατί τις πουλάς και τις αγοράζεις όποτε θέλεις.
  3. Γιατί δεν έχουν μητέρες και εσύ πεθερές, εκτός αν πρόκειται για θυγατρικές εταιρείες.
  4. Γιατί κατά κανόνα άμα τις κρατήσεις για καιρό, θα σου βγει σε καλό.
  5. Γιατί μπορεί ακόμη και νωρίς το πρωϊ να είναι ελκυστικές.
  6. Γιατί πόσες φορές έχει έρθει μια γυναίκα να σου πει: Από τις 8 του μήνα θα έχεις άλλη μια σαν εμένα τζάμπα στα χέρια σου.
  7. Γιατί τις παίρνεις σήμερο και μπορείς να τις πληρώσεις σε δύο μέρες.
  8. Γιατί αν τις θέλει κι άλλος, μπορεί να βγεις κερδισμένος και εσύ.
  9. Γιατί κανένας δεν πουλά 300 γυναίκες για να πάρει ένα δαχτυλίδι σε μια μετοχή.
  10. Γιατί αν τα ακουμπάς σε μια μετοχή αποκαλείσαι επενδυτής, ενώ αν τα ακουμπάς σε μια γυναίκα, μ@λ@κ@ς.

Μήπως στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί στον εαυτό του για τις εμπειρίες του με το άλλο φύλο ξεσπά, εξωτερικεύεται με αυτό το σκεπτικό; Μήπως κάνει χιούμορ; Μήπως τσουρουφλίστηκε στις σχέσεις του με τις γυναίκες; Μήπως σύμφωνα με τη λογική του και μεθυσμένος από τα εκατομμύρια που κέρδιζε καθημερινά στο χρηματιστήριο το δύο χιλιάδες, νόμισε ότι ο πισινός του ήτανε μιτάτο; Λανθασμένες προτιμήσεις έβαλε απέναντι, γιατί άλλα πράγματα γυρεύεις από τις μετοχές και άλλα από τη γυναίκα. Τέτοια σύγκριση ούτε άκουσα, ούτε φαντάστηκα ποτέ. Η αλήθεια είναι όμως, ότι και οι μετοχές και οι γυναίκες είναι επικίνδυνα σπορ. Τον δικαιολογώ γιατί δεν ήξερε την παροιμία: Τζάμπα τυρί τρως μόνο από την παγίδα. Δεν υπάρχει τυρί χωρίς παγίδα, ούτε παγίδα χωρίς τυρί. Εκτός από το τυρί και η ελπίδα είναι καλό δόλωμα. Οι παγίδες είναι δύο λογιώ: Αυτές που στήνεις εσύ στον εαυτό σου και αυτές που σου στήνουν οι άλλοι. Πολύ μάγκας πρέπει νά’ σαι για να τρως τυρί χωρίς να σε πιάσει η παγίδα, όπως το χαριτωμένο ψαράκι ο γύλος, που λέει: Γύλος είμαι και γελώ και το δόλωμα χαλώ. Μια περίπτωση υπάρχει: Όταν κάνεις τον κυνηγό, να παριστάνεις το θήραμα, για να έρχεται να σε βρίσκει αυτό.

Εκουζουλάθηκες μωρέ. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έπαιζαν και παίζουν στο χρηματιστήριο της ζωής, κορώνα γράμματα, με κεφάλαιο την εκλεκτή τους, ποντάροντας στον συναισθηματισμό τους, στις χιλιάδες τράπεζες των καψουροτράγουδων… καλύτερα μαζί σου και τρελός, παρά μονάχος μου και λογικός… έρωτά μου αγιάτρευτε … ανεπανάληπτε… μ’ ανέβασες στα σύννεφα… θα χτίσω 20 φωλιές κλπ.

Όλες οι επιλογές στη ζωή σου έχουν κέρδη και ζημιές και προσπαθείς συνεχώς να μειώσεις τις ζημιές και να αυξήσεις τα κέρδη. Όσον αφορά τις προτιμήσεις του κυρίου στις γυναίκες, θα παίξει εκείνος κάποιο ρόλο στη ζωή τους πρώτο ή δεύτερο. Στις μετοχές δεν θα παίξει κανένα ρόλο και έχει και στην κ@λότσεπη τα κόλλυβα.

Μια φορά δυο γεροντοκόρες αδελφές αποφάσισαν να αγοράσουν ένα γάιδαρο, να τις βοηθά στις δουλειές και να είναι και μεταφορικό μέσο. Ύστερα από ώριμη σκέψη κατέληξαν να πάρουν έναν άντρα για όλα τα παραπάνω και για να τους λύνει τα σεξουαλικά προβλήματα.

Ουφ… ξα σου, αν και λέει ο παπάς στην εκκλησιά: Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

 

* Ο Μανόλης Σπανάκης είναι συν/χος καθηγητής