Ίσως να ήταν τούτες οι μέρες της Αποκριάς, οι πιο ευχάριστες και οι πιο εύθυμες μέρες του χρόνου, αφού όλοι τις περίμεναν με λαχτάρα και ανυπομονησία για να διασκεδάσουν, να ξεφαντώσουν, να ξεχάσουν τα προβλήματά τους οι άνθρωποι.
Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και πένητες, προσπαθούσαν να βρουν την ευκαιρία, για να το ρίξουν έξω. Για την τόσο όμορφη λοιπόν εορταστική περίοδο, όλοι τους έκαναν τις κατάλληλες προετοιμασίες, αποβλέποντας στη χαρά, στο γλέντι και στη διασκέδαση.
Μαζί τους διασκέδαζε ολάκερη η πολιτεία του Μεγάλου Κάστρου. Σε ημερήσια διάταξη ήταν η διοργάνωση διαφόρων χορών, για πολλά πορτοφόλια (επίσημοι χοροί, ημιεπίσημοι και απλοί), όλοι τους υποσχόμενοι καλά διάθεση και μοναδικό κέφι. Από τα πιο κοσμικά γεγονότα τούτων των ημερών, εκείνη την εποχή, ήταν ο χορός του “συνδέσμου των Δημοσιογράφων”.
Η οργανωτική του Επιτροπή είχε σοβαρό έργο να επιτελέσει και φυσικά να παρουσιάσει το καλύτερο αποτέλεσμα, αποτελούνταν δε από τα πιο επίλεκτα μέλη της καστρινής κοινωνίας!
Στόχος της επιτροπής αυτής ήταν να γίνει ένας χορός ισοϋψής και αντάξιος του χορού των Αθηναίων συντακτών. Ο χορός αυτός πάντοτε διεξάγονταν στο “Ντορέ”, το οποίο φιλοξενούσε εκείνες τις μέρες, πολυτελή αθηναϊκή ορχήστρα η οποία αποτελούνταν από 18 μουσικούς, ως μέλη της!
Αντίστοιχος ενδιαφέρων χορός ήταν εκείνος των Δεσποινίδων Ηρακλείου, ένας σύλλογος με πλούσια ανθρωπιστική δράση, που τα μέλη του προέρχονταν από τις καλύτερες οικογένειες της πόλεως μας και απολάμβαναν μεγάλων συμπαθειών.
Σύλλογος λοιπόν με φιλανθρωπική δράση, όπως προαναφέραμε, αλλά και πολυπληθής σε “ντάμες”, από τους κυριότερους στυλοβάτες της τοπικής μας κοινωνίας. Επίσης μεγάλη επιτυχία σημείωνε ο χορός του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου που διεξάγονταν την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς.
Επίλεκτα μέλη και αυτού του Συλλόγου έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για την διακόσμηση της αίθουσας, έναν διάκοσμο που θα άφηνε εποχή. Όσο για τη διακόσμηση του συλλόγου των Δεσποινίδων Ηρακλείου, ήτοι ενετικού ρυθμού και φυσικά την επιμέλειά τους είχε ο Γ.Α. Ανεμογιάννης.
Από την ηρακλειώτικης καθημερινή εφημερίδα “ΔΡΑΣΙΣ” της 23ης Φεβρουαρίου 1935, στην στήλη “Η καθημερινή Ζωή και Κίνησις” πληροφορούμαστε για τον χορό των συντακτών, για τη μεγάλη αυτή εκλεκτή συγκέντρωση, καθώς επίσης και για την βράβευση της ωραιότερης της βραδιάς, με το έπαθλο του Δήμου Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα ο αρθρογράφος αναφέρει:
“Πρωτοφανής εις εκλεκτικότητα θα είνε ο Χορός των Συντακτών που δίδει απόψε εις την αίθουσαν “Ντορέ” ο “Σύδνεσμος Δημοσιογράφων Ηρακλείου”. Με αυτόν θα γίνη η έναρξις της εφετεινής χορευτικής κινήσεως, και ασφαλώς ούτος θα αποτελέση την ωραιοτέραν που μπορούσε να γίνη απαρχή δια την επιτυχίαν των απόκρεω του Ηρακλείου, που φημίζονται πάντοτε δια την εξαιρετικότητά των.
Προς τούτο κατεβλήθη πάσα προσπάθεια τόσον εκ μέρους του Συνδέσμου Δημοσιογράφων όσον και εκ μέρους διακεκριμένων μελών της Κοινωνίας Ηρακλείου, άτινα πάνυ προθυμως συνέβαλον δια το από τούδε εξησφαλισμένον αποτέλεσμα της αποψινής βραδυάς.
Εις τον χορόν επίσης των Συντακτών διοργανούνται, ως εγνώσθη ήδη, και καλλιστεία δια την ανάδειξιν της ωραιοτέρας της βραδυάς αθλοθετηθέντα υπό του Δήμου Ηρακλείου δια 3.000 δρ.
Το εκ του ποσού αγορασθέν έπαθλον (σερβίτσιο τουαλέττας γκραβέ (8 τεμάχια) και ζερδινιέρα γκραβέ (Ζωζεφίνεν Χύττε) θα απονεμηθή υπό των Αντιπροσώπων του κ. Δημάρχου Ηρακλείου κ.κ. Στυλιανού Δημοπούλου Αντιπροέδρου Δημ. Συμβουλίου και Εμμ. Γαλενιανού Δημοτικού Συμβούλου εις την ωραιοτέραν της βραδυάς ήτις θα εκλεγή υπό της Επιτροπής των εκλεκτόρων ήν αποτελούν τα κατωθι επίλεκτα μέλη της Κοινωνίας μας.
1) Σ. Δημόπουλος, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
2) Εμμ. Γαλενιανός, δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος
3) Αγλαΐα Ν. Βογιατζάκη, ιατρού
4) Ισμήνη Κ. Κοκκινάκη, καθηγήτρια του Ωδείου Ηρακλείου
5) Μαρί Εμμ. Πετράκη καθηγήτρια
6) Θάλεια Καλιγιαννη λογοτέχνις (ως αντιπρόσωπος του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Ηρακλείου)
7) Γ. Βοϊλας, μηχανικός
8) Μιχ. Ηλιάδης, πρόξενος Αγγλίας, μέλος της “Βασιλικής Ακαδημίας Ωραίων Τεχνών” του Λονδίνου
9) Στεφ. Χελιδώνης, ιατρός
10) Γρηγόριος Χατζιδάκης, ιατρός
11) Ανδρόγειος Αλεξανδρίδης, Ζωγράφος – Καθηγητής
12) Ευαγγ. Μαρκογιαννάκης, Ζωγράφος
13) Νικολ. Οικονομάκης, Τελώνης
Η υπό της ως άνω επιτροπής εκλογή της ωραιοτέρας της βραδυάς θα γίνη κατά τρόπον που να μη θεωρείται η παρουσία των δεσποινίδων εις τον χορόν και ως προσέλευσις δια υποψηφίοτητα δια τον τίτλον της ωραιωτέρας της βραδυάς.
Το ανωτέρω ωραίον πρόγραμμα του χορού θα τονωθή και από την καλλίστην ορχήστραν του “Ντορέ” που έχοντας μαέστρο τον κ. Σπύρο Γκάτσο, Σαξοφωνίστα τον κ. Συμίνη και Ντιζέρ τον κ. Βαϊλίαν θα δώση την πρέπουσαν διάθεσιν εις τον χορόν.
Οι καλλιτέχναι άλλωστε ούτοι είνε γνωστοί από τις πλάκες Κολούμπια και Οντεόν και έχουν ειδικότητα εις τα τσιγκάνικα και τα αργεντινά τανγκό, από τα οποία και θα εκτελέσουν εις τον χορόν των Συντακτών”.
Κέφι, γλέντι, χορός… Ολα οργανωμένα κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο από ανθρώπους που είχαν μεράκι, ευαισθησίες ανθρώπους που αγαπούσαν τον συνάνθρωπο, αλλά και την πόλη τους. Αυτοί που με το πέρασμά τους και την μοναδική τους προσφορά, την έκαναν περήφανη… Περήφανοι όμως ένιωθαν και οι ίδιοι!