Το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς αυξάνοντας τις προσδοκίες όλων ότι σύντομα το “τείχος” της ανοσίας που θα δημιουργηθεί στην κοινωνία, θα είναι ικανό για να σταματήσει την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Η χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε να είναι σταδιακή, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που παρερμήνευσαν αυτή την ευχάριστη εξέλιξη θεωρώντας την ελευθερία των κινήσεων ως οριστική απελευθέρωση από την εξαφάνιση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.
Μπορεί στα εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση η πρώτη εικόνα να είναι θετική, όμως εκείνη η περίφημη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών, η αποφυγή από σπίτι σε σπίτι συναναστροφή και η χρήση της προστατευτικής μάσκας, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Εμβολιασμός λοιπόν και ευχή για καλή ανοσία είναι η τελευταία ελπίδα για να επικρατήσει η πολυπόθητη κανονικότητα στην πολύπαθη καθημερινότητα της κοινωνίας των Ελλήνων πολιτών.
Το ελληνικό παράδοξο της τρέχουσας περιόδου είναι ότι δεν ήταν φαίνεται αρκετά τα δεινά που τράβηξαν οι πολίτες κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και τώρα ένα άλλο κακό διαφορετικό από τον κορονοϊό επανήλθε στο προσκήνιο, η έξαρση της εγκληματικότητας.
Μπορεί στην Ελλάδα οι δείκτες της εγκληματικότητας να παρουσίασαν πτώση την περίοδο της καραντίνας, όμως το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα της βίας, της ληστείας και των δολοφονιών, εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση .
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας και τις αναλύσεις των ειδικών η εγκληματικότητα στην κοινωνία δυστυχώς πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Η βία αυξάνεται καθημερινά και η ανθρώπινη ζωή δεν έχει την ίδια αξία όπως παλαιότερα.
Δεν είναι μόνο οι ληστείες αφού τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα περιλαμβάνει προστασία, ναρκωτικά, εκβιασμούς, απαγωγές, δουλεμπόριο, αρχαιοκαπηλία, σωματεμπορία και άλλες “δουλειές” του σκοτεινού υποκόσμου.
Οι εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου αποτελούν καθημερινό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.
Από τα πρόσφατα περιστατικά δολοφονιών που έχουν βγει στην δημοσιότητα λαμβάνοντας πανελλήνιες διαστάσεις, φαίνεται ότι υπάρχουν κυκλώματα συμμοριών με εκπαιδευμένους πληρωμένους εκτελεστές που δρουν μεθοδικά αποτελεσματικά με αδίστακτο τρόπο.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία από τις διαστάσεις του φαινομένου, της μικρής ή μεγάλης, οργανωμένης ή ανοργάνωτης εγκληματικότητας.
Οι καταγγελίες, τα σχόλια, οι καταδίκες, τα ευχολόγια και οι δηλώσεις συμπαράστασης, δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.
Όπως είναι γνωστό η κοινωνία, η πολιτεία και τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τα γενόμενα κατά καιρούς εγκλήματα και μετά όπως είναι λογικό όλοι τα ξεχνάνε.
Όμως η πολιτεία, το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα έπρεπε ποτέ να το ξεχνάνε.
Γιατί μετά από κάθε έγκλημα πρέπει να ακολουθεί η τιμωρία και εγκλήματα χωρίς τιμωρία πολλαπλασιάζονται.
Είναι βέβαιο ότι με αυτούς τους δείκτες εγκληματικότητας η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο, γι’ αυτό το κράτος, η κυβέρνηση και η Αστυνομία πρέπει να δράσουν άμεσα.
Απαιτείται αναμόρφωση ριζική στον ποινικό κώδικα και στη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.
Τα θέματα αυτά είναι σημαντικά, αλλά παρατηρείται ότι πάσχουν στην εφαρμογή και χάνονται από την θεωρεία στην πράξη.
Πολλοί ψίθυροι ακούγονται για καθυστερήσεις έκδοσης αποφάσεων από την πλευρά της Δικαιοσύνης αλλά και στην αντιστοιχία της ποινής με την εγκληματική πράξη για το μέρος της ποινής που εκτίεται στην πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά.
Πολλά ερωτηματικά γεννώνται για την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και τις δυνατότητες πολλών ποινικών κρατουμένων να κάνουν τις δουλειές τους ανενόχλητοι μέσα από τις φυλακές και όταν βγουν επιστρέφουν πάλι στην παρανομία τους, σαν να μην έλειψαν ούτε μια μέρα.
Με την λήξη της καραντίνας είναι βέβαιο ότι η εγκληματικότητα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, γιατί με την οικονομία, την επανεκκίνηση της αγοράς και την ελευθερία της κίνησης, βρίσκονται κίνητρα και «τροφή» για την ανάπτυξή της .
Εάν υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία η εγκληματικότητα αυξάνεται και οι πολίτες από την σημερινή κυβέρνηση έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις.
Η εγκληματικότητα δεν είναι μεταδοτική και δεν χρειάζεται περιοριστικά μέτρα, καραντίνας και εμβολιασμούς για την αντιμετώπιση της.
Δεν τίθεται ζήτημα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας επιδιώκοντας την ανοσία της κοινωνίας, αλλά έργα αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας του λαού, με σωστή θεσμική αντιεγκληματική πολιτική στο επίπεδο της πρόληψης και της καταστολής της.