Θεωρώ ότι βασική υποχρέωση όχι απλώς δικαίωμα των δημοτών μιας πόλης είναι να εκφέρουν την άποψή τους για την ποιότητα της ζωής τους στην πόλη που ζουν αυτοί και τα παιδιά τους αλλά και να ασκούν καλόπιστη κριτική στη δημοτική Αρχή που ευθύνεται σ’ ένα μεγάλο μέρος για τη διαβίωση των δημοτών.
Επίσης, άποψή μου είναι ότι η δημοτική Αρχή θα πρέπει να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες των δράσεών της δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η βελτίωση της καθαριότητας της πόλης.
Το Ηράκλειο δεν φημίζεται δυστυχώς σαν μια από τις καθαρές και όμορφες πόλεις της Ελλάδας, αν και αποτελεί ένα ισχυρότατο μεσογειακό τουριστικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο με πλούσιο ιστορικό παρελθόν.
Προβλήματα σε πεζούς και οχούμενους δημιουργούν η κακή ποιότητα της ασφάλτου, τα μπαλώματα, τα «σαμαράκια», τα σπασμένα πεζοδρόμια, οι λακκούβες και άλλες ατέλειες του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων.
Ο ελλιπής φωτισμός, η κάλυψη πολλών σηματοδοτών από κλαδιά και άλλα αντικείμενα, η έλλειψη πρασίνου, τα αδέσποτα ζώα, η ηχορρύπανση, η ύδρευση και η αποχέτευση είναι πολύ πιο σημαντικά θέματα προς επίλυση απ’ ό,τι π.χ. οι αποστολές των δημοτικών συμβούλων σε πολυδάπανα συνέδρια που και αυτά,βέβαια, χρειάζονται αλλά σε μεταγενέστερη φάση, για όχι και τόσο αναγκαία ζητήματα.
Οι αναγκαιότητες είναι πολύ πιο απλές και αντιμετωπίσιμες αρκεί να υπάρχει βούληση. Εξάλλου διακυβεύεται η υγεία και η σωματική ακεραιότητα όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν π.χ. να πέσουν και να τραυματιστούν, όπως συμβαίνει συχνά.
Επίσης ,οι υπηρεσίες του Δήμου ας γίνουν πιο φιλικές προς τον πολίτη για την έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών γιατί συχνά ταλαιπωρούνται οι πολίτες από τις χρονοβόρες και πολλές φορές αναποτελεσματικές διαδικασίες π.χ. για αποπεράτωση έργων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,αναπλάσεις, διανοίξεις, έγκριση σχεδίων πόλης και πολλά άλλα που κάνουν δύσκολη τη ζωή των πολιτών.
Βασικότατη προϋπόθεση είναι, βέβαια, να προσέχει κάθε πολίτης και οι επισκέπτες την καθαριότητα και γενικότερα τις συνθήκες της ποιοτικής συμβίωσης με τους συμπολίτες αλλά και να υπάρχουν αυστηρότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ας λάβουμε υπόψη μας, ακόμα, ότι οι ξένοι που έρχονται βλέποντας την κατάσταση γίνονται μερικές φορές κι αυτοί απρόσεκτοι και παραβατικοί και το πράγμα διαιωνίζεται.
Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών κατά δημοτικό διαμέρισμα που θα δρουν βοηθητικά προς το έργο της δημοτικής Αρχής ως προς την υπόδειξη των προβλημάτων της κάθε περιοχής.
Γιατί, βέβαια, δεν μπορεί η δημοτική Αρχή να είναι πανταχού παρούσα. Αλλά και κάθε δημότης μεμονωμένα δεν πρέπει να αμελεί ν’ αναφέρει ό,τι δυσκολεύει την ποιοτική διαβίωση στο Ηράκλειο. Θέλουμε μια πιο φιλική, πιο όμορφη και πιο καθαρή πόλη γιατί την αξίζουμε.
*Η Στέλλα Κουσκουμπεκάκη είναι φιλόλογος