Θάλασσα, άνεμος, φλόγα, νεανική ορμή όλα τούτα τα ξωτικά συνταίριαξαν τη δύναμή τους για να στήσουν το σκηνικό, ένα σκηνικό που εξέπληξε όλους το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Μανώλης Μαρκάκης» στις Μοίρες.
Η δίψα για κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα, τα καθημερινά και ανιαρά του τρέχοντος καιρού. Η Ποίηση είναι ίσως μια λέξη με βαθύ νόημα ίσως για πολλούς μια ουτοπία, παρωχημένη και χαμένη στη χοάνη του χρόνου, όπως τ’ ακριβά στολίδια που άλλοτε ομόρφαιναν τη ζωή μας.
Τη βραδιά του περασμένου Σαββάτου οικοδέσποινα στη Βιβλιοθήκη ήταν η Ποίηση κι όλοι την αναγνώρισαν και χάρηκαν μόλις την ένιωσαν, μόλις άκουσαν τη φωνή της από τη Σαπφώ και τον Αλκαίο ως την Αρετούσα. Περιδιαβαίνοντας του χρόνου τα μονοπάτια και φέρνοντας τις στιγμές στον παρόντα χρόνο, έτσι όπως η Ποίηση λάξευσε στις πλάτες του την ιστορία και στους νεότερους εκφραστές της έδωσε τη σκυτάλη για να χαράξουν κι άλλες δόξες σε περγαμηνές και παπύρους ή σε κάποιον τοίχο που επανάσταση το ονόμασαν.
Σκαρφαλώνοντας τους ποιητικούς αιώνες και δοξαστικούς συνάμα, της βυζαντινής εποχής οι Μελωδοί χάρισαν μοναδικά αριστουργήματα έμμετρου ποιητικού λόγου για να δώσουν με τη σειρά τους τη σκυτάλη στην Κρητική Αναγέννηση την Ερωφίλη και τον Ερωτόκριτο. Ερμηνεία αποσπασμάτων από τους π. Αρσένιο Προκοπάκη, Ευαγγελία Ορφανουδάκη.
Ο δρόμος δύσκολος σε χρόνους μουντούς από της σκλαβιάς την αντάρα, αλλά η Ποίηση τρανή κι αγέρωχη δημιουργεί στων ποιητών τη λαλίστατη πένα ύμνους στην ελευθερία και εξαιρετικής ωραιότητας ποιητικές περιγραφές του αγώνα του γένους…Το χάραμα πήρα του ήλιου τον δρόμο… απαγγελία από την εκπαιδευτικό Εύα Καπελλάκη – Κοντού.
Οι αιώνες ξεδιπλώνονται στου χρόνου το γρήγορο διάβα και ο λόγος ο έμμετρος γίνεται ανάσα και ανακούφιση, βάσανο και θλίψη, προσμονή και έρωτας, επανάσταση και ταξίδι…
Όλα τούτα τ’ ακούσματα ακροβάτησαν στο σκοινί της μνήμης το βράδυ του Σαββάτου στον κατάμεστο χώρο της Βιβλιοθήκης. Η αρμονία της μουσικής οι νότες από την κιθάρα και το βιολοντσέλο, το κανονάκι και την αρχαία λύρα του Απόλλωνα, το λαούτο στου Ερωτόκριτου τα πάθη.
Ο μουσικός και συνθέτης Σιμόνε – Πιέτρο Βαλτζανία μάς χάρισε μοναδικές μουσικές συνθέσεις. Ο «Δον Κιχώτης» σε γκρίζους καιρούς μουσικός Λάμπης Δουλγεράκης με του λαούτου του τις νότες χάραζε σιγά – σιγά ανάδυα το πάθος της ψυχής του λαβωμένου, από του έρωτα τα βέλη, Ερωτόκριτου. Η Ιφιγένεια Γρινιαράκη με την κιθάρα της και την ερμηνεία από τους μαθητές της στο ποίημά της «Ο Μάιος».
Η ποιήτρια Χαριστή Κουκουμπεδάκη, με της κρητικής λαλιάς το μίτο, κέντησε περίτεχνα τη ρίμα: « Μια μάνα πενταμόναχη». Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαυρουδή μάς οδήγησε σε συγκινητικούς δρόμους ενσυναίσθησης με το ποίημα του Κ. Καβάφη «Η Ιθάκη». Η ομάδα «Θέατρο δίχως όνομα» περιδιάβηκε σε θεατρικούς δρόμους για ν’ ακούσομε «Οι Φωνές».
Με την ποίηση από τον Αποστόλη Παυλίδη δοσμένη σαν αργυρές κλωστές στα καμπανάκια των άστρων…
Η Μαρία Περτσελάκη ερμήνευσε μοναδικά το ποίημα «Το βράδυ» με τους ήχους της κιθάρας από την Ιφιγένεια Γρινιαράκη. «Το μυαλό είναι ο στόχος» της μεγάλης ηθοποιού – ποιήτριας και ασυμβίβαστης Κατερίνας Γώγου σε ιδιαίτερη απόδοση από την Ιφιγένεια Γρινιαράκη. Η εκλεκτή φίλη Sophie ερμήνευσε τα ποιήματα « Deep» και «You». Η Μαρία Κασσωτάκη μάς γέμισε συναισθήματα με της ποίησης τους σεμνούς δρόμους. Η μουσικός Νεκταρία Δασκαλάκη σε μοναδικές συνθέσεις της τις οποίες ερμήνευσε η ίδια, ο μουσικός και συνθέτης Σιμόνε – Πιέτρο Βατζανία και οι μαθητές της Κουτάντου Ιουλία, Φωτεινή Μανουσάκη, Εμμανουέλα Σκορδαλάκη, Γιώργος Φανουράκης.
Στο αφιέρωμα στην Ποίηση δεν μπορούσε να μην ακουστεί «Ο επιτάφιος του Σείκιλου» από τον μουσικολόγο και δάσκαλο αρχαίας ελληνικής μουσικής κο Κελαϊδή Ερρίκο, με τους μελωδικούς ήχους της κιθάρας του Απόλλωνα – αυθεντικό αρχαίο μουσικό όργανο που κατασκεύασε ο δεξιοτέχνης κος Ζαχαριουδάκης Νίκος.
Το αφιέρωμα στην Ποίηση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Φαιστού κος Αρμουτάκης Γιώργος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Ξηρουδάκης Γιάννης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου και υποψήφιος δήμαρχος κος Γιάννης Νικολιδάκης, ο σεβασμιώτατος Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος και ο αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Καρανδινός, σ ο διευθυντής της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κος Σάββας Δημήτρης, επώνυμοι και απλοί πολίτες έτοιμοι από καιρό να δεχτούν την πνευματική τούτη ανάσα.
Η συμβολή του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, μέσω του φωτογραφικού οδοιπορικού, ήταν σημαντική και ελπιδοφόρα. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη σημαντική προσφορά στα δρώμενα του τόπου, της εθελοντικής ομάδας νέων «ΔΡΩ», όπως και του «Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς». Η προσφορά – χορηγία για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, που είχε ως αποδέχτη όλους μας αλλά κυρίως τους νέους μας, από τους «Αφοί Χαλκιαδάκη», «το Κτήμα Ζαχαριουδάκη», «τον Ξυλόφουρνο Γρινιαράκη» και την προσωπική συμβολή των κατοίκων ήταν ουσιαστική και απαραίτητη. Η διοργάνωση, επιμέλεια και παρουσίαση έγινε από τη μουσικό Ιφιγένεια Γρινιαράκη και την εκπαιδευτικό και αρθρογράφο Εύα Καπελλάκη – Κοντού υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού.
Ως επίλογο θα ήθελα να μνημονεύσω τη συμβολή για την ίδρυση αυτής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Φαιστού «Μανώλη Μαρκάκη», τον προσωπικό αγώνα άλλα και τη συνεχή προσφορά της κας Κλειούς Μαρκάκη, αδελφής του εκλιπόντος σπουδαίου φιλοσόφου, κοινωνιολόγου και ποιητή Μανώλη Μαρκάκη ορμώμενος από το Πετροκεφάλι του Δήμου Φαιστού. Το θαυμαστό είναι ότι από το 2008 άρχισε το ουσιαστικό θεμέλιο το οποίο έθεσε με περισσό θάρρος και θέρμη ψυχής η κα Κλειώ Μαρκάκη, στέλνοντας σταδιακά 10.000 βιβλία και ενεργοποιώντας την επιστημονική ομάδα να στείλει κι αυτή βιβλία για να εμπλουτίσουν τη Βιβλιοθήκη – φως γνώσης για τη νεολαία του τόπου – Η βιβλιοθήκη δεν έχει ανοίξει επίσημα για το κοινό λόγω έλλειψης προσωπικού, μετά από έναν χρόνο σχεδόν από τα εγκαίνιά της παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη Σταύρου.
Από το βιβλίο του Μανώλη Μαρκάκη: « Το τραγούδι της Φωτιάς»:
«Πρελούδιο: Σπουδή στη Γένεση».
Βροντή Θεού των αστραπών το φως ν’ αντικυκλώνει
Στου χάους τη βαθιά σιωπή, στων κεραυνών την άκρη
Η θεία Γέννα απλώνεται στα θέμελα του αιώνα
Στο άγιο φως για να τραφεί, στον χρόνο για να λάμψει
Στις άχνες της κρυφής πηγής και τ’ς αρμυρής ανάσας».
**Από το βιβλίο «ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ».
*Η Εύα Καπελλάκη-Κοντού είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”