Ζούμε σε εποχή σκοτεινή. Τα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα πυκνώνουν και η αβεβαιότητα και η ρευστότητα κυριαρχούν. Έχουμε ξυπνήσει τεράστιες δυνάμεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή, αλλά και να δημιουργήσουν ανυπολόγιστες καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό βαδίζουμε σε ευρωεκλογές χωρίς τη συναίσθηση ότι με την ψήφο μας θα καθορίσουμε το μέλλον των παιδιών μας, ενώ με μια σφαίρα ίσως σκοτώσουμε τον εχθρό μας. Τόσο μεγάλη είναι η διαφορά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα εγχείρημα τελείως πρωτότυπο και για τη δημιουργία του απαιτήθηκε οι ευρωπαϊκοί λαοί, για να συνυπάρξουν ως ενιαία οντότητα, να σκοτώσουν τις μνήμες τους. Άλλωστε η πρώτη ιδέα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε μετά τα εκατομμύρια θύματα των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Αντιθέσεις, ανταγωνισμοί, αντιπαλότητες είναι φυσικό να υπάρξουν όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο πολιτικό και ιδεολογικό. Είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι πρέπει να αισθανθούμε πρώτα Ευρωπαίοι και μετά Έλληνες.
Παρακολουθώ τις δηλώσεις των υποψηφίων και τους διαλόγους στα διάφορα κανάλια. Όλοι υποστηρίζουν ότι το μόνο κίνητρό τους είναι η προσφορά. Ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση και σύγκλιση των διαφορετικών οικονομικών και κοινωνικών δυνατοτήτων. Υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική και τραπεζικό σύστημα. Η αλληλεγγύη δεν έχει προχωρήσει.
Δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική. Αντί να προταχθούν αυτές οι προτεραιότητες τα περισσότερα ελληνικά κόμματα διεκδικούν την ψήφο μας, ενώ δεν πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ορισμένα το δηλώνουν απερίφραστα. Άλλα εκπέμπουν έναν εθνικιστικό λόγο που δεν συνάδει με τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής συνείδησης. Η κυβέρνηση ζητά την ψήφο μας για να υπάρξει σταθερότητα, ενώ δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Οι προβλέψεις μιλούν για ενίσχυση δυστυχώς της ακροδεξιάς.
Είναι η ώρα του πολίτη, που οφείλει να λειτουργήσει με την αίσθηση της ευθύνης και όχι των πεποιθήσεων. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το κοινωνικό κράτος δημιουργήθηκε και άνθισε από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Χρειάστηκε αγώνας και μεγάλοι ηγέτες με όραμα και αίσθηση ευθύνης για να γίνουν τα μεγάλα βήματα και να απολαμβάνουμε σήμερα όλα εκείνα που κάποτε ήταν όνειρο. Ευθύνη όμως έχουν και οι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί παρουσιαστές. Όχι μόνο με τις ερωτήσεις τους δεν βοηθούν να αναδειχθούν τα πρώτα και κύρια, αλλά γελοιοποιούν και ευτελίζουν τον διάλογο, που είναι η βάση της δημοκρατίας.
Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας. Δεν είναι τυχαίο ότι από όλο τον κόσμο ταλαίπωροι άνθρωποι αγωνίζονται και κινδυνεύουν για να έρθουν στην Ευρώπη. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα. Αυτά όμως μπορεί να λυθούν με ανάπτυξη και εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επιλογή των προσώπων που θα μας αντιπροσωπεύσουν. Υπάρχουν πρόσωπα που έχουν αποδείξει με τη δημόσια πολιτική τους διαδρομή την ικανότητά τους.
Εκείνους οφείλουμε να στηρίξουμε, ώστε η εκπροσώπηση της χώρας μας να αναβαθμιστεί και η ευρωπαϊκή ιδέα να υπηρετηθεί. Ας μην θαμπωθούμε από τη λάμψη προσώπων με μόνο προσόν την αναγνωρισιμότητά τους. Με συναίσθηση της ευθύνης ψηφίστε έχοντας υπόψη σας ότι με το όπλο της ψήφου μπορεί να σκοτώσετε το μέλλον των παιδιών σας. Σημείωση: Υπενθυμίζω ότι σήμερα ο Σύλλογος Φίλων του ΙΤΕ οργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Γραμματικάκη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου 8 μ.μ. με θέμα Επιστήμη, Ψευδοεπιστήμες, Θεωρίες συνωμοσίας και Δημοκρατία. Ομιλητές θα είναι ο Στέφανος Τραχανάς, Φυσικός-Συγγραφέας, με θέμα Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς, και ο Βαγγέλης Τζούκας Δρ. Κοινωνιολογίας με θέμα Αλλόκοτες θεωρίες, Ανορθολογισμός και Μετανεωτερικότητα.
Επίσης θα γίνει ανακήρυξη σε επίτιμο μέλος του Γιάννη Παπαμαστοράκη, ομότιμου καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα απονεμηθεί το βραβείο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 2024 σε ερευνητή του ΙΤΕ.
*Ο Ζαχαρίας Καραταράκης είναι φιλόλογος