Τι είναι η ιστορία μιας πόλης; Δεν είναι οι ιστορίες ανθρώπων του χθες και του σήμερα; Όπως του Γιώργου Πλατσιδάκη, ενός Χανιώτη επιδέξιου κι ελπιδοφόρου τεχνήτη της ραπτικής, που όμως ο κατακτητής έμελλε ν’ αρπάξει και να μεταφέρει στο κολαστήριο του Μαουτχάουζεν.

Αλλά “άμα έχεις τύχη διάβαινε” όπως λέει και ο λαός μας, αλλά διεθέτεις και εύστροφο μυαλό. Μια μέρα εκεί που ένας Γερμανός στρατιώτης προσπαθούσε να σουλουπώσει το σακάκι του, ο Γιώργος θα του πει “να σας βοηθήσω;”.

Αυτό ήταν, από ένας κατάδικος με αόρατο μέλλον μεταμορφώθηκε σε ένα πολύτιμο ράπτη.

Εφτιαξε το σακκάκι, κι όχι μόνο αυτό αλλά και άλλων στρατιωτών μέχρι που ήλθε η απελευθέρωση και να μπορέσει να επιστρέψει πάλι στη πόλη του ελεύθερος. Εκεί έμελλε να φτιάξει το κουστούμι ενός κατόπιν διάσημου συντοπίτη μας.

Του Μίκη Θεοδωράκη. Οταν οι γονείς του διέγνωσαν το τεράστιο ταλέντο του, η μητέρα του πρότεινε και επέμεινε να πάει το Παρίσι. Ποιος θα μπορούσε όμως να φτιάξει ένα τόσο ωραίο και μάλιστα παριζιάνικο κουστούμι. Μα ο Γιώργος ο Πλατσιδάκης πολύ γνωστός κι εκτιμημένος στην κοινωνία της πόλης.

Ετσι θα γνωριστούν Μίκης και Γιώργος και μάλιστα θα γίνουν και φίλοι. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης είχε μελοποιήσει το Μαουτχάουζεν, το ποίημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το κολαστήριο όπου είχε ζήσει ο Γιώργος Πλατσιδάκης.

Με τα χρόνια ο Γιώργος θα γίνει ένας τόσο καλός ξενοδόχος, όπως ήταν και ράπτης και όταν ο Μίκης ερχόταν στα Χανιά, όπως και στο συνέδιο του 2005 απολάμβανε τη θερμή φιλία και φιλοξενία του Γιώργου. Στο Porto Veneziano.

Μετά από χρόνια και πριν αφήσει αυτό το μάταιο κόσμο ο Μίκης, δυο νέοι, ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και ο Άρης Ζέρβας, θα παίξουν τη μουσική στο Μαουτχάουζεν και οι Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Παναγιώτης Κουντουράς θα γυρίσουν την ομώνυμη ταινία, που θα βραβευθεί μάλιστα στο Χανιώτικο Φεστιβάλ Ταινιών από τον σύλλογο “Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη” .

Στη 50ή επέτειο του ξενοδοχείου έρχονται πάλι στα Χανιά για να παίξουν μουσική και να προβάλουν την ταινία τους στο Porto Veneziano που προτιμούσε ο Μίκης και σήμερα διευθύνει ο γιος του Γιώργου, Γιάννης Πλατσιδάκης.

Γιατί ο Γιάννης δεν ξέχασε ούτε τον πατέρα του, ούτε τους φίλους του ούτε και τις αξίες του. Και ξεκινά με αυτή την εκδήλωση προς τιμήν του πατέρα του και του Μίκη με τους πιο κατάλληλους γι’ αυτό, τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ και τον Αρη Ζέρβα.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες δυο ξεχωριστές Τετάρτες με πασίγνωστους Ελληνες καλλιτέχνες. Τα έσοδα του μικρού εισιτηρίου των 10 ευρώ από τις εκδηλώσεις θα προσφερθούν στον Πολιτιστικό και Αθλητικό σύλλογο “Κύτταρο Χαλέπας” Χανίων.

Αξιέπαινη απόφαση για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού που τόσα προσφέρει και τόσα έχει ανάγκη. Όμορφες πρωτοβουλίες, που ομορφαίνουν τις μνήμες και την πόλη.