Το 2024, είναι η χρονιά πολλών σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη μας. Μία από αυτές είναι και η πολυπληθής χώρα της Ινδίας, η οποία τον τελευταίο καιρό ήρθε στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας μας με κάποιες ανταλλαγές επισκέψεων επισήμων, μετά από πολύ, σίγουρα, καιρό.

Ο πρωθυπουργός της πολυπληθούς αυτής χώρας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε τον τελευταίο καιρό ότι η Ινδία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν αυτόν ξανά στις γενικές εκλογές που διεξάγονται και όχι το  αντιπολιτευόμενο κόμμα του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου. Η ιστορία μάς υπενθυμίζει ότι από την εποχή που ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του, η Ινδία έχει μετακινηθεί από τη δέκατη στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του  κόσμου, με ακόμα μεγαλύτερες βλέψεις μελλοντικά.

Οι σχέσεις της με την Αμερική βρίσκονται σε καλό σημείο, και αποτελεί σημαίνοντα εταίρο της απέναντι από την Κίνα. Ωστόσο, δεν λείπουν οι αντίθετες φωνές, τόσο εκεί όσο και στο εξωτερικό, που διατείνονται ότι ο Μόντι έθεσε τεχνηέντως στο περιθώριο τους Ινδούς μουσουλμάνους, δεν εκπλήρωσε όπως υποσχέθηκε τις προεκλογικές υποσχέσεις του, καταστέλλοντας, παράλληλα, στις δύο πρωθυπουργικές θητείες του όλες τις πολιτικές διαφωνίες και μειώνοντας το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα του. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το ποσοστό των ινδουιστών στην Ινδία ανέρχεται σε 80% περίπου, ενώ των μουσουλμάνων σε 15%.

Ακόμα έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι φιμώνει με κάποιο τρόπο την δημοσιογραφία, ενώ επηρεάζει ικανά και τον χώρο της δικαιοσύνης, καλύπτοντας έτσι όλες τις πολιτικές του αστοχίες, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τον νέο πληθυσμό  της πατρίδας του. Αλλά όπως δείχνουν οι γενόμενες, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δημοσκοπήσεις, η νίκη του κόμματός του είναι κάτι παραπάνω από πιθανή και η οποία θα συγκεντρώσει, για ακόμα μια φορά, σχεδόν όλες τις εξουσίες στα χέρια του Μόντι, γεγονός που έγινε στις εκλογές που τελείωσαν μόλις χθες.

Η αντιμετώπισή του από τον δυτικό κόσμο είναι όλο αυτό τον καιρό προσεκτική. Οι ΗΠΑ  προσβλέπουν σε αυτόν μια στενή εταιρική σχέση, ειδικά στον τομέα των αμυντικών συμφωνιών, κερδίζοντας έδαφος στην εύθραυστη ισορροπία με την Κίνα, ενώ ο Καναδάς ήταν ίσως πιο επικριτικός με δεδομένο το γεγονός της περσινής δολοφονίας ενός σιχ ακτιβιστή, αλλά Καναδού πολίτη, στο Βανκούβερ, για την οποία ο Καναδάς ενοχοποίησε Ινδούς αξιωματούχους και την οποία φυσικά η Ινδία αρνήθηκε σθεναρά.

Νικ. Σχορετσανίτη*

 

Είναι μια σημαντική χώρα που μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην επελαύνουσα κλιματική κρίση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον ανταγωνισμό ανατολής -δύσης και ειδικά των μεγάλων δυνάμεων, στο χάσμα μεταξύ βορρά και νότου, καθώς και στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι επίσης αμελητέα η συμβολή της στον ψηφιακό κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτε τελευταία και στον αναδυόμενο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Η εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, σημειωτέον, εκτόξευσε την προσπάθειά της σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν το χώρο της δημόσιας υγείας και γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών. Για τους σημερινούς πολιτικούς η Ινδία τώρα  είναι η χώρα των συναλλαγών χωρίς μετρητά, η εποχή των δικτύων 5G, της εκτόξευσης της τεχνολογίας και της προσσελήνωσης.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω πολιτικά παιχνίδια και διεθνή φανερά ή υπόγεια γεγονότα, η Ινδία για την Ελλάδα αποτελεί σημαντική χώρα. Η προσέγγιση των δύο χωρών, όπως αποτυπώθηκε πριν κάποιους μήνες είναι πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία άπτεται πολλών παραμέτρων.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία που συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό εκεί, φανερώνει και την ιδιαίτερη σημασία της αχανούς και ταχέως αναπτυσσόμενης Ινδικής αγοράς. Έχοντας κατά νου και την γνωστή της αντιπαράθεση με το διπλανό της Πακιστάν, είναι επίσης διαπραγματεύσιμο και αποτελεί ενδιαφέρον και το επίμαχο θέμα της ασφάλειας των θαλασσίων οδών. Μια χώρα κλειδί στην παγκόσμια ισορροπία με την οποία πολύ σωστά η δική μας χώρα προσέγγισε καταλλήλως προ καιρού για δημιουργία φιλόδοξων και πολυποίκιλων άκρως σημαντικών διμερών σχέσεων.