Η έξαρση των φαινομένων της βίας και των καταλήψεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ήταν το αντικείμενο της Συνόδου των Πρυτάνεων η οποία καταδίκασε τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η ασφάλεια των φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων και εγκαταστάσεων και γενικά η εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ είναι καθήκον των πρυτανικών αρχών υπογράμμισε η Σύνοδος στην ανακοίνωσή της καταδικάζοντας τόσο της ενέργειες όσο και τα δημοσιεύματα στοχοποίησης του πρύτανή του Α.Π.Θ.
Με την ίδια αυστηρότητα σχολιάστηκε το περιστατικό εισβολής κουκουλοφόρων στην αίθουσα διδασκαλίας την ώρα του μαθήματος, το οποίο η Σύνοδος χαρακτήρισε καταπάτηση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
Η ελληνική κοινωνία καταπονημένη από την συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, παρακολουθεί προβληματισμένη τις εξελίξεις, της βίας των καταλήψεων και των αστυνομικών επιχειρήσεων.
Μεταξύ των άλλων εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της τριαντατετράχρονης κατάληψης χώρου της Βιολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. από μικρή ομάδα αριστερών φοιτητών, μέχρι την τελευταία μέρα του 2021 που επιτέλους επικράτησε η λογική και η νομιμότητα.
Οι αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να επανέλθουν καταλαμβάνοντας το εργαστήριο του τμήματος Φαρμακολογίας , αλλά αυτή η κατάληψη δεν είχε διάρκεια, καθόσον γρήγορα η Πρυτανεία και η Αστυνομία αποκατέστησαν την τάξη.
Δυστυχώς τα φαινόμενα της βίας και των καταλήψεων δεν εξελείφθηκαν ούτε με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ,ούτε με το δεύτερο ίδρυσης της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που ψηφίστηκε μετά από σκληρή κοινοβουλευτική μάχη και διαδηλώσεων.
Το γιατί δεν εξαλείφθηκαν τα φαινόμενα βίας η απάντηση είναι εύκολη, αφού απλά οι νόμοι που ψηφίστηκαν εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται.
Η αδυναμία εφαρμογής των νόμων είναι μια χρόνια ελληνική παθογένεια που συνδέεται με μια αδιόρθωτη γενικότερη κουλτούρα, ιδιαίτερα στην έλλειψη αγάπης και σεβασμού όχι μόνο των δημόσιων χώρων αλλά και του δημοσίου χρήματος.
Το γνωρίζουμε όλοι αφού το ζούμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που όπως δείχνουν τα πράγματα θα απαιτήσει χρόνο μέχρι να εξαλειφθεί.
Είναι γνωστή η βούληση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, γι’ αυτό και απαιτείται να κινηθεί άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία της εφαρμογής των νόμων για την προστασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Η ανάγκη ενεργοποίησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις και επειδή γίνεται πολλή συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί άλλος πανεπιστημιακός χώρος και χρόνος.
Δεν αρκούν άλλες ανακοινώσεις καταδίκης της βίας αλλά άμεση υλοποίηση της πραγματικής μεταρρύθμισης των ανοικτών πανεπιστημίων και της αληθινής ελεύθερης διακίνησης ιδεών, με φοιτητές και καθηγητές απερίσπαστα προσηλωμένους στις σπουδές και στο ακαδημαϊκό τους έργο.
Για όλα τα παραπάνω δικαιολογημένα οι κοινωνία αισθάνεται ανήσυχη και προβληματισμένη.
Γιατί ακούει για μεταρρυθμίσεις στην υγεία, μεταρρυθμίσεις στην παιδεία ,στα πανεπιστήμια, μεταρρυθμίσεις παντού και αποτέλεσμα δεν βλέπει.
Το χειρότερο είναι ότι δεν πιστεύει πλέον κανείς ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρκούν για να εξαλειφθεί το φαινόμενο.
Γιατί πέραν από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, απαιτείται μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση.
Απαιτείται μεταρρύθμιση στην νοοτροπία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Να έρθει επιτέλους η εποχή που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μιλάει για «καταστολή» με αφορμή την επιχείρηση της Αστυνομίας να δώσει τέλος της κατάληψης στη Βιολογική Σχολή. Απαιτείται μια νέα ελληνική πολιτική μεταρρύθμιση που η εκάστοτε αντιπολίτευση να συμφωνήσει επιτέλους με την εκάστοτε κυβέρνηση για τα κακώς κείμενα σε αυτή την χώρα και να στηρίξει χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες την κοινή προσπάθεια για την αποκατάσταση των.