Η δημοκρατική παράταξη σε όλη την ιστορική της διαδρομή από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Γεώργιο Παπανδρέου είχε πάντα ως αδιαπραγμάτευτο πρόταγμα τα εθνικά συμφέροντα.

Από  το 1981, η εθνική στρατηγική με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, καθόρισε μια ασφαλή πορεία για τη χώρα μας σε κρίσιμες περιόδους και προσδιόρισε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής έχει ως κορυφαία επιλογή το στόχο να ενώσουμε ξανά τους Έλληνες, του προοδευτικού και πατριωτικού χαρακτήρα της παράταξής μας, μακριά από τον εθνικολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία.

Η εθνική συνεννόηση, είναι για εμάς προϋπόθεση για να διαμορφώσει η Ελλάδα ένα ασφαλή δρόμο προόδου προς το μέλλον.

Το 1993 η Ελλάδα ήταν μπροστά σε ένα πρόβλημα  που είχε ήδη συνδιαμορφωθεί από θετικές και αρνητικές εξελίξεις αλλά πήρε ιδιαίτερα αρνητική τροπή και διογκώθηκε μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την αδιέξοδη διαχείριση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ‘90-‘93.

Η Ενδιάμεση Συμφωνία που πέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 ανέτρεψε την μέχρι τότε αρνητική πορεία του θέματος, ήταν μια επιτυχία της Ελλάδας και συμφωνήθηκε ως επίσημο όνομα το FYROM, που ισχύει και σήμερα.

Επιπλέον έδωσε όπλα για τη διασφάλιση των εθνικών μας θέσεων μέσα από την προοπτική για βιώσιμη οριστική λύση που θα έκλεινε τις πληγές.

Το 2008 απειλήθηκε από την Ελλάδα, και καλώς, βέτο για την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Στο ερώτημα αν ήταν σκόπιμο να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με τα ΣΚΟΠΙΑ αυτή την περίοδο εμείς είπαμε ξεκάθαρα ΝΑΙ.

Με την αλλαγή ηγεσίας στα Σκόπια, την  πίεση και προς τις δυο πλευρές από την Αμερική, το ΝΑΤΟ και ορισμένες ευρωπαϊκές ηγεσίες διαμορφώθηκε μια καλή συγκυρία για να πετύχουμε ολοκληρωμένη και βιώσιμη συμφωνία.

Με βάση τα κεκτημένα της ενδιάμεσης συμφωνίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα κατείχε και κατέχει (για μερικές τουλάχιστον ώρες ακόμα) το κλειδί για την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ε.Ε., υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για  να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Δυστυχώς οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς δεν τα κατάφεραν.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Προκαλεί αρνητικά τετελεσμένα και ανοίγει νέες πληγές.

Πρώτη αιτία το γεγονός ότι Τσίπρας και Κοτζιάς με την άρνηση, της άρνησης του κ. Καμμένου, δηλ. τη συναίνεση του προχώρησαν.

  • χωρίς εθνική συνεννόηση, με τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα
  • χωρίς απόφαση Κυβερνητικού ή άλλου θεσμικού οργάνου
  • χωρίς να βασιστούν στα κεκτημένα της ενδιάμεσης συμφωνίας για να ανατρέψουν τα αρνητικά και
  • χωρίς να αξιοποιήσουν το υψηλού επιπέδου διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας.

Δεύτερη αιτία ότι παρέβησαν την θεωρούμενη εθνική γραμμή.

Το όνομα, δεν είναι erga omnes,

το οποίο σημειώνω δεν είναι σύνθετο αλλά δύο χωριστές λέξεις.

– Δεν είναι ίδιο έναντι όλων

– Δεν είναι το ίδιο για όλες τις χρήσεις

Δεν διατρέχει το όνομα που συμφωνήθηκε για το Κράτος, την ιθαγένεια και τα άλλα χαρακτηριστικά της ταυτότητας τους.

Η συμφωνία αποδέχεται τον σκληρό πυρήνα του αλυτρωτισμού και τον ενισχύει.

Παραχωρήθηκε η ιθαγένεια: Μακεδόνας, την ταυτότητα Μακεδόνας-Μακεδόνισσα, Μακεδονικός λαός.

Συμφώνησαν, ως μη όφειλαν, η γλώσσα τους να ονομάζεται μακεδονική και μάλιστα χωρίς πίεση, γιατί  όπως ομολόγησαν όλοι του ΣΥΡΙΖΑ το πίστευαν, αυτό είναι η πεποίθησή τους, δε χρειαζόταν να τους πιέσουν.

Και είναι αλήθεια και δυστύχημα για την Ελλάδα είναι ότι διαπραγματεύτηκαν άνθρωποι που είχαν την άποψη ότι η γειτονική χώρα έπρεπε να ονομάζεται Μακεδονία, την οποία   είχαν εκφράσει ως Συνασπιστές από το 1992 με δημόσιο κείμενο.

Η συμφωνία όμως δεν σταματάει εδώ, τους  δίνει και τα υπόλοιπα: Ηλεκτρονική ταυτότητα: mkd

διεθνές σήμα, σήματα πινακίδων αυτοκινήτων

MKD και ΜΚ ή ΝΜK προφανώς όταν έρχονται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά της Συμφωνίας των Πρεσπών που φαίνεται ότι υλοποιεί την άποψη της 5ης Ολομέλειας που έγινε στις Πρέσπες είναι εκτός της θεωρούμενης εθνικής γραμμής,  την οποία επικαλείται η κυβέρνηση.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι για μας αποδεκτή.

Η κυβέρνηση χωρίς εθνική συνεννόηση υπέγραψε αυτή τη συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα που ζημιώνουν τη χώρα και ανοίγουν νέες πληγές και αυτό είναι το σοβαρότερο.

Λέμε ένα καθαρό ΟΧΙ.

Ο κ. Τσίπρας απέτυχε και σ΄αυτό.

Έχασε την ευκαιρία να πετύχει την  Εθνική Συνεννόηση τουλάχιστον στα εθνικά θέματα.

Αντί αυτής, έμπλεξε το θέμα της Συμφωνίας με τους εκλογικούς του σχεδιασμούς και προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο κακέκτυπο κυβέρνησης συνεργασίας, από ρετάλια και  τσόντες των κομμάτων της συγκυρίας.

Η Χώρα όμως χρειάζεται μια νέα καθαρή πορεία με αλλαγή πολιτικής,

χρειάζεται ενότητα και  σύνθεση με πάζλ και όχι αλαλούμ με κολάζ και τερατογενέσεις.

Χρειάζεται σχέδιο η Ελλάδα για την ανασυγκρότηση, με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία ευημερούσας κοινωνίας, σε στέρεες βάσεις.

* Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας Κ.Ο Δημοκρατικής Συμπαράταξης