Παρατηρείται τώρα και πάρα πολλά χρόνια και αυτό είναι απολύτως εξακριβωμένο, ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν συμμετέχει, δεν αντιδρά και κυρίως παραμένει σχεδόν απαθής στα καθημερινά κοινά δρώμενα. Είναι η αποκαλούμενη σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών.
Οδεύοντας στο τέλος του 2019, το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι επιτέλους η λεγόμενη αυτή «σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών» αρχίζει να αντιδρά. Ένα μεγάλο επίτευγμα της εξάμηνης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αποφάσεις ή μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται, να ενεργοποιήσει την κοινωνία και να αποκτήσει σύμμαχο στις προωθούμενες αλλαγές ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης.
Κάποια πράγματα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αλλάζουν προς το καλύτερο και δεν αφορούν μόνο την αλλαγή του προγράμματος της οικονομικής πολιτικής με τις μειώσεις φόρων και της δημιουργίας φιλοεπενδυτικού κλίματος.
Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές ειδήσεις για το 2019. Ύστερα από 10 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών να κοπεί το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, η κυβέρνηση κατάφερε έχοντας ισχυρή πολιτική βούληση να εφαρμόσει τη νομοθεσία και σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει τη νοοτροπία για τον περιορισμό του καπνίσματος.
Ένα από τα σημαντικότερα αστυνομικά γεγονότα ήταν η εξάρθρωση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι επιχειρήσεις αποκατάστασης της τάξης, της ασφάλειας και απομάκρυνσης των καταληψιών των επί σειρά ετών καταλαμβανομένων κτηρίων. Μόλις ένα μήνα από την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης ψηφίστηκε η κατάργηση – αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από τα πανεπιστήμια. Ομάδα φοιτητών συγκροτεί την ανεξάρτητη πρωτοβουλία φοιτητών «Ναι στα ανοιχτά πανεπιστήμια», με στόχο την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, το ξήλωμα των αφισών , των πανό και τερματισμό όλων των καταλήψεων.
Μεγάλη επιτυχία θεωρείται για το μέλλον της πολιτικής σταθερότητας η αλλαγή του νόμου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων.
Μια μεταρρύθμιση που εκκρεμούσε σχεδόν εβδομήντα χρόνια έγινε τη χρονιά που τελείωσε λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου και η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά έκανε αρκετές αλλαγές κυρίως προς το αυστηρότερο.
Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, που τα τελευταία χρόνια δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, με την ψήφιση του νέου νόμου και την ενεργοποίηση του 112, ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης, αποτελούν σημαντικότατο βήμα για τα ελληνικά δεδομένα ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιών τους.
Κάτι, λοιπόν, φαίνεται πως αλλάζει σ’ αυτόν τον τόπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μετά τη δεκαετία της χρεωκοπίας και των μνημονίων, έχει κατανοήσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν ήταν μόνο η κακή δημοσιοοικονομική διαχείριση.
Ήταν και είναι ακόμη οι παθογένειες του κράτους του ιδιωτικού τομέα, της νοοτροπίας των πολιτών και των λανθασμένων επιλογών σε θέματα της καθημερινότητάς του.
Η έλλειψη τήρησης των κανόνων και των νόμων. Τα φαινόμενα κοινωνικής ανυπακοής, της παραβατικότητας, της εργοδοτικής και συνδικαλιστικής ασυδοσίας, της ατιμωρησίας χωρίς συνέπειες πράξεων και απόδοσης ευθυνών.
Όλα δείχνουν ότι η ανοχή των πολιτών τελείωσε και το κράτος είναι αποφασισμένο να αποκαταστήσει τα αυτονόητα σε όλα τα επίπεδα.
Το 2019 έφυγε, όμως η ελπίδα μένει ότι τίποτα δεν τελείωσε ακόμα. Κατά έναν παρήγορο τρόπο αυτή η χρονιά πρέπει να συνεχιστεί κι ας την έχουμε αφήσει πίσω μας. Και αυτό γιατί αφού μπήκαν οι βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές, θα ήταν άδικο να μην υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Το 2019 έφυγε, αφήνοντας πίσω του τα ταραγμένα νερά της Μεσογείου, αλλά και την ελπίδα ότι πλησιάζει ο χρόνος, δεν θα αργήσει, που η σιωπηλή πλειοψηφία επιτέλους θα μιλήσει.