Ζητώντας για μια ακόμα φορά τα στοιχεία των Αεροδρομίων της Κρήτης προσπαθήσαμε να δείξουμε το αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή οι αφίξεις πηγαίνουν εξαίρετα!! Ακόμα και στις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, το ποσοστό αύξησης στο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου έφτασε το 4,21% για τις πτήσεις του εξωτερικού και το 26,8% στις πτήσεις του εσωτερικού. Με δεδομένο ότι οι αφίξεις των Χανίων ποσοστιαία είναι παραπάνω, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει για να φανεί η ζήτηση της Κρήτης, παντού!
Δεν πάτε καλά, άδειοι είμαστε…
Η αντιφώνηση εντούτοις ότι «οι πληρότητες μας δεν είναι αυτές που θέλαμε», δείχνει ότι μάλλον αδιαφορούμε για τα στοιχεία συνολικά και ενδιαφερόμαστε για τα ατομικά, σε σημείο που να αμφισβητούμε τα δεδομένα και όπως είχε ο πει ο Αϊνστάιν «Αν η θεωρία διαφωνεί με τα δεδομένα, αλοίμονο στα δεδομένα». Συνθέσαμε τη θεωρία «Έρχονται περισσότεροι, μένουν λιγότερο και ξοδεύουν αναλόγως!», μια ρεαλιστική θεωρία του σήμερα και του πώς λειτουργεί ο κόσμος, όμως αρκεί;
«Που την κεφαλήν κλίνη» ο επισκέπτης;
Τα ξενοδοχεία!
Ο παρακάτω πίνακας, του INSETE, με πρωτογενή πηγή τα επιμελητήρια δείχνει μια αύξηση της τάξης του 4% στις ξενοδοχειακές κλίνες κάθε κατάταξης, σε απόλυτα νούμερα περίπου 8.500 κλίνες, που μπορούν να δείξουν το είδος των επενδύσεων του Τουρισμού «στα χρόνια της Πανδημίας», να εξηγήσουν γιατί τα χαμηλά νούμερα στον Αναπτυξιακό, να δείξουν την τάση στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια, να φανερώσουν τις συνενώσεις και τις αναβαθμίσεις που μείωσαν από 10% τα 1* και 2* και αύξησαν 15% τα 5*, on fire!!!
«Που την κεφαλήν κλίνη» ο επισκέπτης;
Τα καταλύματα βραχυχρόνια μίσθωσης…
Αν στα ξενοδοχεία τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά, στα «Airbnb είναι της Αποκαλύψεως»!! Τα στοιχεία μας, ως Περιφέρεια, είναι τα παρακάτω που «σηκώνουν» ανάλυση εβδομάδων. Σε πρώτη φάση, το 4% των ξενοδοχειακών κλινών κονιορτοποιείται από το 45% των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είναι απίστευτο να βλέπεις, το ανεξάρτητο κατάλυμα, να φτάνει περίπου στο 75% της ξενοδοχείας, η οποία αναπτύσσεται στην Ελλάδα και την Κρήτη εδώ κι 100 ή πλέον χρόνια να απειλείται από μια τάση 10ετίας.
Είναι τουρισμός; Ω, μα φυσικά είναι!! Είναι «φούσκα»; Η αγορά θα το δείξει…
Είναι ξεκάθαρο ότι είναι τουρισμός… Και τον χαιρετίζουμε. Και έχει θετικά και κάποια αρνητικά(;) αλλά και τι μαζικό δεν έχει; Όπως οι σπηλιές των Ματάλων αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της περιοχής της Φαιστού και της Μεσαράς, έτσι και αυτά τα καταλύματα δημιουργούν πρεσβευτές του τουρισμού μας.
Δεν έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν δημιουργούν τη μέγιστη εμπειρία, δεν αποφέρουν μεγάλα έσοδα, δημιουργούν διασπορά και ευτυχισμένους ιδιοκτήτες, δεν αφήνουν σπίτια για φοιτητές κι αναπληρωτές δασκάλους, ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο, δεν έχουν ISO και μυοκτονία, θ’ αποκτήσουν.
Τα Χανιά του 25,00% της Κρήτης, στο 42,91% των Airbnb, οι πληρότητες, τα κουβέρ, το μπούγιο γενικά!
Δεν ξέρω πόσο πιο απλά να το πω και να το δείξω, αλλά παραδοσιακά τα Χανιά είναι το 25% της Κρήτης, από τον πληθυσμό μέχρι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το να έχουν όμως τόσα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι κάτι που μάλλον μας ξεπερνάει… Όσα το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο μαζί!!
Αυτό, είναι ένα «θέμα». Το επαναλαμβάνω δεν είναι κακό, κτίρια φτιάχνονται, οι πόλεις ομορφαίνουν, αλλά το που θα φτάσει αυτό δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί. Αν όμως κάθε χωριό ή συνοικία έχει τα δικά του, αντιλαμβάνεσθε γιατί δε φαίνεται το «μπούγιο» παντού, γιατί πέφτουν οι πληρότητες και τα κουβέρ.
Τώρα δουλεύουμε, είναι Αύγουστος…
Τώρα τα «παράπονα» που έχουν να κάνουν με το Εγώ και όχι με το Εμείς έχουν κοπάσει, όλοι είναι γεμάτοι. Και με χαρά, βλέπω ότι και οι Ρόδιοι και άλλοι αδερφοί μας βαίνουν με τη χάρη της Παναγίας προς την ανάκαμψη.
Όμως, αδέρφια, για να καλυφθεί η αύξηση των κλινών, θα έπρεπε να έχουμε μια αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 25% και αυτό ούτε το έχουμε, ούτε το μπορούμε, σε αυτή τη φάση. Το ποσοστό αύξησης που έχουμε είναι απίστευτο, αλλά όχι αρκετό. Ας μας κάνει χαρούμενους και ανασκουμπωθείτε, η σαιζόν θα παιχθεί εν πολλοίς, σε σχέση με το τελικό της πρόσημο, το φθινόπωρο.