Από τότε που ο άνθρωπος βρέθηκε πάνω στον αφιλόξενο φλοιό της γης, το αγαθό που αναγνώρισε και τίμησε περισσότερο ήταν η γνώση. Η γνώση έγινε επιστήμη από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Οι Ίωνες φιλόσοφοι που θεμελίωσαν την επιστήμη ούτε επιδίωξαν ούτε καταδέχτηκαν να κάνουν τίποτε άλλο με τον ερευνητικό στοχασμό απλά ζητούσαν τη χαρά τη γνώσης και την πνευματική ικανοποίηση.
Στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια αρχίζουν να εξαργυρώνουν πρακτικά τη θεωρία. Εμφανίζονται πρώτη φορά επιστήμονες ενός άλλου μέχρι τότε αγνώστου στυλ, όπως ο Αρχιμήδης. Αυτός χρησιμοποίησε πρώτη φορά την ατομική βόμβα. Μετέτρεψε χρησιμοποιώντας τους καθρέπτες του την ηλιακή ενέργεια σε πολεμικό όπλο και κατέκαψε από μακριά τα πλοία του εχθρού του. Η ιστορία του ανθρώπου αλλάζει τροχιά.
Η γνώση έγινε δύναμη. Η επιστήμη έγινε [ευρωπαϊκού] τύπου και δεν αρκείται στην απλή θεώρηση της πορείας, των φυσικών φαινομένων αλλά αγωνίζεται να αποσπάσει τα μυστικά της πορείας να επέμβει και να την αλλάξει. Η τεχνική εφαρμογή της γνώσης γίνεται αναγκαία στο κοινωνικό γίγνεσθαι όπως και η επιστήμη στην πολιτική.
Σκοπός και δικαίωση της επιστήμης όπως και κάθε προσπάθειας είναι ο άνθρωπος, για αυτόν εργάζεται ο επιστήμονας. Υγιής και ολόκληρος άνθρωπος όχι μόνο φυσιολογικά αλλά και ηθικά υγιής ολόκληρος. Δεν είναι το απολιτικό ον που μένει αδιάφορο μέσα στις ταλαντώσεις της πολιτικά οργανωμένης κοινωνίας. Ο επιστήμονας στην απομόνωση χάνει την αρτιότητά του και γίνεται λειψό κλάσμα ανθρώπου.
Συμπληρώνονται σήμερα 73 χρόνια από την πρώτη ατομική βόμβα. Η επιστήμη εδώ έκανε μεγάλο άλμα που πλησίασε το θαύμα. Είναι ενδιαφέρον, αληθινό παραμύθι, να παρακολουθήσει κανείς την προσπάθεια τη επιστήμης για να καταλήξει στο τελευταίο σκαλοπάτι το πιο θανατηφόρο πολεμικό όπλο. Ξεκινούμε από τη θεωρία του Αϊνστάιν που μετέτρεψε την ύλη σε ενέργεια. Στη γνωστή πυρηνική ενέργεια.
Πάνω σε αυτή τη θεωρία εργάστηκαν χρόνια χιλιάδες επιστήμονες και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια. Όλοι αυτοί καταλήγουν σε ένα κορυφαίο φυσικό επιστήμονα τον Οππενχάινερ. Δεν ήταν μόνο μεγάλος επιστήμονας που μετέτρεψε την πυρηνική ενέργεια σε ατομική βόμβα ήταν και υψηλόφρονας τέλειος άνθρωπος. Έτσι μαζί με τη χαρά της επιτυχίας βαθιά στην ψυχή του αισθάνθηκε τον ηθικό αντίκτυπο αυτής της αποτρόπαιας εφεύρεσης, εγκατέλειψε την επιστήμη και δεν ασχολήθηκε ξανά.
Μελέτησαν με μαθηματική ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια. Σαράντα επιστήμονες και πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες περιβάλλουν τους δύο πρωταγωνιστές Οππενχάιμερ και Γκροβς. Δοκιμάζουν τη βόμβα σε ερημική ακατοίκητη περιοχή με επιτυχία.
Η βόμβα προορίζεται για τον Χίτλερ όμως ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει τελειώσει στην Ασία συνεχίζεται έντονος. Οι Ιάπωνες ένας λαός ιδιότροπος και σκληρός κατέχει απέραντα τμήματα της ασιατικής ηπείρου. Προτιμούν την εξόντωση από την παράδοση. Μετά την επιτυχία της βόμβας όλοι προτείνουν στον Τρούμαν σε αυτή την απελπισμένη χώρα να προσφέρει την πιθανότητα να επιζήσει.
Τελευταία παράκληση να καταθέσει τα όπλα σε μια συνθηκολόγηση. Η αυτοκρατορική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται. Ετοιμάζονται με ακρίβεια οι τελευταίες λεπτομέρειες. Ορίζεται πρώτος στόχος η Χιροσίμα και δεύτερος προτιμήθηκε το Ναγκασάκι. Το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τη βόμβα πήρε το όνομα της μητέρας του πιλότου Ένολα Γκαιν, πιλότος ο συνταγματάρχης Τίμπετς. Βόμβα συνηθισμένη μήκος 10 ποδών διάμετρο 5 και βάρος 10.000 λίμπρες.
Η συναρμολόγηση θα γίνει κατά την πτήση από τον πλοίαρχο Σ.Πάρσους. Θα ρυθμιστεί να εκραγεί σε απόσταση 600 μέτρα από το έδαφος. Το πλήρωμα ξέρει ότι πρέπει να περάσουν 45 δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη ώστε το αεροπλάνο να έχει απομακρυνθεί 18 χιλιόμετρα από το σημείο μηδέν, να μην διαλυθεί. Στη Χιροσίμα 6 Αυγούστου 1945, ώρα 08.15 αρχίζει εργάσιμη ημέρα δεν είχε δοθεί σύνθημα συναγερμού.
Μια τρομαχτική αστραπή μια γιγαντιαία πύρινη σφαίρα. Ένα ακαθόριστο κίτρινο χρώμα προβάλλει σ’ έναν μενεξεδένιο ορίζοντα. Μια διαβολική ομορφιά που καταπίνει κυριολεκτικά την πόλη. Τα οχήματα έμειναν γεμάτα απανθρακωμένους επιβάτες. Ένας άνεμος 1200 χιλ. σηκώθηκε και ισοπέδωσε τα πάντα σε απόσταση 12 χιλιομέτρων. Νεκροί 78.150, βαριά τραυματίες 9.284, εξαφανισθέντες 13.938.
Στους επιζώντες παράξενα φαινόμενα, εμετοί, διάρροιες, αιμοραγίες στο στόμα και στο λαιμό. Η δεύτερη βόμβα στο Ναγκασάκι ήταν ισχυρή όμως οι λόφοι περιόρισαν τα αποτελέσματα. Οι Αμερικάνοι τη χαρά της επιτυχίας αναμιγνύουν με τον έλεγχο της συνείδησης.
Οι σκληροί Ιάπωνες επιμένουν στην άρνηση της συνθηκολόγησης. Αναγκάζεται ο αυτοκράτορας Χίρο Χίτο να απευθυνθεί αυτοπροσώπως πρώτη φορά, ο θεός μιλήσει στον λαό και να τον παρακαλέσει με τρεμάμενη φωνή να δεχτεί την ήττα την ταπεινωτική στο παρόν για να διασώσει το μέλλον. Η συνθήκη υπογράφηκε με τους όρους των νικητών και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε ύστερα από 2.194 ημέρες πολέμου 61 εθνών και συμμετοχή 110 εκατομμυρίων ανδρών.
Περιγράφω λεπτομερώς την πορεία της ατομικής βόμβας για να δείξω την απόλυτη ομοιότητα της βόμβας στη Χιροσίμα με την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Διαβάζω περιγραφές της πυρκαγιάς. Η φλόγα με ταχύτητα αστραπής, με λύσσα και ορμή μεταπηδά από δέντρο σε δέντρο που γονατίζουν ταπεινωτικά μπροστά στο αδηφάγο θηρίο που λέγεται φωτιά. Μακάβριες εικόνες θανάτου με στάχτες και αποκαΐδια, με σκεπασμένα, καρβουνιασμένα πτώματα.
Η φωτιά ισοπεδώνει τα πάντα σε απόσταση πάνω από 30 χιλιόμετρα. Νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι, μεγάλος αριθμός. Η βόμβα είναι προϊόν κακής επιστήμης. Η πυρκαγιά είναι προϊόν αέρα 9 μποφόρ και ανικανότητας μιας διαλυμένης κυβέρνησης.
Ο πρωτεργάτης επιστήμονας της βόμβας έπαθε νευρικό κλονισμό από έλεγχο της συνείδησης, η κυβέρνησή μας έχει το θράσος να παραμένει ανεύθυνη. Κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι. Η συνθήκη ειρήνης υπογράφηκε με την αιματηρή συμβολή της επιστήμης, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε ύστερα από 2.195 ημέρες πολέμου 61 εθνών και 110 εκατομμυρίων ανδρών.
Συνεχίστηκε ο διαχωρισμός του κόσμου σε δύο στρατόπεδα και ο ψυχρός πόλεμος, πολιτική απόφαση για ισορροπία, χωρίς τη συμμετοχή της επιστήμης. Πέλαγος αυτορρυθμιζόμενο ο κόσμος. Ψάχνει για ισορροπία, η διαταραχή οδηγεί σε νέο πόλεμο, σε νέα κρίση.
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης διαταράσσει την ισορροπία και ξεκινά ένας νέος πόλεμος, ο οικονομικός, που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας, με συμβολή της οικονομικής επιστήμης όχι της φυσικής. Η πορεία αυτού του πολέμου είναι ενδιαφέρουσα, σαν άλλο αληθινό παραμύθι, να παρακολουθήσει κανείς μια άλλη φορά. Η συμμετοχή της επιστήμης στο κοινωνικό γίγνεσθαι είναι συνεχής άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Bιβλιογραφία: Ιστορία Β’ Παγκ. Πολέμου, ΡΑΙΗΜΟΝ ΚΑΡΤΙΕ.