Η πολεμική κατάσταση που κυοφορείται στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας και ανησυχίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και θέτει σε δοκιμασία την ειρήνη και την οικονομία στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην αναγνώριση ανεξαρτησίας δυο επίμαχων ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, οι οποίες από το παρελθόν έχουν εκδηλώσει ρωσόφιλες αυτονομιστικές τάσεις.
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά την υπογραφή των διαταγμάτων αναγνώρισης των «Λαϊκών Δημοκρατιών» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ η Ρωσία προώθησε στρατεύματα με κατεύθυνση τις προαναφερθείσες περιοχές.
Πρόκειται για μεθοδευμένη πολιτικοστρατιωτική κίνηση που όμοια της είχε πραγματοποιηθεί το 2008 στη Γεωργία με την απόσχιση περιοχών Αμπχατζίας και Νότιας Οετίας, όπου με την επέμβαση του ρωσικού στρατού επικράτησε η αποσχιστική ενέργεια παρά την καταδίκη της από το σύνολο των κρατών μελών του Ο.Η.Ε, πλην απειροελάχιστων χωρών του τρίτου κόσμου.
Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία των ειδικών στρατιωτικών αναλυτών τα οποία προβλέπεται να επαληθευτούν εφόσον η Ουκρανία κάνει το πρώτο βήμα για να αποτρέψει την απόσχιση των επίμαχων περιοχών, η Ρωσία θα βρει αφορμή για την εισβολή με το πρόσχημα να προστατέψει τον ρωσόφωνο πληθυσμό και να προκαλέσει τετελεσμένα τα γεγονότα απόσχισης των από την Ουκρανία.
Στη Μόσχα υπό την προεδρία του Πούτιν συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των Αρχηγών Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας.
Από την άλλη πλευρά ξεκίνησε το γνωστό «παιχνίδι» των κυρώσεων προς την Ρωσία που ανήγγειλε σε πρώτη φάση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, ενώ από την πρώτη στιγμή Η.Π.Α, ΝΑΤΟ και Ε.Ε μαζί με όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη καταδίκασαν την κίνηση του Κρεμλίνου.
Παραβίαση του διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φορ ντε Λάιεν δηλώνοντας ότι η Ε.Ε και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σθεναρότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία.
Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία έρχονται από τις αναμενόμενες αντιδράσεις των αγορών, που προκαλούν έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου, του φωτιστικού αερίου και βουτιά στα χρηματιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου στο οποίο αναγνωρίστηκαν οι περιοχές αυτονομιστών της Ουκρανίας ήταν που προκάλεσε την πτώση στις ευρωαγορές, απώλειες στο ρωσικό Χρηματιστήριο και εξώθησε στο κόκκινο την διεθνή οικονομία.
Μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις και θα πληγούν ακόμη περισσότερο ανάλογα με την εξέλιξη της ρωσοουκρανικής κρίσης.
Με τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος στραμμένα στην Ουκρανία, η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να επιβάλλει τις παράνομες αξιώσεις της προς την Ελλάδα, επαληθεύοντας την λαϊκή ρήση που λέει ότι ο λύκος ή «ο Τούρκος» στην αναμπουμπούλα χαίρεται!
Σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στη σκιά της έντασης που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και του ίδιου του Ερντογάν που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ελπίζοντας σε κάποια πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής για να αποκλιμακωθεί η ένταση, που θυμίζει σκηνές πραγματικού πολέμου.
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η εισβολή όχι μόνο δεν θα πραγματοποιηθεί αλλά έχει ήδη ξεκινήσει, ως εφαρμογή κρυφού σχεδίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας επαναπροσδιορισμού του γεωπολιτικού χάρτη στην Ουκρανία.
Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που βάζουν σε πειρασμό τον Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, κυρίως όμως είναι το όνειρο που ζει κόντρα στον εφιάλτη που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα.
Είναι το όνειρο του να δει μια δυνατή αναδυόμενη Ρωσία πρωτοποριακή δύναμη μπροστά από τη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται σήμερα από την Ευρώπη την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.