Υπάρχουν γεγονότα που μπορείς  να  τα αγνοήσεις, να τα τροποποιήσεις, να τα διαφοροποιήσεις, να τα υποτιμήσεις, ακόμη και να τα εξαφανίσεις, όμως υπάρχουν και άλλα που όσο και να  προσπαθήσεις, δεν μπορείς, ούτε να τα κρύψεις, ούτε να τα αλλαξεις, γιατί αυτά φωνάζουν δυνατά μόνα τους  και λένε, ότι είμαστε εδώ. Αυτό ακριβώς συνέβη με τις πυρκαγιές, που οι φλόγες τους και η κάπνα τους έφτασαν μέχρι τον ουρανό και έδειχναν την παρουσία τους.

Έτσι λοιπόν όση προσπάθεια και να καταβάλλεται, όσα  υποστηρικτικά επικοινωνιακά μέσα και να χρησιμοποιηθούν,  δεν είναι δυνατόν να κρύψουν τις  ευθύνες και τις καταστροφές που έγιναν   στη φύση, στις περιουσίες των πολιτών και στη Χώρα γενικότερα.

Οι καταστροφές λοιπόν που έγιναν  από πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές στη Χώρα μας το δεύτερο 15νθήμερο  του μήνα Ιούλη 2023, όπως στην Αττική, στην Ρόδο, στην Κέρκυρα, στο Λουτράκι Κορινθίας, στην Εύβοια, στην Λακωνία, στην Αχαΐα στην Λαμία, στην Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και αλλού, είναι τόσο μεγάλες  που άλλαξαν εντελώς τη ζωή των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.

Οι αρμόδιοι  βέβαια  ισχυρίζονται ότι οι πυρκαγιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Ναι, αυτό πράγματι  μπορεί να συμβαίνει, όμως το θέμα  είναι ότι, εσύ Πολιτεία που γνώριζες το πρόβλημα, τι  έκανες να το αποτρέψεις ή τουλάχιστον να περιορίσεις τις συνέπειές του.

Μήπως ενίσχυσες το Πυροσβεστικό Σώμα με περισσότερο προοσωπικό, μήπως προσέλαβες δασοφύλακες να επιτηρούν τα δάση,  μήπως  έκανες προμήθεια πυροσβεστικών μέσων νέας τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά στο σβήσιμο των πυρκαγιών κ.α.

Δυστυχώς τίποτα, μόνο περίμενες με το ίδιο αριθμητικά  ή και λιγότερο  Πυροσβεστικό προσωπικό, αλλά  και τα πεπαλαιωμένα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η Χώρα, να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Όταν όμως το πρόβλημα είναι γνωστό και δεν δίνεται η ανάλογη  σημασία για την αντιμετώπισή του, τότε αυτό σημαίνει   ή προχειρότητα ή αδιαφορία, ή ακόμη και ανικανότητα,  η φύση όμως,  όπως λέει ο λαός μας, όταν παραβιάζεται, εκδικείται.

Η  πρώτη φάση λοιπόν του δράματος τελείωσε, με την ολοκληρωτική καταστροφή  εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, κατοικιών, επιχειρήσεων, αυτοκινήτων, αγροτικών καλλιεργειών κτλ και η Πολιτεία οφείλει εδώ και τώρα, να φροντίσει για την αποζημίωση των συμπολιτών μας  που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσής τους.

Βέβαια τα ποσά που θα καταβληθούν στους πληγέντες συμπολίτες μας, είναι χρήματα που προέρχονται, όχι από το βαλάντιο κανενός πολιτικού, αλλά  από τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, τα οποία δυστυχώς θα  είναι σαν να τα έριξαν στην πυρά, να καούν και να γίνουν στάχτη, αφού δεν θα διατεθούν για ανάπτυξη, αλλά για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Το σημαντικό και πολύ δύσκολο πρόβλημα όμως είναι, πώς θα  διορθωθεί η αρνητική  εικόνα που δημιουργήθηκε  στις τουριστικές περιοχές  που επλήγησαν από τις πυρκαγιές,   ώστε να επανέλθουν στην   κανονικότητα. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε να πειστεί ο Ευρωπαίος, ο Αμερικανός, ο Αυστραλός πολίτης, ότι η διαμονή του στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως είναι για παράδειγμα η Ρόδος και η Κέρκυρα, θα  είναι αφενός ασφαλής  και  αφετέρου ποιοτική.

Άλλο επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι, ότι οι πυρκαγιές έχουν επιπτώσεις στον αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος, στα  υπόγεια και όμβρια νερά που χρησιμοποιούνται είτε για άρδευση, είτε και για πόση, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρή μόλυνση, με αποτέλεσμα να  επηρεάζουν τόσο το περιβάλλον, όσο και την ποιότητα της ζωής  γενικότερα.

Τέλος  υπάρχει  μεγάλος κίνδυνος,  λόγω της διάβρωσης του εδάφους, να έχουμε, κυρίως κατά του χειμερινούς μήνες πλημμυρικά φαινόμενα και οφείλει η Πολιτεία, να πάρει εγκαίρως τα μέτρα που απαιτούνται, όπως είναι η διευθέτηση χειμάρρων, ώστε να μην έχουμε μια  άλλη νέα καταστροφή, η οποία θα  πολλαπλασιάσει τα προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

 

* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην διευθυντής ΕΛΤΑ