Η Άγια μέρα των Θεοφανίων, που αγιάζονται τα νερά, ξεκίνησε με τα δελτία καιρού για την επικράτηση θυελλωδών ανέμων, ισχυρών βροχοπτώσεων, χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας.
Το τρίτο κύμα κακοκαιρίας κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης εορταστικής περιόδου βρισκόταν σε εξέλιξη και η Πολιτική Προστασία, όπως ήταν φυσικό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έθεσε τις δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού σε ετοιμότητα.
Σε ισχύ βρισκόταν το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια της χώρας, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο που έφθαναν κατά τόπους μέχρι και τα 10 μποφόρ.
Είναι βέβαιο ότι στην Ελλάδα υπάρχει Πολιτική Προστασία αλλά, όπως διαχρονικά αυτό έχει επιβεβαιωθεί, υπάρχει επίσης άφθονη πολιτική απερισκεψία. Δεν εννοούμε φυσικά για το συζητούμενο θέμα περί απερισκεψίας πολιτικών, αλλά για την απερισκεψία ορισμένων πολιτών.
Επειδή στην Ελλάδα έχει διαπιστωθεί ότι είτε έχουμε καύσωνα, είτε χιονιά είτε απαγορευτικό απόπλου, θα αντιμετωπίσουμε την απερισκεψία κάποιων συμπολιτών μας. Με καύσωνα και άνεμο θα αποφασίσουν να κάψουν τα ξερόκλαδα στην αυλή ή το χωράφι τους. Την ώρα που η χιονοθύελλα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της θα πάνε να χαρούν το χιόνι και πολλές φορές παίρνουν μαζί τους και την οικογένειά τους.
Τα πλοία της ανοικτής θαλάσσης θα υπακούσουν στο απαγορευτικό απόπλου, όμως κάποιοι «θαλασσοπόροι» θα το αγνοήσουν χωρίς να αναλογιστούν τις επιπτώσεις. Πολλές φορές χωρίς να υπάρχει ανάγκη, άσκοπα θέτουν τη δική τους ζωή σε κίνδυνο, αλλά κυρίως τη ζωή των άλλων ανθρώπων.
Η άγνοια κινδύνου είναι η καταλληλότερη έκφραση χαρακτηρισμού του επικίνδυνου αυτού φαινομένου, που δυστυχώς παρατηρείται στην αδικαιολόγητη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ακραίων καιρικών και άλλων φαινομένων στην Ελλάδα.
Είναι απλό και οφείλουν να το γνωρίζουν οι πολίτες τι σημαίνει απαγορευτικό σήμα απόπλου από το Λιμεναρχείο. Αφού ισχύει απαγορευτικό για τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας, Ηρακλείου και Λαυρίου, για ποιο λόγο πρέπει χωρίς καμιά δικαιολογία να βγουν οι βάρκες και οι ιστιοσανίδες από τη Λούτσα και να αρμενίζουν στη θάλασσα;
Αυτή την είδηση ανακοίνωσαν τα αθηναϊκά και άλλα μέσα ενημέρωσης την ημέρα των Θεοφανίων στην Ελλάδα, ότι είχαν αρχίσει επιστάμενες έρευνες από δυνάμεις του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και άλλων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, για να εντοπιστεί αγνοούμενος άνδρας που είχε αποπλεύσει από τη Λούτσα με όρθια επιπλέουσα ιστιοσανίδα. Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν ιστιοσανίδα ή κωπήλατη όρθια σανίδα, είτε καθιστή με κουπί από κανό, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παράλογη με όλη τη σημασία της λέξεως κίνηση και οι περισσότεροι που το άκουσαν νόμιζαν ότι μάλλον ο άνδρας που το αποφάσισε ήθελε να αυτοκτονήσει.
Τελικά το Α.Π.Ε. στις τρεις το μεσημέρι της εορτής των Θεοφανίων ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που με κίνδυνο της ζωής του αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, διασώθηκε και η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος.
Ο άνθρωπος που αποφάσισε να ικανοποιήσει την προσωπική του επιθυμία με ένα σπορ της αρεσκείας του, αγνοώντας τους κανόνες ασφάλειας ζωής της Πολιτικής Προστασίας σώθηκε, γεγονός που αξιολογείται θετικό για τις δυνάμεις που επιχείρησαν τη διάσωσή του. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει Νόμος που του επιρρίπτει ευθύνες, όχι βέβαια για άσκοπη κινητοποίηση των Αρχών αφού ο κίνδυνος και η διάσωσή του θεωρούνται δεδομένα, αλλά γιατί ενσυνείδητα παραβίασε τις οδηγίες και τα απαγορευτικά σήματα των αρμοδίων αρχών του κράτους, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του και εκείνων που κινητοποιήθηκαν για τη διάσωσή του.
Μήπως μετά την επιτυχημένη διάσωσή του πρέπει να κληθεί αρμοδίως για να πληρώσει τουλάχιστον το κόστος της κινητοποίησης των δυνάμεων που τον περισυνέλεξαν; Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβαινε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, δεν θα περνούσε απαρατήρητο και ο άνθρωπος αυτός θα λογοδοτούσε και θα περνούσε κανονικά από το δικαστήριο.