Από την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα ξεκίνησαν οι εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που θα διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Πέμπτη. Οπως είναι γνωστό, από το 2014 η Ελλάδα εκπροσωπείται από 21 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751 και των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν αυτή την Ολομέλεια είναι: Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση. Οι επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στις γεωργικές ενισχύσεις. Η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Το πρόγραμμα της Δημιουργικής Ευρώπης. Ο καθορισμός της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι υστερούσες περιφέρειες της Ενωσης. Η ισότητα των δυο φύλων στις εμπορικές συμφωνίες της Ενωσης. Ο ρόλος των περιφερειών και των πόλεων στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Η προστασία των δημοσιογράφων που πραγματοποιούν έρευνες, η περίπτωση των δυο Σλοβένων δημοσιογράφων.
Η προετοιμασία του προϋπολογισμού και το βάρος που θα πρέπει να δοθεί στην έρευνα. Αλλα θέματα που έχουν σχέση με τη διεθνή επικαιρότητα, τα συμφέροντα και την παρουσία της ΕΕ στην περιοχή ή και τη στάση χωρών μελών ως προς τις αποφάσεις της Ενωσης. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Συμβούλιο, που αυτό το εξάμηνο προεδρεύεται από τη Βουλγαρία, γίνονται επίσης αντικείμενο ελέγχου ή και παρωτρύνσεων από τους ευρωβουλευτές.
Αν και τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ανήκουν στις μικρές χώρες, η παρουσία των ευρωβουλευτών τους είναι αισθητή. Οχι μόνο για θέματα που άπτονται των δυο χωρών και εξ αιτίας της επικίνδυνης και βίαιας ρητορικής του προέδρου της γειτονικής χώρας κ. Ερντογάν αλλά και γιατί αξιοποιούν κάθε ευκαιρία.
150 κόμματα από 28 χώρες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πιο ενεργό και ουσιαστικό δημοκρατικό όργανο της Ενωσης και λόγω του γεγονότος ότι εκπροσωπεί τους λαούς των 28 χωρών αλλά και λόγω της πολυφωνικότητάς του. 150 εθνικά κόμματα από τις 28 χώρες διαθέτουν εκπροσώπους στις 5 μεγάλες πολιτικές ομάδες και στους ανεξάρτητους και μη εγεγγραμένους.
Πιο ελεύθερη, αυθόρμητη, δυναμική και ποικίλη η έκφρασή του σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.
Κανείς δεν αγνοεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε σχέση με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που ιδρύθηκε το 1949 και εδρεύει στο Στρασβούργο, οι αποφάσεις της οποίας έχουν πιο πολύ συμβουλευτικό και ηθικό χαρακτήρα, γιατί χωρίς τη θέλησή του η Ενωση δεν μπορεί να έχει ούτε Πρόεδρο, ούτε Επιτρόπους – μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προπαντός χρήματα, δηλαδή Προϋπολογισμό.
Γι’ αυτό, άλλωστε, τόσο η Ευρωπαίκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο είναι υποχρεωμένα να αιτιολογήσουν τις αποφάσεις τους και τις προτάσεις τους για την πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
Αλλά και μέλη του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών έρχονται στην Ολομέλεια για να εκθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία της Ευρώπης. Γι’ αυτό την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Πορτογαλλίας κ. Αντώνιο Κόστα θα έλθει να εκθέσει τις απόψεις του και να συζητήσει με τους ευρωβουλευτές για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται ο Γάλλος πρόεδρος κ. Μακρόν για τον ίδιο λόγο.
Δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε άσχετο άλλωστε ότι ενόψει της συζήτησης, την Πέμπτη της υπόθεσης της δολοφονίας των δυο Σλοβένων δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Ρομπερ Καλινάκ υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση της χώρας του στην αρχή της εβδομάδας. Το ζεύγος των δυο δημοσιογράφων πραγματοποιούσε έρευνες και αποκαλύψεις για τις σχέσεις Σλοβένων πολιτικών με επιχειρηματίες που φέρονται να συνδέονταν με την καλαβρέζικη μαφία της Ιταλίας.
Ούτε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιουνκέρ έμεινε στο απυρόβλητο μετά το διορισμό του Γερμανού Martin Selmay στην ανωτάτη διοικητική θέση του οργάνου, στην θέση του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής.
Συνεννόηση, σύνθεση, συσχετισμός δυνάμεων
Αν και η συνεννόηση και η σύνθεση μεταξύ των πολιτικών ομάδων είναι συνήθως το αποτέλεσμα των προτάσεων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι αποφάσεις μπορεί να φαίνονται ως αποφάσεις προέδρου ή κολεγίου Επιτρόπων, στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με ισχυρούς παράγοντες, όπως είναι τα πιο ισχυρά Κράτη της Ενωσης. Το ίδιο ισχύει και για το Συμβούλιο Αρχηγών και Πρωθυπουργών και φυσικά για το Συμβούλιο Υπουργών και όπου οι ισχυροί προσπαθούν να διατηρήσουν το συσχετισμό δυνάμεων υπέρ αυτών, πάση θυσία.
ΕΝΙΣΑ-Ηράκλειο. Κρήτη. Νησιωτική Ευρώπη
Στο Ηράκλειο, την Κρήτη και την Νησιωτική Ευρώπη έχομε το κλασικό παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (ΕΝΙΣΑ) που παρά το γεγονός ότι η όποια απόφαση έπρεπε να ληφθεί με ομοφωνία υπό την πίεση της Γερμανίας μέσω της τότε Ολλανδέζας Επιτρόπου, υποχρέωσε τον τότε αρμόδιο υπουργό της Κυβέρνησης των κ.κ. Σαμαρά -Βενιζέλου κ. Κώστα Χατζηδάκη να μην μπορέσει να διατηρήσει το ελληνικό πλεονέκτημα και την οριστική έδρα στην Κρήτη και στην Ελλάδα. Σύφωνα με αξιόπιστες πηγές, τελικός προορισμός του θα είναι η Γερμανία μετά το 2020. Τι έκαναν και τι κάνουν ενάντια σ’ αυτό, αλλά και την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής οι ευρωβουλευτές μας; Θα τους ρωτήσουμε. Αν και όταν θα μας απαντήσουν, θα σας το κάνομε γνωστό.
Οι δύο Ελληνες στρατιώτες
Για δε τους δύο Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, οι Ελληνες ευρωβουλευτές πίεσαν το Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να αντιδράσει, όπως θα διαβάσετε και στην «Π» της Τρίτης. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η υπόθεση αυτή είναι διμερές θέμα. Ισως και γιατί δίδει προτεραιότητα στο προσφυγικό, για το οποίο οι αρμόδιες οργανώσεις, ανθρωπιστικές και ΟΗΕ, θα λάβουν το ποσό των τριών δισ. ευρώ.