Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος ψηφιακών υπηρεσιών gov.gr, των Υπουργείων, Δημόσιων Υπηρεσιών, Δήμων, Περιφερειών, Φορέων και Ανεξάρτητων Αρχών.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα αφού οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν πάρα πολλές απαραίτητες συναλλαγές από όπου και αν βρίσκονται σε λίγα λεπτά μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.
Σύμφωνα με τον εμπνευστή της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, στόχος της κυβέρνησης είναι τα επόμενα χρόνια να γίνονται ψηφιακά όλες οι συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων. Είναι βέβαιο ότι εάν το πρόγραμμα ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει την μεγαλύτερη κατάκτηση και νίκη των πολιτών εναντίον του χρονοβόρου, αντιπαραγωγικού «τέρατος» της γραφειοκρατίας.
Η ειρηνική επανάσταση κατά της γραφειοκρατικής, αντιπαραγωγικής, αναλγητικής και ρουσφετολογικής νοοτροπίας της δημόσιας διοίκησης ξεκίνησε, με τελικό στόχο το γκρέμισμα των παθογενειών που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη χώρα.
Μια τεράστια ανθρώπινη καθημερινή ταλαιπωρία σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και λοιπούς οργανισμούς, από γραφείο σε άλλο γραφείο, από ουρά σε ουρά, σιγά σιγά τελειώνει.
Επιδιωκόμενος στόχος είναι να κλείσουν οριστικά οι πόρτες σε όλες της δημόσιες υπηρεσίες, με την καθιέρωση διεκπεραίωσης μέσω του gov.gr, όλων των δικαιωματικών, αντικειμενικών αιτημάτων και συναλλαγών, χωρίς οι πολίτες να τρέχουν από τον ένα υπάλληλο στον άλλο για την εξυπηρέτησή των.
Μετά την ολοκλήρωση ψηφιοποίησης διαδικασιών όλων των συναλλαγών με το δημόσιο το κέρδος στο κράτος και στους πολίτες θα είναι ανυπολόγιστο από τις κερδισμένες εργατοώρες συναλλασσόμενων και δημοσίων υπαλλήλων.
Το κράτος σε κάθε στιγμή θα έχει πλήρη εικόνα και τον έλεγχο της κατάστασης που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τότε μόνο μπορεί το όνειρο των συνταξιούχων να γίνει πραγματικότητα, αφού οι αποφάσεις για την συνταξιοδότησή των θα εκδίδoνται αυθημερόν όταν ακόμη και πριν λίγο καιρό χρειαζόταν μέχρι και πέντε χρόνια.
Το σημαντικότερο γεγονός όλων των εποχών θα είναι όταν επιτέλους κλείσουν οριστικά οι πόρτες του Δημοσίου, να ξεκινήσει η ουσιαστική αξιολόγηση όλων των δημοσίων επαλλήλων και το ξεκαθάρισμα «της κόπρου του Αυγεία».
Οι άξιοι και οι ικανοί να δικαιωθούν και να αναβαθμιστούν.
Οι μέτριοι να επιμορφωθούν να γίνουν καλύτεροι και να αξιοποιηθούν.
Εκείνοι που απλά κάθονται και πληρώνονται και δεν επιθυμούν να διορθωθούν, να αντικατασταθούν, από ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να προσφέρουν.
Πρόσφατο παράδειγμα αντίδρασης για το θέμα της αξιολόγησης είναι η απεργία των εκπαιδευτικών που απείχαν από τα μαθήματα τους χθες στα σχολεία Α΄θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης. Φυσικά δεν θα πάθουν κάτι οι μαθητές που έχασαν μία μέρα σχολείο ούτε ακόμη και αν χάσουν περισσότερες ημέρες μαθημάτων.
Το θέμα είναι τι μαθήματα κάνουν οι μαθητές όταν είναι ανοικτά τα σχολεία.
Με ποιο τρόπο μπορεί να ελεγχθεί και να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό έργο όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αρνείται την αξιολόγηση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν με την πολιτική της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το 2020 οι περισσότεροι απείχαν από την τηλεκπαίδευση και στα σχολεία της χώρας οι μαθητές ολοκλήρωσαν το σχολικό έτος από το Μάρτιο.
Τώρα δηλώνουν αντίθετοι και στην προσπάθεια αλλαγής και εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος και εκτός από την αξιολόγηση αντιδρούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των μαθητών και των γονέων. Μόνο ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης στις σχέσεις με πολίτες και επιχειρήσεις δεν συνάντησε αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.
Μπορεί να ακούγεται δύσκολη και μελλοντολογική η ολοκλήρωσή του, όμως αποτελεί μια πραγματική μεταρρυθμιστική επανάσταση του παρόντος και του μέλλοντος της χώρας.
Δεν ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη ο περιβόητος μετασχηματισμός του κράτους που πέτυχε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί εάν εθεωρείτο αυτονόητος τότε γιατί κανείς δεν το είχε επιχειρήσει νωρίτερα.
Η σημερινή κυβέρνηση έκανε τη μεγάλη διαφορά αποδεικνύοντας ότι δεν είχε μόνο την ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις πολυάριθμες αναπάντεχες όλων των ειδών κρίσεις, αλλά είχε την βούληση να υλοποιήσει πρωτόγνωρες για την ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης καθοριστικές μεταρρυθμίσεις.