Ο όρος βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Αγγλία και σήμανε την μεταβολή της γεωργικής και βιοτεχνικής οικονομίας στην βιομηχανική οικονομία και πρωτεύοντα ρόλο στην τότε βιομηχανική επανάσταση έπαιξε η ισχυρή οικονομία της και το καθεστώς των αποικιών της.

Βλέποντας την Αγγλία ότι με την βιομηχανική της επανάσταση εκτοξεύτηκε η οικονομία της στα ύψη ακολούθησαν οι χώρες των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Φιλανδίας, Γερμανίας, Ιταλίας και στην συνέχεια οι υπόλοιπες της Ευρώπης.

Η σημερινή υψηλή τεχνολογία της πληροφορικής, της ρομποτικής, του αυτοματισμού , της τεχνητής νοημοσύνης, της γενετικής κλπ άλλαξαν τον τρόπο ζωής όλων των κοινωνικών τάξεων και ειδικά αυτό της εργασίας.

Η νέα αυτή τεχνολογία έφερε βαθμιαίως την μείωση του κόστους των προϊόντων, την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης, την δημιουργία νέων αγορών και περισσότεροι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες θέσεις εργασίας μέσα στον κλάδο της υψηλής αυτής τεχνολογίας, στην αντίθεση όμως αυτών η ανεργία στους μη εξειδικευμένους στην νέα τεχνολογία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις ο διάσημος οικονομολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων Jeremy Rifkin αναφέρει σε ένα από τα βιβλία του ότι  “το 65% των νέων με πρώτο πτυχίο αναζητούν αντικείμενο απασχόλησης, στην Ευρώπη ζητούνται γνώστες ψηφιακής δεξιότητας και 1 στους 3 δεν διαθέτει καμία, το 2030 με την επέλαση του ρομπότ στην αγορά εργασίας θα χαθεί το 1/5 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στην χαλυβουργία λόγω αυτοματισμού το 75%, στην μεταποίηση το 87%, στους επαγγελματίες θα αυτοματοποιηθούν το 47%.

Στην γεωργία που απασχολεί 3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως η τεχνολογική μεταβολή στην παραγωγή ειδών διατροφής οδηγεί σε έναν κόσμο χωρίς εργασία”.

Φυσικό επακόλουθο είναι λόγω της σημερινής σύγχρονης τεχνολογίας στη μεγάλη αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας προϊόντων και υπηρεσιών να οφείλεται και η εκτόξευση του παραγόμενου πλούτου.

Η μοιρασιά του όμως είναι άδικη καθώς του ότι ο αδήλωτος πλούτος που κρύβεται από τους πλουσιότερους των πλουσίων στα μυστικά πολύπλοκα δίκτυα των ανώνυμων εταιρειών και στις υπεράκτιες offshore ανέρχται στο 40% του παγκόσμιου πλούτου.

Όταν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το 1/3 του παγκόσμιου πλούτου το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό ζει με τον εφιάλτη της ανασφάλειας για την εργασία του και ασφυκτιά για την επιβίωσή του.

Τι ωραίος κόσμος αγγελικά πλασμένος.